piątek, 3 kwietnia 2015

Pasztet z kaszy jaglanej. Grzybowy pasztet z kaszy jaglanej.

Pasztet, który smakuje grzybami i jest pyszny. Pasztet z kaszy jaglanej - zdrowy jak nie wiem co i można spokojnie zjeść porządną porcję, bez obawy o niedopinające się po świętach spodnie czy sukienki. Pięknie pachnie kiedy się piecze. Lżejsza i zdrowsza alternatywa dla mięsnych pasztetów. Przez przypadek wyszedł mi pasztet dla alergików, bez jajek i glutenu. Trzeba robić:) 



     
składniki (na keksówkę 12x26 cm) 

- półtorej szklanki surowej kaszy jaglanej
- pół szklanki drobno posiekanych orzechów ( włoskich lub laskowych czy nerkowców)
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki kaszy manny
- 1/2 kg pieczarek
 - ok. 2 dag suszonych grzybów ( solidna garść)
- dwie cebule
- 3 ząbki czosnku

- ewentualnie kilka suszonych pomidorów z oleju
- sól, czarny pieprz, łyżeczka majeranku, pół łyżeczki mielonej kolendry, duża szczypta chilli
- garść natki pietruszki jeśli ktoś lubi

Kaszę wrzucić na suchą, gorącą patelnię i prażyć kilka chwil aż zacznie wydzielać orzechowy zapach. Przepłukać wrzątkiem na sicie. Zalać w garnku wrzącą wodą ok. 3 cm powyżej poziomu kaszy, lekko osolić (ok. pół łyżeczki)  i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15-20 minut.
      Siemię lniane zalać 3/4 szklanki wody i gotować 15 minut. Cebulę i pieczarki pokroić w grubą kostkę i podsmażyć krótko na dwóch, trzech łyżkach oleju. Pomidory pokroić w kostkę, suszone grzyby pokruszyć na pył. Można tez namoczyć je wcześniej w niewielkiej ilości wody, podgotować ok. 15 minut i pokroić. Kaszę, orzechy, ugotowane siemię razem z płynem, kasze mannę podsmażoną cebulę i pieczarki, pokruszone, suszone grzyby i pomidory przełożyć do miski. Całość zblendować, ale nie na jednolitą masę, część kaszy i dodatków może zostać w niezmienionej formie. Wymieszać z przyprawami i natką pietruszki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę natłuścić masłem i wysypać tartą bułką lub kaszą manną. Przelać masę do blaszki i piec ok. godziny. Gdyby pasztet mocno się rumienił, przykryć folią aluminiową.



 
    Mówię Wam - niebo na talerzu:)

18 komentarzy :

  1. Koniecznie zapisuję przepis, pasztet mnie zachwycił:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Absolutnie jestem na tak, musiał być przepyszny!: )

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj zjadłabym taki, jednak trochę już za późno na jego przygotowanie. Tyle teraz tych przepisów na pasztety! Koniecznie muszę spróbować zrobić swój domowy, bo te w sklepie z zawartością mięsa poniżej 70% przerażają. W akademiku nie mam możliwości takiego zrobić, ale w domu już mogę przygotować i zabrać ze sobą!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest i jaglany pasztet-po świętach wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. grzybowy pasztet… jeju, to naprawdę musi być niebo na talerzu :D wesołych!

    OdpowiedzUsuń
  6. lubię wegetariańskie pasztety bardzo! taki z kasza jaglaną robilam, ale ten dodatek grzybow musiał byc świetny! oj, muszę zrobićć!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wprost wyborny! Jeszcze takiego nie robiłem, więc czym prędzej będę musiał to nadrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja robiłem po raz pierwszy mięsne paszteciki na Wielkanoc i zdziwiony byłem, że poszły jak burza :)
    Takie bezmięsny - super wygląda, szczególnie, że można go właściwie zrobić bez większych przygotowań, z tego co ma się w domu. Jako że i po świętach zostały pieczarki, grzyby i pomidory w oleju - już wiem co będę dziś jadł na kolację ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. chce go dziś upiec, czy nie będzie sie kruszył i rozpadał?

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bosko! :)
    Mój musi być niestety w opcji 100% bezglutenowej, więc czym można zastąpić kaszę manną? :(

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy powinnam wczesniej namoczyc kasze czy bedzie miekka mimo wszystko?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */