niedziela, 8 marca 2015

Polędwiczki w sosie szpinakowym

Polędwiczki wieprzowe to bardzo delikatna, miękka i szybkorobiąca się część mięsa. Jamie Olivier często wykorzystuje ten kawałek na okoliczności pokazów z piętnastominutowymi obiadami. Długie smażenie czy pieczenie powoduje, że mięso twardnieje i traci w tym przypadku wszystkie swoje pyszne zalety. Piętnastominutowy, pyszny obiad  jak z najlepszej restauracji, bardzo łatwa sprawa. Nada się w tygodniu na błyskawiczne podanie w tygodniu i niedzielny obiad z zaproszoną teściową. Zupełnie nie ma się do czego przyczepić:)

P.S. Dziękuję za wszystkie wczorajsze rozmowy telefonicznej na linii "Halo, Niebo". To była wielka przyjemność rozmawiać z osobami, które zaglądają na naszą stronę. Nabrałam ochoty na więcej, jeśli macie takie życzenie, będziemy tę akcję powtarzać, napiszcie o tym w komentarzach? Jeszcze raz bardzo dziękuję i ściskam bardzo !   


składniki ( na dwie, trzy spore porcje):

- 2 polędwiczki wieprzowe
- ok. 10 dkg świeżego szpinaku lub 1/4 paczki mrożonki w liściach
- 200 ml słodkiej śmietanki kremówki  ( 30 - 36%)
- mała cebula
- dwa ząbki czosnku 
- masło, olej do smażenia
- sól, świeżo zmielony, czarny pieprz

Jeśli szpinak jest zamrożony - rozmrozić i odcisnąć ręką z soku. Cebulę drobno pokroić. Polędwiczki pokroić na plastry o grubości ok 1,5 cm. Lekko rozgnieść dłonią. Oprószyć solą. Na patelni rozgrzać łyżkę masła z łyżką oleju. Smażyć polędwiczki po minucie, półtorej z każdej strony, przełożyć z patelni na talerz ( wstawiam do nagrzanego do 50 st piekarnika by nie ostygły). Na tej samej patelni, do pozostałego z polędwiczek tłuszczu dodać łyżeczkę masła, rozgrzać i wrzucić cebulę. Kiedy lekko się zezłoci, dodać rozgnieciony czosnek, smażyć pół minuty mieszając i dodać szpinak. Smażyć całość jeszcze dwie, trzy minuty. Dodać śmietanę i mieszając podgrzewać aż sos lekko zgęstnieje (ok. 3 minuty). Śmietanowo - szpinakowym sosem zalać polędwiczki, całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

  
Mówię Wam - niebo na talerzu:)



 
 

17 komentarzy :

  1. Szpinakowy sos musi świetne pasować do mięsa, zrobię takie polędwiczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny przepis, bezproblemowe polędwiczki i szpinak!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne, soczyste połączenie. Niebo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten sos szpinakowy bardzo do mnie przemawia, polędwiczki wyglądają pysznie: )

    OdpowiedzUsuń
  5. u mnie takie polędwiczki zawsze lądują na talerzu w towarzystwie sosu z zielonego pieprzu, ale i taki szpinakowy przypadłby całej rodzinie do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Brzmią i wyglądają niesamowicie dobrze :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastyczny przepis :) w mojej wersji pojawiła się szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej, która idealnie dopełniła smaku ! Ola

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzisiaj robiłam, niebo w gębie! Podałam z kaszą gryczaną, wyszło wyśmienite. Prostszego obiadu z dań mięsnych do zrobienia chyba nie ma :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super przepis. Bardzo się bałam, że przegapię moment i polędwiczki będą twarde, ale udało się :) Goście zachwyceni, wszystkie polędwiczki się rozeszły bardzo szybko :). Kruche, rozpływające się :). Kolejny udany przepis z Pani bloga. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A z czym podawać te polędwiczki?

    OdpowiedzUsuń
  11. z ziemniakami, ryżem, komosą ryżową, kaszą albo z kluseczkami np. półfrancuskimi

    OdpowiedzUsuń
  12. O matko ale pyszne!! Zdecydowanie wpisze sie w nasze codzienne menu

    OdpowiedzUsuń
  13. Najlepsze na świecie ❤

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */