sobota, 14 marca 2015

Bigos wegetariański. Kapusta z grzybami.

To najlepsza kapusta, jaką ugotowałam w przeciągu ostatniego roku. Dla mnie, rzecz jasna :)  Bigosożercy dzielą się na tych, którzy skrupulatnie wydłubują mięso z kapusty (to ja) i tych, którzy uważają, że bez mięsa ta potrawa nie ma racji bytu. Ten bigos ugotowany został z powodów dietetycznych. Szukałam jakiegoś przyjemnego w smaku dania, które będzie można bezkarnie jeść w ilościach "ile się chce" i nie frustrować się zbytnio potrzebą wprowadzenia ograniczeń. Nie ma tu żadnych wysokokalorycznych dodatków. Odchudzający się, mogą jeść go bezkarnie. Nieodchudzająca się część rodziny zajada bigos ze mną. No coś podobnego.



 

 składniki  : 

     
- 80 dag dobrej kapusty kiszonej
- 1/4 główki kapusty białej ( lub połowa, jeśli kapusta jest mała)
- ok. 2- 4 dag suszonych grzybów
- 30 dag pieczarek
- dwie duże cebule
- cztery kulki ziela angielskiego
- trzy listki laurowe
- kilka kulek pieprzu
- ew. 3-4 kulki jałowca

do moździerza lub blendera:
- sól (ok. 1/4 łyżeczki), mielony pieprz lub 3-4 ziarenka, szczypta ostrej papryki, pół łyżeczki cukru, 1/4 łyżeczki ziarenek kolendry, spora szczypta kminku, pół łyżeczki rozmarynu, kuminu, 1/4 łyżeczki ziarenek gorczycy, pół łyżeczki majeranku, 1/4 łyżeczki wędzonej papryki ( jeśli nie mamy wszystkiego, dajemy co mamy)

Kiszoną kapustę należy spróbować, czy nie jest zbyt kwaśna. Jeśli jest, wypłukać w zimnej wodzie, odcisnąć nieco. Spróbować ponownie i czynność powtarzać, jeśli chcemy uzyskać jeszcze delikatniejszy smak. Kiedy będzie kwaśna jak trzeba, odcisnąć i pokroić nożem na desce do krojenia. Zalać wodą do 1/3 wysokości kapusty, dodać ziele, listki laurowe i pieprz. Pokruszyć na wierzch suszone grzyby, wymieszać. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 30 - 45 minut).
        Białą kapustę poszatkować nożem, zalać wodą w osobnym garnku (również do 1/3 wysokości), osolić ok. łyżeczką soli. Gotować, aż będzie miękka (ok. 20 -30 min).
        Kiedy kapusty się gotują, pokroić w niezbyt drobną kostkę cebulę, pieczarki w plastry. Na patelni rozgrzać ok. łyżkę oleju, wrzucić cebulę, lekko osolić i smażyć aż się zeszkli. Przełożyć do garnka z kiszoną kapustą. Na tej samej patelni podsmażyć krótko pieczarki, dorzucić do garnka.
        Jeśli słodka kapusta już ugotowana, dodać do kiszonej, wszystko wymieszać. Można dodać łyżkę pasty pomidorowej. Dodać przyprawy z moździerza, wymieszać, zagotować. Najlepiej smakuje, kiedy przygotuje się ją dwa, trzy dni wcześniej i podgrzewa kilka razy mieszając, by nie przywarła do dna. Ci, którzy się zupełnie nie odchudzają i nie są na żadnej diecie, mogą dodać do kapusty pół łyżki masła. Mocno wzbogaci smak. 

 
     Mówię Wam - niebo na talerzu:)

13 komentarzy :

  1. Nigdy nie lubiłam bigosu, ale Twój chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też nie lubiłam kiedyś bigosu, ale na studiach zatęskniłam za nim bo sama nigdy nie robiłam. Niewykluczone że spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bigos z mięsem to nie moje klimaty, ale taki jak najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam! Uwielbiam Twoją wersję!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam bigos w wersji wegetariańskiej i sama zawsze robię tylko taki (choć niestety bardzo rzadko) i w bardzo podobny sposób :) Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie się przegryza :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jemy już drugi dzień :) pycha! To mój pierwszy bigos w życiu! Dodałam jeszcze czerwoną paprykę - wyszło znakomicie :) A już dałaś kolejny przepis do wypróbowania - babkę. Mam tez drożdże do wykorzystania, szukam pomysłu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie ugotowałam. Przepyszny. Przyprawy dają niepowtarzalny smak.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak dużo bigosu powstaje z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilościach osób czy na wagę? :)
      Ok. 3 litry gdzieś:)

      Usuń
  10. Co to za pasta pomidorowa? Mogę przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być sklepowy koncentrat pomidorowy. Domowym sposobem - 3 kg bardzo dojrzałych pomidorów parzysz wrzątkiem, obierasz,kroisz i gotujesz z połową szklanki oliwy i łyżeczką soli ok. 2-3 minuty. Przecierasz przez metalowe sito, by nie miały pestek. Przekładasz do brytfanny lub dużego, płaskiego naczynia żaroodpornego i pieczesz bez przykrycia 3 godziny ( 150 st), co pół godziny mieszając. Gorące przekładasz do słoików i zalewasz z wierzchu łyżką oliwy. Nie wymaga pasteryzacji.

      Usuń
    2. Przetwory z pomidorów najlepiej robić w sierpniu i wrześniu, w sezonie, kiedy są najsłodsze. Teraz smak już nie ten.

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */