wtorek, 28 kwietnia 2015

Sałatka z łososiem

Sałatka z łososiem nada się na obiad albo kolację. Świeżego łososia można ugotować na parze, upiec w folii lub usmażyć. Żeby było szybciej, dzielę rybę na cząstki i smażę w kawałkach na niewielkiej ilości tłuszczu. Albo dzielę na kawałki, wkładam do żaroodpornego naczynia i piekę ok. 13 minut. Niby nie ma tu bardzo wyszukanych składników i wielkiej fantazji ale sałatka naprawdę jest bardzo smaczna. Zdarza mi się jeść trzy dni pod rząd, no lubię bardzo. Taka prosta, że zastanawiałam się, czy przepis podawać. Dobra i podaję:)   

   

składniki (na dwie osoby) :

- ulubiona sałata (u mnie mieszanka ok. 100 g)
- ok. 15 dag łososia
- pomidor pokrojony w cząstki lub kilka pomidorków koktajlowych
- kilka rzodkiewek lub wiórki z obranej, startej marchewki
- garść ziaren słonecznika

sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
- dwie łyżeczki soku z limonki lub cytryny
- łyżeczka miodu
- szczypta soli i pieprzu
- łyżka posiekanego koperku

Łososia oprószyć lekko solą, podzielić na ok. centymetrowej wielkości cząstki. Usmażyć lub upiec w piekarniku, w temperaturze ok. 180 st, 13 minut od całkowitego rozgrzania pieca. Słonecznik podprażyć chwilę na suchej patelni, by stał się lekko chrupki. Składniki sosu zmieszać. Na sałatę wyłożyć warzywa i rybę. Zalać sosem  i całość posypać słonecznikiem ( na zdjęciu nie ma, zapomniałam Renatko, dobrze, że jesteś:)


Mówię Wam - niebo na talerzu:)

3 komentarze :

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */