czwartek, 2 kwietnia 2015

Cytrynowa babka jogurtowa

Uwaga, chwilowo nie należy robić, sprawdzam czy jest błąd w przepisie, gdyż zakalce wychodzą nie wiedzieć czemu :) Jak zrobię, napiszę!
  
Puchata lub jak kto woli puszysta, wilgotna, bardzo dobra baba na Wielkanoc. Choć zdaniem moim, najlepsze na święta są torty i serniki :) No ale zwyczaj jest zwyczaj i baba choć jedna na świątecznym stole podobno powinna zasiąść. Choćby dla dekoracji.
         W sklepach szał zakupów, a ja do dziś pozostałam niewzruszona jak skała. Nie ulegnę, o nie, żadnych wariactw i nadmiarów. No ale jajek porządnych kupię... z 40? 60? Ile sztuk Wam potrzebne?:)  

 


składniki ( na formę ok. 1,5 l):
Ważne! Składniki powinny mieć jednakową, pokojową temperaturę. Zwłaszcza jogurt i jajka, zimne- zwiększają ryzyko powstania zakalca. 

- 150 g masła
- 4 jajka
- nieco więcej pół szklanki cukru ( 110g)
- 2,3 szklanki mąki (360g)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- 200 ml jogurtu
- skórka otarta z niewoskowanej cytryny( tylko żółta część)
- łyżka cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu z wanilii

polewa:
- 4 łyżki cukru pudru
- sok z cytryny ( ok. łyżeczka, dwie)

do dekoracji - posiekana żurawina i wiórki ze skórki otartej z cytryny



Ustawić temperaturę w piekarniku na 170 st. Masło pokroić na małe kawałki, rozetrzeć dobrze w misce z cukrem, przy pomocy końcówki ucierającej miksera  na zdjęciu po prawej).
Nie przestając ucierać, dodawać po jednym jajku. Masa może się zwarzyć, nie ma to znaczenia dla ostatecznego efektu. Dodać mąkę przesianą z proszkiem i cukier waniliowy lub ekstrakt. Zmiksować krótko na wolnych obrotach miksera wszystko razem z jogurtem. Na końcu dodać skórkę otartą z cytryny. Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Wlać ciasto i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut. Patyczek od szaszłyka wyjęty z ciasta powinien być suchy, nieoklejony. Po wyjęciu z piekarnika, ciasto lekko ostudzić, nakryć formę talerzem i odwracając do góry nogami wyłożyć na niego ciasto. Cukier puder rozmieszać dobrze z dodawanym po kropli sokiem z cytryny. Lukier nie powinien być zbyt rzadki. Polać nim babkę i udekorować posiekaną żurawiną i skórką otartą z cytryny.      

 

Mówię Wam - niebo na talerzu:)

22 komentarze :

  1. Cudowny kolor, śliczna baba;)

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł z tą żurawiną!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo piękna ta babka, super ten lukier i żurawiną.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała babeczka! :)
    Wygląda bardzo smakowicie! *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam! Właśnie taka cytrynowa to moja ulubiona! 40 jajek czeka i prosi się o przygotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy ciasto nie wychodzi bardzo gęste?

    OdpowiedzUsuń
  7. zrobilam…….nie wyszla…….za to wyszedl zakalec :(
    Ciasto bylo bardzo geste, ze trudno bylo je przelozyc do formy. Wyglada mi na to, jak gdyby cos jest pominiete w przepisie np. mleko lub jakis inny plyn

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem daj jedno jajko więcej, różnią się wielkością. Można zajrzeć do tego artykułu i poszukac rozwiązania. http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html

      Usuń
  8. mnie tez wyszedl zakalec...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html, może ten artykuł da rozwiązanie? J

      Usuń
  9. i mnie wyszedł zakalec:(((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html, może ten opis pomoże znaleźć przyczynę?

      Usuń
  10. Moja właśnie się piecze faktycznie ciasto dość gęste zobaczymy co wyjdzie☺

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakaś świnia jest w tym przepisie pomimo tego że wszystko było ok składniki ciepłe itp wyszedł zaklec beton.

    OdpowiedzUsuń
  12. No i co można już robić ciacho ? Sprawdzony przepis ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A tak. Trzeba przeczytać ten wpis - http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html i robić wg. wskazówek.

      Usuń
  13. Help! Poszukuję miksera właśnie z taką ślimakową końcówką. Czy ktoś mógłby pomóc ze znalezieniem takiego? Przekopałam cały internet, znalazłam tylko jeden, ale nigdzie niedostępny...

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */