piątek, 22 maja 2015

Szybkie ciasteczka czekoladowe. Łatwe ciasteczka na maślance

Ciasteczka z tych najłatwiejszych, których ciasto wystarczy zmieszać nawet bez pomocy miksera. Są miękkie w środku, z chrupiącą skórką. Przypominając trochę wilgotne brownie. Bardzo wyraźne, mocno czekoladowe. By jeszcze bardziej podkreślić tę czekoladowość, warto dodać do nich szczyptę soli a nawet chilli. Zwolennicy łagodniejszych smaków mogą zmniejszyć o połowę ilość kakao, a gorzką czekoladę zastąpić mleczną. Dodatki - dowolne. Bakalie - rodzynki, siekane orzechy, pokrojone, suszone morele, czy żurawina lub nic. Dałam dwie garście orzechów włoskich. Nie należy ciastek piec zbyt długo. Po dziesięciu minutach wskazanych w przepisie wydaje się, że ten czas jest za krótki. Dłuższe trzymanie ciastek w piecyku pozbawi je wilgoci, wysuszy, zbytnio stwardnieją.
Informacja dla niektórych alergików - w przepisie nie ma jajek.



składniki ( na ok. 30 ciastek) :

- 100 g roztopionego masła
- 60 g kakao ( 3/4 szklanki) 
- 2 szklanki mąki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- ew. szczypta chilli
- 2/3 szklanki maślanki
- tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
- dwie garście orzechów lub innych ulubionych bakalii
 
Piekarnik ustawić na 180 st. Do dużej miski wlać stopione masło, dodać kakao, cukier i maślankę. Wymieszać łyżką lub trzepaczką. Dodać mąkę przesianą przez sitko razem z sodą. Wymieszać razem z posiekanymi bakaliami i posiekaną na małe kawałki czekoladą. Masa będzie kleista. Dłońmi zwilżonymi olejem formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć. Piec 10 minut, na funkcji góra - dół lub jeśli nie zmieszczą się na jednej blaszce - z termoobiegiem, zmniejszając temperaturę o 10 st. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i dopiero przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia, wierzch lekko stwardnieje.



inspiracja tu i tu 

Mówię Wam - niebo na talerzu :)
            

13 komentarzy :

  1. Wyglądają szalenie apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe! Z bakaliami to dla mnie strzał w 10!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurcze ja nie mogę po takich stronach wchodzić, ponieważ jestem na diecie. Kolejne przysmaki, które mnie wręcz kuszą, żeby je spróbować to z trudem się powstrzymuję, żeby tego nie zrobić. Mam nadzieję, że jak tylko zakończę swoją dietę to od razu wezmę się za ten przepis, ponieważ wygląda bajecznie, a jak musi smakować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. . Moja dieta uwzględnia ciastka. Oczywiście nie w dowolnych ilościach;) Zapraszamy po przepis:)

      Usuń
  4. Z mleczną czekoladą i dużą ilością orzechów - rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O matko....bakalie, czekolada kakao...i jak tu być spokojnym człowiekiem:)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierwsze skojarzenie miałem właśnie, że będą podobne do brownie :) Bardzo apetycznie wyglądają, lubię takie ciasteczka, gdzie możemy dołożyć co mamy w szafkach. No i super są na wizytę niezapowiedzianych gości, te 10 minut pieczenia aż wydają się nieprawdopodobne :) pozdrooowioneczka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ostatecznie 12 :) Wychodzi szybciej niż zakupy w sklepie :)

      Usuń
  7. ciastek na maślance chyba jeszcze nie jadłam, czas najwyższy ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam. Czy zamiast maślanki można dodać jogurt naturalny?

    OdpowiedzUsuń
  9. Robię je już po raz kolejny. Przepyszne.

    DIY balsam do ust - http://thisbloglikeyourliveisnotperfect.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */