sobota, 2 maja 2015

Łatwy sernik z kajmakiem

 W tym przepisie, nie ma ubijania i ucierania. Ser kupiłam nie przykładając się do wyboru, dostępny w popularnym dyskoncie. Chudy i rzadki. Składniki trzeba zmieszać na wolnych obrotach miksera lub łyżką. Sernik niespecjalnie urośnie i nie zapadnie się po upieczeniu. Będzie bardzo kremowy, delikatny i przepyszny. Dla mnie - świetny.
       Sernik to bardzo łatwe i szybkie do zrobienia ciasto. Od kiedy producenci nabiału mają w ofercie gotowy ser mielony "na serniki", odpada połowa pracy. Wśród różnych ofert serowych można przebierać i wybierać. Dobrze, by zmielona masa była gęsta. Choć przy odrobinie doświadczenia i to nie ma znaczenia. W przypadku bardzo rzadkiego, "wiaderkowego " produktu, wystarczy dodać łyżkę więcej wiążącej substancji. W rozmaitych przepisach najczęściej jest to skrobia ziemniaczana (często zamiennie z proszkiem budyniowym - w którym głównym składnikiem jest skrobia właśnie, za to więcej E-dodatków) czy kasza manna na przykład. Delikatniejsze i bardziej kremowe serniki otrzymamy z sera o wyższej zawartości tłuszczu. Cena tych, zazwyczaj jest wyższa. Oczywiście chudość sera można nadrobić komponując skład masy sernikowej, wystarczy dodać nieco tłuszczu w postaci masła, śmietanki kremówki czy sera mascarpone. Chudszy sernik będzie mniej kaloryczny i odrobinę mniej kremowy. Do wyboru, do koloru. W tym przepisie i w wielu innych z zakładki serniki, większość przepisów polega na zmieszaniu składników. Jedynie w sernikach bardzo puszystych ubijamy białka i żółtka czy ucieramy masło, tak jak np. w serniku fantazyjnym, dwukolorowym, czy waniliowym, puszystym serniku, który najczęściej wybierają moi znajomi. Po przeczytaniu tego artykułu, upieczeniu dwóch udanych egzemplarzy pod rząd, wiadome będzie, że sernik to najłatwiejsze ciasto na świecie. Najlepszą konsystencję sernik uzyskuje po kilku godzinach, a najlepiej całej nocy w lodówce. Nie należy pomijać tego etapu:) Sernik można ozdobić siekanymi, solonymi orzeszkami ziemnymi. 





składniki ( na tortownicę ok. 22 cm) :

-  1 kg trzykrotnie zmielonego, tłustego czy półtłustego, białego sera lub gotowca "na serniki"
- 250 ml kwaśniej śmietany 18 %
- 5 jajek
- pół szklanki cukru
-  3/4 puszki o poj. 400 ml masy krówkowej ( kajmakowej)
- środek wyskrobany z wnętrza laski wanilii lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
- 2,5 łyżki skrobi ziemniaczanej

polewa
- 1/4 puszki masy kajmakowej
- 6 kostek gorzkiej czekolady
- 2, 3 łyżki mleka
czekoladowa kratka do dekoracji (niekoniecznie):
- 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady rozpuszczona nad parująca wodą z dwiema łyżkami mleka

- papier do pieczenia, folia aluminiowa do uszczelnienia tortownicy

Formę uszczelnić na spodzie i bokach trzema, czterema warstwami spożywczej folii aluminiowej. Przygotować naczynie żaroodporne, garnek (bez plastikowych elementów) czy większą blaszkę, w której zmieści się tortownica. Jeśli nie mamy wystarczająco dużego naczynia, można tortownicę ustawić na kratce grillowej z wyposażenia piekarnika a naczynie wypełnione wrzątkiem wstawić na dno piekarnika. Serniki pieczone w otoczeniu pary wodnej są o wiele delikatniejsze, rosną równiej i nie zapadają się do środka.

            Składniki na sernik wymieszać w dużej misce. Jeśli używamy miksera, należy mieszać całość możliwie krótko i na niewielkich obrotach, by masa zbytnio się nie napowietrzyła. Napowietrzona urośnie i  przy stygnięciu zapadnie się do środka. To problem wielu niedoświadczonych "sernikowców". Piekarnik ustawić na 180 st. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Jeśli chcemy mieć gładki brzeg sernika - blaszkę należy wysmarować masłem, wysypać tartą bułką i bezpośrednio do niej wlać masę.
          Wstawić do naczynia formę z masą serową. Nalać wrzącej wody tyle, by sięgała do 1/4 wysokości tortownicy. Jeśli pieczemy na kratce grillowej, wypełniamy wrzątkiem całe naczynie ustawione na spodzie piekarnika. 
           Sernik wstawić do całkowicie rozgrzanego pieca, na drugi od dołu poziom, na godzinę i 10 minut. Funkcja pieczenia - góra- dół. Po piętnastu minutach zmniejszyć temperaturę do 160 stopni. W czasie pieczenia nie otwierać piekarnika. Ostudzić w piecyku. Po ok. 30 minutach można lekko uchylić drzwiczki, zostawiając wąską szczelinę (wkładam trzonek drewnianej łyżki czy złożoną ściereczkę). Kiedy sernik będzie całkowicie wystudzony, przygotować polewę. Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i podgrzewać mieszając nad większym, z gotującą się wodą. Powstałą masą polać wierzch ciasta, ew. udekorować czekoladową polewą, przy pomocy łyżeczki lub dekoratora cukierniczego. 




 Mówię Wam - niebo na talerzu :)
     

9 komentarzy :

  1. Sernik kajmakowy to hit u mnie w domu. Dziś upiekłam go po raz 2537;)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy moze to być ser z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
  3. Co zamiast skrobii ziemniaczanej?

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziś go upiekłam. Jest bardzo łatwy i przepyszny! Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, czy mozna ten setnik upiec bez kapieli wodnej?? Nie mam mozliwosci wstawienia naczynia z woda bo mam maly piekarnik. Bardzo chcialabym go upiec jakos bo wyglada pysznie. Pozdraeiam Agnieszka



    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */