wtorek, 17 marca 2015

Szybka i łatwa babka czekoladowa

Najłatwiejsze i najszybsze do zrobienia ciasto na świecie. To błyskawiczna babka na święta dla zabieganych, zapracowanych, leniwych i tych, którym zupełnie nie umieją i nie lubią piec. Nie ma znaczenia kolejność dodawania składników, niepotrzebny jest mikser. Ciasto jest tak uniwersalne (a przy tym smaczne!), że można zrobić je w małej tortownicy i po ostygnięciu przekroić na warstwy do tortu, albo upiec je w dowolnej foremce, prostokatnej blaszce czy w keksówce lub na muffinki. Obojętnie - z kremem, cukrem pudrem, polewą albo bez niczego. Ciasto, które zawsze wyjdzie. Jest wilgotne, puszyste i takie jak trzeba. Można urozmaicić jego smak siekanymi bakaliami (u mnie żurawina i orzechy) albo siekaną czekoladą, pokrojonymi morelami czy wiórkami kokosowymi. Smakować będzie większości domowników, jest wilgotna i miękka. Pięć minut roboty, naprawdę, Olcia robiła między obieraniem ziemniaków a smażeniem kotletów. Sprawdzić można jeszcze przed świętami:)

 

składniki ( na  formę ok. 1,5 l) : 

- 3 szklanki mąki (ok.450g)
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 3/4 szklanki cukru
- łyżka cukru waniliowego lub kilak kropli ekstraktu z wanilii 
- czubata łyżeczka sody
- szklanka mleka (250 ml)
- 3/4 szklanki oleju lub stopionego masła
- 3 jajka
bakalie (ok. 1/2- 3/4 szklanki ulubionych, tj. orzechy, żurawina, suszone morele, rodzynki itp.) 

polewa:
- tabliczka białej czekolady
- łyżeczka masła
- dwie łyżki mleka

Piekarnik ustawić na 170 st. Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką lub siekanymi drobno orzechami. Wszystkie składniki wsypać/wlać do miski. Wymieszać łyżką na jednolitą masę. Przelać do formy. Wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45- 55 minut. Patyczek od szaszłyka włożony do ciasta powinien wyjść suchy, nieoklejony.  
Czekoladę do polewy połamać, włożyć do małego rondelka, zalać mlekiem, dodać masło i cukier. Podgrzewać mieszając nad garnkiem z gotująca się wodą aż składniki się połączą.


 

 Mówię Wam - niebo na talerzu:)

-

17 komentarzy :

  1. Świetna:)może być na każdą inną okazję,nie tylko na święta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mięciutka i pysznie czekoladowa:)

    OdpowiedzUsuń
  3. może szybka, ale za to na pewno boska :D wydaje się wilgotna, miękka :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha! jak z mojego dzieciństwa!

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda na doskonale wilgotną, czyli idealną :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. ach, już wiem, że byłaby moją ulubioną!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna :) Taka jak lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. średnia, czuć soda trochę bez smaku......a miałam takiego smaka.....

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam, u mnie sody nie czuć, polewa (z ciemnej czekolady) dodaje smaku (w każdym razie goście się objadali). Fajna. Zrobię jeszcze nie raz, nie dwa;;).

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam zrobiłam podwójną porcję bo mam dużą blachę i po 55minutch ciasto było surowe w srodku wsadziłam na poł godziny jeszcze ale cos z tego bedzie??jedynie co nie zgodnie z przepisem to proszek do pieczenia zamiast sody

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więcej ciasta, dłużej piec trzeba. Powinno być dobrze, pewnie już jest:)

      Usuń
    2. no ba pewno ze jest tj już 1/4 nie ma :) wielkanocne podjadanie czas zacząć :)Pozdrawiam i smacznego jajka:)

      Usuń
    3. Dziękuję, wzajemnie:)

      Usuń
  12. Witam, ciasteczko zrobione i muszę przyznać, że nie dość, że jest szybkie (najszybsze jakie kiedykolwiek robiłam )to jeszcze przepyszne. Dziękuję za przepis. PS. widok męża zajadającego się - bezcenny ;))) a dodam, że jest wybredny w babkach :)))) Musi być zawsze wilgotna .... :)) co dosyć często ciężko uzyskać z innych przepisów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. To oznacza, że murzynek z jabłkami i babka z jabłkami z karmelem też jest dla Was:) http://niebonatalerzu.blogspot.com/2016/03/atwa-babka-z-serem-i-jabkami-przepisy.html
      http://niebonatalerzu.blogspot.com/2016/10/murzynek-z-jabkami-czekoladowe-ciasto.html

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */