czwartek, 16 kwietnia 2015

Jak się robi bułki grahamki

Dobre, solidne grahamki, smakujące jak prawdziwe, przedwojenne pieczywo. Nie wiem jak smakowało to przedwojenne, ale moja babcia określała tym słowem rzeczy, które dziś szybciej nazwiemy 'oldschool". Bez chemicznych polepszaczy, niebarwione, z prawdziwej mąki graham. Bardzo dobre bułki. Zdrowszy wariant "przedwojennej", pysznej, najlepszej kajzerki (przepis -klik).
       Kajzerki robię nałogowo, z wielkim trudem powstrzymuję się od zjedzenia ilości jakich pragnę, kiedy bułka już lekko wystygła, chrupie i pachnie nieziemsko. Grahamki, podobnie jak tamte bułeczki mają łatwy przepis, zatem ci co lubią - zrobić powinni :)




składniki ( na 6 dużych bułek) : 
  
-150 g mąki pszennej ( typ od 450 do 650)
-300 g mąki pszennej graham (typ 1850)
Mąkę pszenną można w całości zastąpić mąką graham, wypiek będzie wtedy nieco cięższy.
- 250 ml ciepłej wody
- 7 g drożdży instant lub 30 g drożdży świeżych
- czubata łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju
- mleko do smarowania bułeczek

Świeże drożdże wkruszyć do kubka, dodać połowę wody, cukier i łyżeczkę pszennej mąki, wymieszać. Odstawić na ok. 15 minut by lekko podrosły. Suche drożdże wystarczy wsypać do zmieszanych w misce obu rodzajów mąki. Dodać sól, cukier, olej i zaczyn ze świeżych drożdży lub połowę wody. Zagnieść ciasto ręcznie na kuchennym blacie lub mikserem z końcówką hak. W miarę zagniatania dodawać stopniowo pozostałą wodę. Po ok. 10-15 minutach pracy, ciasto stanie się zwartą kulą. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (wstawiam do podgrzanego do 50 st piekarnika, wyłączam grzałki i zostawiam światełko). Kiedy ciasto podwoi objętość (po ok. 1 - 2 godzinach) wyłożyć na podsypany mąką blat, podzielić na trzy części, każdą potem na pół. Lekko natłuszczonymi dłońmi utoczyć z ciasta kule. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można naciąć na krzyż wierzch bułki żyletką. Odstawić by podrosły na ok. 10 - 15 minut, posmarować mlekiem. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Wstawić bułki do pieca na 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika przełożyć do stygnięcia na metalową kratkę.

     

Mówię Wam - niebo na talerzu:) 

35 komentarzy :

  1. Sama nie robiłam, Twoje zachęcają do jedzenia i zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł! przynajmniej wiesz co jesz!

    OdpowiedzUsuń
  3. no ba! Sklepowe grahamki są do kitu..
    Te domowe, albo babcine: z prawdziwej mąki,nie oszukane, nic a nic.. to musi być dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No przepisz na życzenie jak dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. oj zapisuję, zapisuję, takie prawdziweee :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bułeczki przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chlebek piekę, a bułeczki rzadko. Te Twoje wyglądają bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygladaja smakowicie (jak wszystko tutaj z reszta - uwielbiam Twoj blog, mam go nawet w 'ulubionych' na fb.)
    Kajzerki robilam kilka razy, niestety zawsze wychodza mi dosc twarde z jeszcze twardsza skorka. Podpowiedz prosze co powinnam poprawic zeby byly takie jak powinny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jesli pieczesz z termoobiegiem- wylacz, Sprobuj zostawic pare minut dluzej niz zwykle do wyrastania na blaszce przed pieczeniem. Skorka wychodzi twardsza niz w bulkach kajzerkach z marketu, nie sa tez az tak napowietrzone. No i daj znac czy jest zmiana;)

      Usuń
    2. A. A przy nastepnej probie I sprobuj zmniejszyc o 10 st temperature.

      Usuń
    3. Dzieki wielkie za odpowiedz, bardzo milo.
      Bede probowac az do skutku:)

      Usuń
  9. a takie pytanie odnośnie smarowania mlekiem: czy można posmarować mlekiem UHT czy ono się nada?

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie mogę kupic mąki Graham czy z maka orkiszowa mogę spróbować da rade taka zmiana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może kup pełnoziarnistą a jeśli z orkiszowej, to lepiej takie http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/10/najlepsze-domowe-bueczki.html

      Usuń
  11. Dlaczego oldschool? Czy stara szkoła to wyraz za trudny do wypowiedzenia? Cz zapamiętania bo to po polsku?

    OdpowiedzUsuń
  12. Upiekłam te bułeczki, wyszły na prawdę bardzo dobre mimo, że piekłam je pierwszy raz :) Zdjęcia na moim blogu, zapraszam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy można podwójna porcję? na dwóch blaszkach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tylko należy piec po jednej blaszce albo z termoobiegiem, temperatura o 10 stopni mniej.

      Usuń
  14. Można je jakoś przygotować poprzedniego dnia żeby rano upiec na śniadanko? ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem na pewno, nie próbowałam. Wydaje mi się, że można by spróbować.

      Usuń
  15. właśnie próbuje je upiec <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Upieklam na termoobiegu na 200 stopniach. Czas skróciłam do 22 min bo juz były upieczone. Skórka twarda chrupiąca w środku ciasto gęste. Prawdziwe grahamki. Można sie jedną najeść. Dla mnie rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
  17. witam, moje bułki właśnie się pieką. Mam pytanie czy po uformowaniu bułek i pozostawieniu ich na 30 min. do wyrośnięcia mają jeszcze wyrosnąć sporo, bo moje nie specjalnie urosły, pomimo że ciasto przed uformowaniem bułek urosło dość sporo, ale po uformowaniu już nie specjalnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy w dużej mierze od temperatury otoczenia. Ale to nie jest bardzo puszysty wypiek.

      Usuń
  18. U mnie jest bardzo ciepło, tak że to na pewno nie jest przyczyną, bo ciasto przed formowaniem wyrosło dość dużo, może źle robię że po wyrośnięciu jeszcze ciasto zarabiam, potem dzielę na kawałki i formuję bułki?, ale chyba inaczej się nie da? Jeszcze pytanko a może dwa: dlaczego Twoje bułki są takie jasne, moje wyszły ciemne (użyłam mąki pszennej gracham typ 1850 i pszennej typ 650), drugie pytanie: żeby bułki były jaśniejsze może zmniejszyć ilość mąki grachamki, a zwiększyć pszenną, co Ty na to?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasta nie zarabiaj tylko podziel, bez większego starania ale też bez nadmiernego w nim mieszania. Mąką mące nierówna choć niby symbol ten sam.
      Można dać więcej pszennej.

      Usuń
    2. ale jak bułki się uformuje (ja je kulam tak jak pączki na blacie) to i tak przecież ciasto się zagniecie, no ale trzeba próbować. Następnym razem dam więcej mąki pszennej a mniej grachamki, i tak myślę czy jakby dodać więcej drożdży nie będą wtedy byłki pulchniejsze? jak myślisz?

      Usuń
    3. Spróbuj trochę więcej, rzecz jasna dać można. Ja ciasto dzielę na porcje i tylko z zewnątrz , wierzchnią warstwę zbieram pod spód by nie wycisnąć z nich całego powietrza. Mąką graham nie daje aż takiej puszystości jak sama pszenna, a zdaje mi się, że TY miałaś nieco cięższą niż moja. Trzeba metoda prób i błędów, wyjścia nie ma:)

      Usuń
  19. Dzięki za podpowiedzi, a może powiesz jakiej mąki gracham używasz? bo w każdym sklepie jej nie ma, kiedyś kupiłam taką w sklepie ze zdrową żywniścią i za 1/2 kg zapłaciłam więcej niż za 1kg w zwykłym sklepie i ta droższa była dużo jaśniejsza ale i grubsza, bo te tańsze są jakby bardziej zmielone i kolor mają taki rdzawy.

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie polecam, złe proporcje. Moje bułki wylądowały w koszu ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Bułeczki wyszły pyszne! Na pewno będę je robić często;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */