sobota, 25 kwietnia 2015

Sernik na zimno. Deser na zimno z kajmakiem

To łatwy do przygotowania, efektownie wyglądający deser. Wykonanie go przypomina trochę robienie babek z piasku. Masę należy wlać do wybranych pojemniczków (małych salaterek, filiżanek, szklanek) i po zastygnięciu odwrócić do góry nogami. Podważyć nożem i wyłożyć na półmisek czy pojedyncze talerzyki. Po ukrojeniu pierwszego kęsa, ze środka wypłynie sobie malowniczo masa kajmakowa. Wielkość porcji zależy od osobistych fantazji i upodobań robiącego. Duże pucharki od lodów (jak na zdjęciach) można dzielić, przynajmniej na trzy. Z niedużych filiżanek czy małych kubków duralexowych wypełnionych do połowy, każdy dostanie osobistą porcję. Z podanej ilości składników powinno wyjść ok. 8-10 szt. Ćwiczymy cierpliwość czekając na tężenie warstw w lodówce...:)    




składniki: 

- 0,5 kg białego sera (zmielonego gotowego "na serniki")
- 250 ml słodkiej, zimnej śmietanki 30 - 36%
-  laska wanilii lub kilka kropli ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki żelatyny (gorącym latem 2,5)
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru 
- 3-4 łyżki masy kajmakowej z puszki
polewa:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- łyżeczka masła
- łyżka, dwie mleka
dekoracja :
galaretka pomarańczowa

Galaretkę przygotować w mniejszej niż wskazanej na opakowaniu ilości wody, wlać do płaskiego pojemnika, odstawić do lodówki. Po stężeniu pokroić nożem w kostkę. 


W możliwie najmniejszej ilości gorącej wody rozpuścić łyżkę żelatyny, dobrze wymieszać. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając po łyżce cukru. Osobno zmiksować krótko ser. Wanilię przekroić wzdłuż, wyskrobać nożem miękkie wnętrze, dodać do sera. Jeśli mamy ekstrakt - zwyczajnie wlać. Dodać ubitą śmietankę i wymieszać krótko całość do połączenia. Połowę masy przełożyć do innej miski, odstawić na później.
       Mieszając, do pierwszej części wlać cienką strużką żelatynę. Gdyby zdążyła zastygnąć, można ją króciutko podgrzać w mikrofali lub dodać kroplę gorącej wody. Ponownie trzeba ją wtedy ostudzić. Przygotowane pojemniczki wypełnić przygotowaną masą sernikową. Napełniać naczynia do 1/3 wysokości, w środek masy włożyć kieliszek do wódki. 
Wstawić do zastygnięcia do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie, do kieliszków nalać gorącej wody, odczekać kilkanaście sekund, wyjąć kieliszki z masy. Pozostałe po nich wgłębienia wypełnić kajmakiem z puszki wymieszanym z łyżką gorącej wody.
Kakao i żelatynę (można razem) rozpuścić w możliwie najmniejszej ilości gorącej wody, dobrze wymieszać. Wlać cienką strużką, mieszając mikserem, do pozostawionej wcześniej, pozostałej masy serowej. Rozlać do salaterek z białą masą i karmelem. Odstawić do lodówki do stężenia.
 
Przed wyjęciem serniczków, salaterki dobrze jest zanurzyć w gorącej wodzie, ułatwi to ich wyjęcie.
Składniki polewy rozpuścić w rondelku nad gotująca się wodą.


 Polać serniki polewą i udekorować galaretką.




inspiracja tu.

Mówię Wam - niebo na talerzu:)
          

11 komentarzy :

  1. Trochę zachodu z nim jest, ale jaki boski efekt!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jestem wielką amatorką serników na zimno,ale ten środek strasznie apetycznie wygląda więc zjadłabym chętnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. sernik na zimno zawsze kojarzyl mi się z owocami, a tu takie cudowne zaskoczenie :-)) genialny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czesc :) dopiero poznaje Twoj blog i juz wiem ze bede czesto tu zagladac :) mam pytanko tu gdzie mieszkam nie ma sera do sernika tylko cos innego czy moge uzyc w tym przepisie moscarpone badz zrobic twarog sama np z twojego przepisu ? Dziekuje aa i zamiast kajmaku ktorego tu nie ma co myslisz o np adwokacie byliby alkocholowo ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zrobić serek, będzie idealny. Albo zrobić sernik z jogurtu. Poszukam, chyba wstawiałam tu http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/11/najlepsze-ciasto.html. pieczony z jogurtem, nasz ulubiony.Ta masa smakuje jak delikatny sernik.

      Usuń
    2. A gęsty ajerkoniak się nada.

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */