niedziela, 31 maja 2015

Makaron ze szparagami. Makaron z kurczakiem i szparagami

Makaron z serii "dania w piętnaście minut". Przez dodatek szaragów przestaje być zwykłym, codziennym makaronem. Nie ma co się rozpisywać. Szybki, nieskomplikowany obiad. Ale przez dodatek królewskiego warzywa może być i od święta:) Mnie do sosu wystarczyłyby szparagi. Ale niektórzy nie traktują bezmięsnego obiadu poważnie. Kto chce zatem, niech kurczaka dołoży. Kto nie - to nie:)
W daniu został wykorzystany razowy makaron czaniecki.
O szparagów gotowaniu pisałam tu.




składniki ( na cztery osoby):

- 200 g  makaronu ( rurki, wstążki itp.)
- duży pęczek zielonych szparagów
- ok. 30 dag piersi z kurczaka/indyka
- 150- 200 ml słodkiej śmietanki 30 - 36%
- posiekany koperek lub natka pietruszki - garść ( wolę pietruszkę, nie miałam)
- dwie łyżki startego parmezanu lub innego sera w tym typie (niekoniecznie acz pysznie)
- sól, pieprz, duża szczypta startej gałki muszkatołowej

Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu, odcedzić, pozostawić pół szklanki wody z jego gotowania. Ze szparagów odciąć zdrewniałe części łodygi (tam gdzie najgrubiej). Odciąć delikatne wierzchołki i odłożyć na później. W niedużym garnku zagotować wodę, osolić ( tyle, by po spróbowaniu wody się nie krzywić). Szparagi bez główek wrzucić na wrzątek i gotować 2- 3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową, przelać lodowatą wodą na sicie. Na tą samą wodę wrzucić główki i wyjąć po minucie. Można również gotować szparagi w specjalnym, wysokim garnku, by główki wystawały nad powierzchnię wody i pokroić je później. Do koloru, do wyboru. Połowę łodyg szparagów zblendować, resztę odłożyć.
      Na dużej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać dwie łyżki oleju. Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć lekko solą. podsmażyć krótko na dużym ogniu, przełożyć na talerz. Na tą samą patelnię z resztkami soków z kurczaka wlać śmietanę, mieszać chwilę podgrzewając by mniej więcej połowa płynu odparowała. Dodać zmiksowane szparagi, wymieszać. Dodać podsmażonego kurczaka, makaron, resztę pokrojonych łodyg, posiekany koperek lub natkę pietruszki, doprawić pieprzem i gałką muszkatołową. Jeśli sosu wydaje się zbyt mało, można dolać teraz wodę z gotowania makaronu. Podgrzać chwilę mieszając.Doprawić solą, pieprzem i gałką do smaku. Wykładać na talerze i posypywać startym parmezanem          


Mówię Wam - niebo na talerzu:)
  

11 komentarzy :

  1. Na taki obiad wpadnę bez zaproszenia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gotowałam zawsze z główkami, ale dużo razy widziałam w przepisach osobno. Zaglądnęłam do wpisu o gotowaniu szparagów i teraz już rozumiem. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Składniki sugerują, że powstało coś pysznego :D

    OdpowiedzUsuń
  4. nie tylko niebo na talerzu tez na podniebieniu UWIELBIAM TWÓJ BLOG mnóstwo inspiracji i co najważniejsze wszystkie przepisy, które wykorzystałam UDAŁY się :) dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  5. Makaron to my możemy zawsze i wciąż:-) Pyszna propozycja.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne, szybkie danie! Tak lubię najbardziej! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Żałuję że nie mamy w okolicy jakiegoś warzywniaka, bo w dyskontach ze szparagami bywa różnie. Ten obiad na pewno powtórzymy jak znowu uda się upolować szparagi :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie na takie danie mam ochotę :D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */