czwartek, 16 kwietnia 2015

Jak się robi bułki grahamki

Dobre, solidne grahamki, smakujące jak prawdziwe, przedwojenne pieczywo. Nie wiem jak smakowało to przedwojenne, ale moja babcia określała tym słowem rzeczy, które dziś szybciej nazwiemy 'oldschool". Bez chemicznych polepszaczy, niebarwione, z prawdziwej mąki graham. Bardzo dobre bułki. Zdrowszy wariant "przedwojennej", pysznej, najlepszej kajzerki (przepis -klik).
       Kajzerki robię nałogowo, z wielkim trudem powstrzymuję się od zjedzenia ilości jakich pragnę, kiedy bułka już lekko wystygła, chrupie i pachnie nieziemsko. Grahamki, podobnie jak tamte bułeczki mają łatwy przepis, zatem ci co lubią - zrobić powinni :)




składniki ( na 6 dużych bułek) : 
  
-150 g mąki pszennej ( typ od 450 do 650)
-300 g mąki pszennej graham (typ 1850)
Mąkę pszenną można w całości zastąpić mąką graham, wypiek będzie wtedy nieco cięższy.
- 250 ml ciepłej wody
- 7 g drożdży instant lub 30 g drożdży świeżych
- czubata łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju
- mleko do smarowania bułeczek

Świeże drożdże wkruszyć do kubka, dodać połowę wody, cukier i łyżeczkę pszennej mąki, wymieszać. Odstawić na ok. 15 minut by lekko podrosły. Suche drożdże wystarczy wsypać do zmieszanych w misce obu rodzajów mąki. Dodać sól, cukier, olej i zaczyn ze świeżych drożdży lub połowę wody. Zagnieść ciasto ręcznie na kuchennym blacie lub mikserem z końcówką hak. W miarę zagniatania dodawać stopniowo pozostałą wodę. Po ok. 10-15 minutach pracy, ciasto stanie się zwartą kulą. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (wstawiam do podgrzanego do 50 st piekarnika, wyłączam grzałki i zostawiam światełko). Kiedy ciasto podwoi objętość (po ok. 1 - 2 godzinach) wyłożyć na podsypany mąką blat, podzielić na trzy części, każdą potem na pół. Lekko natłuszczonymi dłońmi utoczyć z ciasta kule. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można naciąć na krzyż wierzch bułki żyletką. Odstawić by podrosły na ok. 10 - 15 minut, posmarować mlekiem. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Wstawić bułki do pieca na 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika przełożyć do stygnięcia na metalową kratkę.

     

Mówię Wam - niebo na talerzu:) 

25 komentarzy :

  1. Sama nie robiłam, Twoje zachęcają do jedzenia i zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł! przynajmniej wiesz co jesz!

    OdpowiedzUsuń
  3. no ba! Sklepowe grahamki są do kitu..
    Te domowe, albo babcine: z prawdziwej mąki,nie oszukane, nic a nic.. to musi być dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No przepisz na życzenie jak dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. oj zapisuję, zapisuję, takie prawdziweee :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bułeczki przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chlebek piekę, a bułeczki rzadko. Te Twoje wyglądają bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygladaja smakowicie (jak wszystko tutaj z reszta - uwielbiam Twoj blog, mam go nawet w 'ulubionych' na fb.)
    Kajzerki robilam kilka razy, niestety zawsze wychodza mi dosc twarde z jeszcze twardsza skorka. Podpowiedz prosze co powinnam poprawic zeby byly takie jak powinny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jesli pieczesz z termoobiegiem- wylacz, Sprobuj zostawic pare minut dluzej niz zwykle do wyrastania na blaszce przed pieczeniem. Skorka wychodzi twardsza niz w bulkach kajzerkach z marketu, nie sa tez az tak napowietrzone. No i daj znac czy jest zmiana;)

      Usuń
    2. A. A przy nastepnej probie I sprobuj zmniejszyc o 10 st temperature.

      Usuń
    3. Dzieki wielkie za odpowiedz, bardzo milo.
      Bede probowac az do skutku:)

      Usuń
  9. a takie pytanie odnośnie smarowania mlekiem: czy można posmarować mlekiem UHT czy ono się nada?

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie mogę kupic mąki Graham czy z maka orkiszowa mogę spróbować da rade taka zmiana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może kup pełnoziarnistą a jeśli z orkiszowej, to lepiej takie http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/10/najlepsze-domowe-bueczki.html

      Usuń
  11. Dlaczego oldschool? Czy stara szkoła to wyraz za trudny do wypowiedzenia? Cz zapamiętania bo to po polsku?

    OdpowiedzUsuń
  12. Upiekłam te bułeczki, wyszły na prawdę bardzo dobre mimo, że piekłam je pierwszy raz :) Zdjęcia na moim blogu, zapraszam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy można podwójna porcję? na dwóch blaszkach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tylko należy piec po jednej blaszce albo z termoobiegiem, temperatura o 10 stopni mniej.

      Usuń
  14. Można je jakoś przygotować poprzedniego dnia żeby rano upiec na śniadanko? ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem na pewno, nie próbowałam. Wydaje mi się, że można by spróbować.

      Usuń
  15. właśnie próbuje je upiec <3

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */