poniedziałek, 2 marca 2015

Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsem, a dla ścisłości krokiety z mięsem i warzywami smakują mi najlepiej z czerwonym, dobrze doprawionym barszczem. A właściwie barszczykiem. U nas w domu, o czerwonym barszczu z buraków mówiło się, nie wiedzieć czemu - "barszczyk" (przepis tu). Kiedyś zupełnie, ale to całkowicie nie lubiłam. A teraz miewam gwałtowną potrzebę zjedzenia porządnie doprawionego barszczyku z krokietem. To dobre danie "resztkowe", wykorzystujące mięso na którym gotował się rosół albo resztki pieczeni z obiadu. Na wypadek, gdyby ktoś nie wiedział jak zrobić, przepis podaję.
       Pamiętam harcerską wigilię i podobne krokiety na słodko z białym serem, które moja mama usmażyła szybko, bo było łatwo i tanio. Takiego wzięcia nie widziałam później już nigdy u żadnej najwykwintniejszej potrawy. Nigdy. Tak jakoś mi się przypomniało...:)

Zobacz jeszcze przepis na krokiety z kapustą i grzybami, naleśniki i naleśniki z kaszy jaglanej.




składniki: 
naleśniki - z tego przepisu są dość elastyczne i nie pękają przy zwijaniu, ale może to być dowolne, inne naleśnikowe ciasto

 - 250 g mąki pszennej
- 250 ml gazowanej wody mineralnej
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
-1/2 łyżeczki soli
- szczypta cukru
- szczypta sody

Składniki zmiksować. Patelnię dobrze rozgrzać z kilkoma kroplami oleju. Najczęściej naleśniki nie udają się z powodu zbyt słabo rozgrzanej patelni. Wlewać porcję ciasta, poruszając patelnią, by rozpłynęło się na boki, pokrywając ją cienką warstwą. Smażyć chwilę, aż zmieni kolor na całej powierzchni, podważyć szeroką łopatką i przewrócić na drugą stronę, smażyć ok. minuty. Usmażone przekładać na talerz.      

farsz:
- ok. 30 - 40 dkg ugotowanego/uduszonego/upieczonego mięsa dowolnego gatunku
- dwie cebule
- ewentualnie marchewka czy inne części włoszczyzny z zupy
- duża szczypta pieprzu, chilli, soli, majeranku

do panierowania:
- 2 jajka
- tarta bułka

do smażenia
- olej z dodatkiem łyżeczki masła



Mięso zmielić przez maszynkę (z ewentualną włoszczyzną z zupy), cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na dwóch łyżkach oleju na patelni. Dodać do mięsa razem z tłuszczem na którym się smażyła. Wszystko wymieszać. Nakładać na każdy naleśnik po ok. dwie łyżki farszu, rozsmarować równą warstwą. Boki naleśników składać do środka i zwijać niezbyt ciasno w rulon by nie popękały.
Panierować w roztrzepanych lekko widelcem jajkach a następnie w tartej bułce. Smażyć z każdej strony na oleju z dodatkiem masła, na średnim ogniu, do zrumienienia. Podawać solo z surówką lub jako dodatek do czystych zup, np. czerwonego barszczu.

  

Mówię Wam - niebo na talerzu:)

13 komentarzy :

  1. Uwielbiam, taki chrupiący, pełny nadzienia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nadzienie krokietów wygląda super, a jakie smakowite te krokiety.

      Usuń
  2. Te z białym serkiem też musiały być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja kiedyś nie lubiłam barszczu, a krokiety jadłam bo jadłam. A teraz? Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja najbardziej lubię z kapustą i grzybami, choć w tą Wigilię, kiedy mama zrobiła krokiety to smakowały mi nawet te z mięsem- domowe to jednak domowe; ))

    OdpowiedzUsuń
  5. A jak robisz nalesniki, żeby nie pękały przy zawijaniu??? Moje się, niestety często rozpadają i nieciekawie to wygląda.
    Pozdrawiam. Mariola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do ciasta dodaj więcej niż 2 łyżki oleju , a naleśniki układaj jeden na drugim ,po usmażeniu wszystkich obróć całą partię do "góry nogami" i w ten sposób zawijasz jako pierwszy ten ostatni . Naleśniki wtedy. nigdy nie pękają

      Usuń
  6. Przepraszam, ale właśnie doczytałam. Na usprawiedliwienie dodam,że dopiero wczoraj odkryłam Twojego bloga i nie przejrzałam wszystkich przepisów :) Mariola

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie drukuje. Jutro będę robić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie takiego przepisu szukałam. Dzięki wielkie!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */