czwartek, 23 kwietnia 2015

Sałatka do grilla. Sałatka z soczewicy. Warszaty Bosch Akademia Smaku

Sezon grillowy lubię bardzo, głównie ze względu na możliwość spotykania się z przyjaciółmi
i jedzenia w pięknych okolicznościach przyrody. W ogródku, na działce, czy jakimś uroczym tarasie, tak sobie zasiąść w fotelu i się delektować. Wszystkim! Temperatura otoczenia ma jednak znaczenie, teraz dopiero, powolutku się rozkręci:)
    Sałatkę poniższą poznałam na warsztatach Akademii Smaku Bosch w Warszawie.
W pięknych, błyszczących, imponująco zapełnionych sprzętem kuchennym okolicznościach salonu firmowego Bosch właśnie. W towarzystwie przemiłych prowadzących - Moniki Kuć, znanej dziennikarki kulinarnej, Ani Kosterna-Kaczmarek  z bloga Czosnek w Pomidorach, Julity Strzałkowskiej z Wrzącej Kuchni. Zawodowo i bardzo przyjaźnie obsługujących imprezę organizatorów oraz uczestniczących w warsztatach blogerów. W takich cudnych warunkach siekało się, grillowało, piekło, miksowało, przyprawiało, chłodziło, podgrzewało, smakowało i rozprawiało o filozofii smaku. I robiło zdjęcia. Dodatkowe wrażenie słuchowe - nieustający trzask migawek:) Były smażone steki, roladki z bakłażana z jagnięciną, gazpacho i konsumowane słodkości z kaszy.

O sałatce, która szczególnie przypadła mi do gustu i powtarzać zamierzam. Otóż : 

sałatka z soczewicy z pieczonymi warzywami i grillowanym serem Halumi




składniki ( na 3- 4 porcje) : 
- puszka soczewicy na parze marki Bonduelle
- 1 opakowanie sera Halloumi
- 2 korzenie pietruszki
- 2 marchewki
- jedna cukinia
- 8 ząbków czosnku w łupinach
- pęczek natki pietruszki
- pół cytryny
- sos Tabasco garlic ( lub zwykły) do smaku
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku

Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st. Marchewkę i pietruszkę pokroić w talarki. Cukinię przekroić wzdłuż na pół, jeśli jest duża i bardzo dojrzała, wykroić gniazda nasienne. Pokroić w półksiężyce o grubości ok. 0,5 cm. Warzywa i czosnek ułożyć na dużej basze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko posolić, skropić oliwą i posypać tymiankiem. Piec ok. 30 - 45 minut do lekkiego zmięknięcia i zrumienienia warzyw. Początkowo można piec na funkcji góra - dół, ostatnie 15 minut z termoobiegiem. Wyjąć, lekko przestudzić. Czosnek obrać z łupin, rozgnieść widelcem w miseczce. Dodać oliwę, sok z połowy cytryny, tabasco, dosolić i dodać sporą szczyptę pieprzu, zblendować. Ser Halloumi zgrillować krótko po obu stronach. Soczewicę odsączyć, wsypać do miski, dodać upieczone, lekko ciepłe warzywa i posiekaną natkę pietruszki. Całość zalać sosem, wymieszać, w razie potrzeby doprawić sola lub pieprzem. Na wierzchu ułożyć plastry zgrillowanego Halloumi.










Partnerami  Bosh Akademii Smaku są: Bonduelle, Frisco.pl, Kupiec.  

        

5 komentarzy :

  1. Świetna i bardzo lekka propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bosch... jak to smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bosch...Jesteś genialna:) Zastrzegam Ci OFFicjalnie i publicznie:)

      Usuń
  3. Smakowita sałatka :)
    I jakie fajne warsztaty:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */