czwartek, 2 kwietnia 2015

Cytrynowa babka jogurtowa

Uwaga, chwilowo nie należy robić, sprawdzam czy jest błąd w przepisie, gdyż zakalce wychodzą nie wiedzieć czemu :) Jak zrobię, napiszę!
  
Puchata lub jak kto woli puszysta, wilgotna, bardzo dobra baba na Wielkanoc. Choć zdaniem moim, najlepsze na święta są torty i serniki :) No ale zwyczaj jest zwyczaj i baba choć jedna na świątecznym stole podobno powinna zasiąść. Choćby dla dekoracji.
         W sklepach szał zakupów, a ja do dziś pozostałam niewzruszona jak skała. Nie ulegnę, o nie, żadnych wariactw i nadmiarów. No ale jajek porządnych kupię... z 40? 60? Ile sztuk Wam potrzebne?:)  

 


składniki ( na formę ok. 1,5 l):
Ważne! Składniki powinny mieć jednakową, pokojową temperaturę. Zwłaszcza jogurt i jajka, zimne- zwiększają ryzyko powstania zakalca. 

- 150 g masła
- 4 jajka
- nieco więcej pół szklanki cukru ( 110g)
- 2,3 szklanki mąki (360g)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- 200 ml jogurtu
- skórka otarta z niewoskowanej cytryny( tylko żółta część)
- łyżka cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu z wanilii

polewa:
- 4 łyżki cukru pudru
- sok z cytryny ( ok. łyżeczka, dwie)

do dekoracji - posiekana żurawina i wiórki ze skórki otartej z cytryny



Ustawić temperaturę w piekarniku na 170 st. Masło pokroić na małe kawałki, rozetrzeć dobrze w misce z cukrem, przy pomocy końcówki ucierającej miksera  na zdjęciu po prawej).
Nie przestając ucierać, dodawać po jednym jajku. Masa może się zwarzyć, nie ma to znaczenia dla ostatecznego efektu. Dodać mąkę przesianą z proszkiem i cukier waniliowy lub ekstrakt. Zmiksować krótko na wolnych obrotach miksera wszystko razem z jogurtem. Na końcu dodać skórkę otartą z cytryny. Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Wlać ciasto i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut. Patyczek od szaszłyka wyjęty z ciasta powinien być suchy, nieoklejony. Po wyjęciu z piekarnika, ciasto lekko ostudzić, nakryć formę talerzem i odwracając do góry nogami wyłożyć na niego ciasto. Cukier puder rozmieszać dobrze z dodawanym po kropli sokiem z cytryny. Lukier nie powinien być zbyt rzadki. Polać nim babkę i udekorować posiekaną żurawiną i skórką otartą z cytryny.      

 

Mówię Wam - niebo na talerzu:)

20 komentarzy :

  1. Cudowny kolor, śliczna baba;)

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł z tą żurawiną!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo piękna ta babka, super ten lukier i żurawiną.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała babeczka! :)
    Wygląda bardzo smakowicie! *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam! Właśnie taka cytrynowa to moja ulubiona! 40 jajek czeka i prosi się o przygotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy ciasto nie wychodzi bardzo gęste?

    OdpowiedzUsuń
  7. zrobilam…….nie wyszla…….za to wyszedl zakalec :(
    Ciasto bylo bardzo geste, ze trudno bylo je przelozyc do formy. Wyglada mi na to, jak gdyby cos jest pominiete w przepisie np. mleko lub jakis inny plyn

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem daj jedno jajko więcej, różnią się wielkością. Można zajrzeć do tego artykułu i poszukac rozwiązania. http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html

      Usuń
  8. mnie tez wyszedl zakalec...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html, może ten artykuł da rozwiązanie? J

      Usuń
  9. i mnie wyszedł zakalec:(((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html, może ten opis pomoże znaleźć przyczynę?

      Usuń
  10. Moja właśnie się piecze faktycznie ciasto dość gęste zobaczymy co wyjdzie☺

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakaś świnia jest w tym przepisie pomimo tego że wszystko było ok składniki ciepłe itp wyszedł zaklec beton.

    OdpowiedzUsuń
  12. No i co można już robić ciacho ? Sprawdzony przepis ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A tak. Trzeba przeczytać ten wpis - http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html i robić wg. wskazówek.

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */