poniedziałek, 23 marca 2015

Ciasto z jabłkami. Jabłecznik. Bardzo dobra szarlotka

Absolutnie trzeba to ciasto zrobić. Jest delikatne, półkruche, mięciutkie, z pysznie jabłkowym wnętrzem. Jabłek nie trzeba przesmażać, wystarczy obrać i pokroić na połówki. Bardzo dobre ciasto, które  łatwo się kroi i smakuje niebiańsko. Nie zawiera jajek więc będzie dobre dla niektórych alergików. Dodatek homogenizowanego serka sprawia, że szarlotka jest wyjątkowo krucha i pozostaje długo świeża. W chwili obecnej zostaje wybrane naszym domowym, szarlotkowym numerem jeden. Ciasto znane w internetach brzmiało pysznie absolutnie z każdego opisu, jeśli ktoś nie robił, spróbować musi koniecznie i bezwzględnie. A potem niech napisze czy mam rację, czy może przesadzam. Ale że przesadzam, nie napisze :)





składniki ( na blaszkę 20x30 cm): 
ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 200 g waniliowego serka homogenizowanego
nadzienie:

- 6-8 dużych jabłek
- garść siekanych orzechów
- półtorej łyżki cukru brązowego( niekoniecznie, ale warto)
- łyżka cynamonu
 cukier puder do posypania

Piekarnik ustawić na 170 st. Jabłka obrać, przekroić na połówki, wyciąć ze środka gniazda nasienne, orzechy posiekać. Masło pokroić w kostkę, rozetrzeć palcami z mąką, dodać resztę składników i zagnieść na jednolitą masę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną wykleić ręką dno blaszki. Można tez rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia i wraz z nim przełożyć do formy. Do wydrążonych połówek jabłek włożyć nieco siekanych orzechów wymieszanych z brązowym cukrem. Ułożyć jabłka na cieście, wypukłą stroną do góry, oprószyć cynamonem. Drugą część ciasta rozwałkować na podsypanym mąką blacie i przykryć jabłka. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika, piec ok. 50-60 minut.



   
 Mówię Wam - niebo na talerzu:)

15 komentarzy :

  1. Ale uroczo wygląda, pyszna musi być;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ciekawe ile się to robi :))) Bo to jest zasadnicze pytanie ;) Rzecz jasna ile robiłaby to osoba, która pierwszy raz gotuje coś takiego :P

      Usuń
    2. Wszystko zależy od tempa obierania jabłek. Reszta - ok. 15 - 20 minut.

      Usuń
  2. Cudo! Jak tylko zdobędę serek homogenizowany, będę piekła. Uwielbiam szarlotki, a ta wygląda po prostu przepysznie :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć. Nie używam serka homogenizowanego tylko blenduję zwykły twaróg (200g), nawet nie musi być zupełnie gładki krem. Czasami do ciasta dodaję śmietany (około 1 łyżki). Ciasto zawsze wychodzi bardzo smaczne.

      Usuń
  3. Jabłkowa chmurka :) tak mi się skojarzyło. Z chęcia bym wciągnęła taki kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam pytanie czy mogę użyć 100 g margaryny i 100 g masla? Margaryna została z poprzedniego pieczenia , nie wiem czy takie mieszanie jest w ogóle możliwe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, mieszanie jest możliwe. Przy następnym jakimkolwiek pieczeniu - smakowo i zdrowotnie - zawsze lepiej masło.

      Usuń
  5. Uwielbiam szarlotki, Twoja wygląda tak leciutko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda obłędnie, uwielbiam szarlotki!

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda bardzo apetycznie :) Muszę wypróbować szarlotkę z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda cudownie, jestem pewna, że smakowała wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  9. To kolejna szarlotka, którą wypróbowałam tej jesieni i ... rewelacja. Smakowała nam bardzo, nawet mojemu syneczkowi, wielbicielowi masiastych ciast. Orzechy wymieszałam z miodem. Było pyszne. Monia

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam:) Polecam bardzo goraco przepis :D Pyszna własnie zrobiłam i jest genialna :D
    Dziękuje za cudowny przepis :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Dziękuję:) Smsy proszę słać na konkurs z nagłówka:)

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */