wtorek, 5 maja 2015

Bardzo dobre kruche ciasteczka. Ciastka ze słonecznikiem

Maślane, kruche ciastka, najbardziej klasyczne jakie można sobie wyobrazić. Chrupkie jeszcze bardziej niż zazwyczaj, przez słonecznikowo-miodowy środek. Domowe, kruche ciasteczka do kawy i herbaty, tradycyjne, wszystkimsmakujące. Na każdą okoliczność. Do drugiego śniadania i popołudniowych spotkań towarzyskich. Pycha.



  składniki (na ok 30 szt) : 
- 300 g mąki
- 200 g masła ( bez dodatku oleju)
- 100 g cukru
- dwa żółtka

masa słonecznikowa: 
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki cukru
- łyżeczka masła
- 40 g śmietanki lub zagęszczonego mleka
- 150 g łuskanych ziaren słonecznika

Masło pokroić nożem w kostkę, dodać mąkę, cukier i żółtka. Możliwie szybko zagnieść ciasto ręką, lub przy pomocy miksera z końcówką hak. Powstałą kulę z ciasta schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Po wyjęciu zagnieść jeszcze raz ciasto, by łatwiej je było rozwałkować na placek o grubości ok. 3-4 mm. Po chwili lekko zmięknie od ciepła dłoni. Ciasto należy wałkować na mocno podsypanym mąką blacie lub stolnicy. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Wyciąć foremką krążki lub kwiatki.wielkości ok. 4-5 cm. Układać na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika na 10 minut, by się podpiekły. W tym czasie przygotować środek. Najlepiej piec obie blaszki na raz, z włączoną funkcją termoobieg. W przypadku braku tej możliwości, ciasteczka, które nie zmieściły się do piekarnika, powinny czekać w lodówce.
 
Miód, cukier, masło i śmietankę włożyć do rondelka, gotować mieszając przez ok. minutę.
Kiedy składniki się połączą, dodać słonecznik, wymieszać. Wyjąć ciastka z pieca, piekarnika nie wyłączać. Nakładać łyżeczką słonecznikową masę na środek każdego ciastka. Wstawić ponownie do piekarnika na 5-8 minut. 



 inspiracja u Małej Cukierenki

 Mówię Wam - niebo na talerzu:)


15 komentarzy :

  1. Aż bym chciała sięgnąć po jedno;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, ciasteczka wyglądają świetnie! *.*
    Idealnie Ci wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta masa słonecznikowa to musi być rewelacyjna, kradnę kilka!

    OdpowiedzUsuń
  4. piękny kształt ciasteczek :) a słonecznik tak się błyszczy, że aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zawsze kupowałam takie ciacha, muszę teraz przygotować je własnoręcznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm pysznie (maślane oczy) :). Muszę zrobić i żeby samej nie przytyć rozdać połowę! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Coś czuję, że będą hitem w moim domu.

    OdpowiedzUsuń
  8. Czesc :) Mam do Ciebie pytanie, od jak dawna zajmujesz się pisaniem? Czy jest to Twoj pierwszy blog, czy były jakieś wczesniejsze? :) Interesuje mnie to dlatego, ze posiadasz naprawdę ogromny talent do pisania, no i zastanawiam się, czy się gdzies, hmm, „szkoliles”, ze tak się wyraze, czy po prostu zaczales pisac i tyle :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No bardzo dziękuję :) To jakaś ukryta kamera?:)

      Usuń
  9. Mmmm... wyglądają smakowicie, bardzo chętnie bym się poczęstowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie w domu zrobiły furorę! Upieklam trochę mniejsze i na każdym było trochę więcej masy słonecznikowej. Naprawdę pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy w masie słonecznikowej można użyć śmietanki kremówki czy chodzi o jakąś inną śmietankę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, chodzi o śmietankę kremówkę.

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */