środa, 1 kwietnia 2015

Mazurek kokosowo-makowy. Łatwy mazurek z dżemem morelowym i migdałami

Sukces mazurka polega na właściwym doborze dodatków do upodobań biesiadników:) Dlatego najlepiej wykonywać małe sztuki, w różnych wariantach. Chyba, że mamy pewność, sprawdzony już komplet, który wiadomo, że zjedzony zostanie na pniu. Kombinacji smakowych może być nieograniczona ilość. Jeśli wiadomo, że nikt w rodzinie nie ma nic przeciwko wiórkom kokosowym, można wykorzystać bardzo łatwy spód do mazurków z poprzedniego przepisu ( (klik - zobacz)  i mieć również zupełnie inny smak i kolor za jednym pieczeniem. Nie mogłam go nie pokazać na blogu, mimo bliźniaczej podstawy, ponieważ smak jest kompletnie, zupełnie inny od różowego wariantu z konfiturą z róży. Najłatwiejszy mazurek, bo składniki ciasta wystarczy zmieszać łyżką. Miłej zabawy:) 



składniki * na blaszkę (ok.23x32cm): 

- 230 dag mąki
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 4 łyżki maku
- dwie łyżki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- dwa jajka
- pół szklanki mleka
- 80 g stopionego masła

do przełożenia
- kilka łyżek dżemu lub konfitury z moreli lub brzoskwiń
- 3-4 łyżki płatków migdałów do posypania
- ew. pół tabliczki białej czekolady rozpuszczonej nad gotującą się wodą z łyżką masła i mleka (niekoniecznie)  

Piekarnik rozgrzać do 170 st. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki wymieszać w misce na jednolitą masę. Przelać do blaszki i piec ok. 30 minut. Wyjąć, lekko przestudzić. Okroić nierówne brzegi i posmarować całość dżemem morelowym. Posypać płatkami migdałów i ewentualnie polać strużkami rozpuszczonej z masłem i mlekiem białej czekolady.

  
 Mówię Wam - niebo na talerzu:)


8 komentarzy :

  1. kokos, mak i morele-musi być pyszny tak skomponowany mazurek;)

    OdpowiedzUsuń
  2. makowy.. <3 wiedziałaś jak ugodzić w moje pobudki smakowe! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten jeszcze bardziej mnie oczarował!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny! :) Fajny pomysł na dwa mazurki w jednym - siostrzyczkę i braciszka! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny pomysł na dodatek maku, świetnie wygląda!: )

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda apetycznie:)Jaki rozmiar blachy należy użyć?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */