poniedziałek, 11 maja 2015

Biszkopt z kremem i owocowym musem. Tort z owocami

Lekki, dobrze nasączony tort, który dzięki warstwie musu owocowego znacznie zyskuje na wyrazistości. Nada się na komunię i każde inne towarzyskie spotkanie. Sprawdziłam na osobistych gościach wielokrotnie - nikt nie narzekał:). Do przygotowania owocowego musu można wykorzystać mrożonki, a po przesmażeniu z cukrem- rabarbar. By uzyskać różowy kolor trzeba wybrać mocno różowe łodygi, bez zielonych części. W torcie na zdjęciu użyłam zamrożonych wiśni. Gdyby ktoś chciał zmienić kolor czy smak podstawy ciasta, może wykorzystać przepis na  biszkopt makowy, biszkopt orzechowy czy biszkopt czekoladowy. Ciasto można upiec poprzedniego dnia, czy nawet dwa dni przed składaniem tortu.

P.S. Przygotowanie tortu jest łatwe, chyba, że komuś podczas robienia musu upadnie włączony mikser. Mnie upadł. Bardzo żałuję, że w pobliżu nie było Tomka z aparatem. Obrazki kuchenne - bezcenne:) 




Jeśli ktoś chce zostać biszkoptowym mistrzem lub ma wątpliwość co do braku proszku w przepisie, może przeczytać ten artykuł. Przed przygotowaniem śmietany na krem warto schłodzić również miskę, przyśpieszy to ubijanie kremu.
 
składniki ( na tortownicę 21-22 cm) :
biszkopt
- 6 jajek
- pół szklanki cukru ( ok. 100 g)
- 3/4 szklanki mąki tortowej ( typ 450)
- 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej

krem śmietanowy: 
- 400 ml słodkiej, zimnej śmietanki 30 - 36 % zawartości tłuszczu
- 250 ml sera mascarpone
- 2 łyżki cukru

mus owocowy: 
- ok. 30 dag owoców - wiśni, jagód, truskawek lub przesmażony z łyżką cukru do miękkości - rabarbar
- 2 łyżki cukru
- łyżka żelatyny

do przełożenia 
kilka łyżek ulubionego dżemu lub konfitury lub pokrojone owoce

do nasączenia: 
dwie szklanki mocnej, osłodzonej herbaty lub wody z cytryną i kieliszkiem spirytusu lub dwoma kieliszkami wódki 

biszkopt
Piekarnik ustawić na 160 st. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając po łyżce cukru, aż piana będzie lekko lśniąca. Dodawać po jednym żółtku, mieszając całość wolno i delikatnie łyżką. Stopniowo, porcjami, wsypywać przez sitko pszenną mąkę i skrobię. Po każdej porcji, pianę lekko przemieszać. Masę przelać do formy i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć formę z piecyka i rzucić na podłogę lub blat z wysokości ok. 60 cm. Dzięki temu ciasto będzie równiejsze i nie zapadnie się do środka.Wstawić blaszkę z powrotem do piekarnika i studzić przy uchylonych lekko drzwiczkach. Kiedy całkowicie ostygnie, okroić wzdłuż rantu nożem, wyjąć z tortownicy i pokroić na trzy warstwy.

krem śmietanowy
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając po łyżce cukru. Dodać ser mascarpone i ubijać aż połączy się ze śmietaną.

mus owocowy
Owoce zblendować z cukrem. Żelatynę rozpuścić w możliwie najmniejszej ilości gorącej wody, wymieszać dobrze i ostudzić. Trzy łyżki śmietanowego kremu przełożyć do osobnej miski i dodawać miksując po łyżce owocowego musu. Na końcu, pod łopatki miksera wlać cienką strużką żelatynę. Dwie łyżki musu można odłożyć do dekoracji, do wykonania kolorowych smug na torcie. 
 
Na talerzu lub podkładce ułożyć pierwszy blat biszkoptu, zapiąć na nim obręcz tortownicy, ułatwi to proste składanie tortu. Skropić biszkopt  1/3 ilości ponczu, wyłożyć równą warstwą dżem lub owoce, przykryć tężejącym musem. Gdyby był zbyt rzadki, można go wstawić kilka, kilkanaście minut do lodówki. Przykryć warstwy drugim biszkoptem, skropić go połową pozostałego ponczu i wyłożyć połowę kremu śmietanowego. Nakryć ostatnim biszkoptem, skropić pozostałym ponczem. Lekko docisnąć wierzch dłonią. Zdjąć obręcz tortownicy. Wierzch i boki tortu pokryć pozostałym kremem. Z pozostawionego musu, postawić na cieście przy pomocy łyżeczki - duże kropki. Nożem lub szpatułką rozmazać je w kolorowe smugi.    
 

   

Mówię Wam - niebo na talerzu:)





29 komentarzy :

  1. Wygląda szalenie apetycznie. nie lubię zbytnio tortów, ale ten zjadłabym z wielką chęcią;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niebo na talerzu i na pewno niebo w gębie! Cudny! Zapraszam serdecznie do mnie na KONKURS

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne i proste, idealne na lato :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Poszczególne warstwy tortu prezentują się cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tort wygląda fenomenalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smakowicie, spróbuję upiec taki biszkopt bez proszku,
    pozdrawiam wiosennie;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ula, zupełnie inaczej się taki biszkopt nasącza, mówię Ci ,spróbuj. Pozdrowionka:)

      Usuń
  7. "Wsypywac make ziemniaczana i skrobie" :) A moze make tortowa i skrobie ? :)))))

    OdpowiedzUsuń
  8. Zakochałam się w tym blogu i już go nie opuszczę ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. czy mogę zastąpić cukier , cukrem pudrem ? :)

    OdpowiedzUsuń
  10. To mój pierwszy w życiu tort. Ja sama uwielbiam masy kawowe, ale reszta rodziny niestety niezbyt w tym gustuje. Dodatkowo mąż sobie zażyczył "podobnego do tego jaki robi mama" - więc padło na tort z owocami. Specjalna uroczystość - urodziny córeczki :) Wyszło fenomenalnie! Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko żelatynę rozrabiałam dwukrotnie bo nie umiałam określić tej "możliwie najmniejszej ilości gorącej wody". Proszę o jakieś podpowiedzi (np. pół szklanki??) :)

      Usuń
    2. Nie, cztery pięć łyżek. Tylko tyle, by żelatyna się rozpuściła. Wlewasz dwie i mieszasz. Nie rozpuszcza się, dodajesz następne dwie:)

      Usuń
    3. Baaaardzo się cieszę:)

      Usuń
  11. A jak mam postąpić z owocami z mrożonki? ugotować je i zmiksowac z powstałą woda czy wodę odsączyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie gotować. Rozmrozić. Zmiksować bez soku, jeśli będzie go dużo. Jak mało - miksować wszystko.

      Usuń
  12. a jeśli mam tortownicę 24 cm to co wtedy zrobic ? wystarczy ciasta i masy? czy robić wiecej... chce upiec pierwszy raz tort dla córeczki i właśnie coś takiego chciałam;) czy jagody mrożone będą ok?;) i czy musi być alkohol d nasączania czy woda z cytryną wystarczy? bardzo po proszę o poradę;)Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz i w 24, tylko tort będzie niski. Zróbiłabym z 8 jajek, szklanki maki pszennej i 1/4 szklanki ziemniaczanej i o 2 łyżki cukru więcej.
      Jagody mrożone będą ok. lepiej je rozmrozić. Nie trzeba używać alkoholu. Aczkolwiek kieliszek na spory tort rozejdzie się na 12-13 osób i nikomu nie zrobi krzywdy. Pozdrawiam:)

      Usuń
  13. aha;) czyli 1,5 porcji;) z alkoholem to zobacze jeszcze;) jak jeszcze coś wymyślę to będę pytać dziekuję;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cały czAS myślę o torcie i znowu mam kilka pytań;) jeśli 1,5 porcji to mąki ziemniaczanej tez chyba powiększyć porcję o połowę? czyli o 1/8 szklanki? dobrze myślę? jajka rozmiar L? i proszę mi doradzić jak to rozłozyć w czasie, tzn jeśli impreza jest w sobotę popołudniu to kiedy zacząć piec? piątek wieczór biszkopt i przekładać rano? i dekorować od razu? czy piec piątek rano, przekładać wieczorem i dekorować i niech stoi do jutra w lodówce gotowy? przepraszam za śmieszne pytania ale to mój pierwszy tort dla córeczki i przeżywam;)Aga

      Usuń
    2. aha i kremu też chyba przygotować więcej? o połowę?;)aga

      Usuń
    3. kurcze zamotałam sie w tych zmienionych proporcjach ..8 jajek to o 1/3 więcej proporcji przecież...:( boję sieze tak na oko zmieniona proporcja mąki moze popsuc biszkopt..chyba że Pani juz piekła takie proporcje w 24 cm tortownicy..:(AGa

      Usuń
    4. Oj, chyba nie zdążyłam:)

      Usuń
  14. a ile 250 ml mascarpone na gramy? ile opakowań zużyję? proszę o odpowiedź, Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedno opakowanie 250 g. Jeśli w sklepie są tylko 200g - biorę i ten. Krem jest troszkę rzadszy, ale też dobry.

      Usuń
    2. ok dziękuję;)

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */