wtorek, 26 maja 2015

Szybkie ciasto z truskawkami. Łatwe ciasto na maślance

Łatwe, proste, bardzo popularne ciasto. Robiły je nasze mamy i babcie na każdą okoliczność. Nic dziwnego, bo smaczne i można je przygotować z każdymi sezonowymi owocami. Dla tych , którzy jeszcze nie odważyli się na drożdżowe ciasto z truskawkami, a lubią wilgotne wypieki z kruszonką, będzie w sam raz.
      Ciasta z owocami niektórym się udają, innym nie. Jest kilka powodów nieudania. Pierwszy - sok z owoców sprzyja zakalcom. Dlatego należy owoc układać skórką do dołu. No i jeszcze - do ciasta  dodajemy owoce suche, nie zaraz po umyciu. Poza tym nie należy przesadzać z ich ilością. Między owocami muszą być wolne przestrzenie. Ja też lubię dużo koloru i owocowego smaku. Ale ryzyko zakalca powstrzymuje mnie przed nałożeniem trzykrotnie większej ilości truskawek niż należy. Do tego - nie można mieszać ciasta porządnie i długo. Krótko, szybko i hop do formy, do piekarnika. Proszek czy soda reagują sobie z kwaśnym dodatkiem jogurtu czy maślanki. Jeśli w piekarniku - ok. Jeśli podczas długiego miksowania czy oczekiwania na rozgrzanie piecyka - niedobrze. Co robić by nie wyszedł zakalec? Resztę przyczyn jego powstania opisałam kiedyś tutaj.

P.S. W cieście na zdjęciu nie ma masła. W przepisie podaję, bo wilgotności nadaje. Zapomniałam. I wyszło, i smaczne:)



Wszystkie składniki powinny mieć jednakową, pokojową temperaturę. 

składniki ( na blaszkę ok. 23 x32 cm) :

- 40 dag umytych i wysuszonych truskawek
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- łyżka cukru waniliowego lub wnętrze wyskrobane z laski wanilii
- szczypta soli
- 2,5 szklanki mąki tortowej ( 350 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka maślanki ( 250 ml)    
- 100 ml oleju lub 100 g stopionego, wystudzonego masła
kruszonka:
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- 60 g masła 

By ciasto nie czekało przed włożeniem do piekarnika, należy zachować kolejność przygotowań. (Wszystko w celu upieczenia puszystego wypieku bez zakalca:) 

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki kruszonki zagnieść, rozcierając palcami na okruchy. Piekarnik ustawić na 180 st. Truskawki pokroić na połówki. Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym lub wanilią, solą i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na pienistą masę. Do jajecznej masy dodać olej lub stopione masło, maślankę i wanilię. Do składników suchych ( z mąką)  dodać masę z jajkami i wymieszać krótko, niezbyt porządnie łyżką. Od razu przelać ciasto do formy. Ułożyć połówki truskawek (skórką do dołu) i posypać kruszonką. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut. Pozostawić w piekarniku do lekkiego ostygnięcia i wyjąć z pieca.   
  





Mówię Wam - niebo na talerzu :)
 

      

42 komentarze :

  1. Robiłam takie nieraz, ciasta na maślance są przepyszne :) aż chce się wziąć kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię takie ciasta na maslance

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznaję szczerze, że Twoje wypieki podbijają moje serce. Jednak staram się zdrowo odżywiać i na takie dobrodziejstwa pozwalam sobie tylko raz na jakiś czas, a wtedy upieczenie całej blachy jest dość groźne... Z powodzeniem jednak mogę u Ciebie znaleźć coś dla siebie lub lekko zmodyfikować przepis i proporcje. Poza tym uwielbiam twoje wstępy ze wskazówkami - owoce skórką do dołu? Nie wiedziałam. Super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasta na maślance z owocami:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie piszesz, naprawdę bardzo podoba mi się Twoj styl oraz język, ktorym się poslugujesz w swoich tekstach, które swoja droga są bardzo dobre i niezmiernie wielce wartosciowe :) Masz bardzo bogate slownictwo oraz wielki talent. Piszesz gdzies za pieniazki? Zarabiasz na tym? Mysle, ze czlowiek z Twoim talentem, może z pisania zrobic sobie sposob na życie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Święte słowa, panie Marku :) Bo podać przepis na dowolną potrawę, to żadna sztuka. Ale napisać go tak, że od samego czytania pachnie i można się poczuć, jak u Mamy - to już dar i nie każdy tak smacznie pisać potrafi :)

      Usuń
    2. Ulala. Aż się spłoniłam byłam.

      Usuń
  6. uwielbiam owoce ciasta.. najlepsze! wilgotne, soczyste.. cudo! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. świetne ciacho! też zawsze mam ochotę wrzucić kilkanaście owoców więcej, ale wiem czym to się skończy... ;-)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem pod wrażeniem tak dobrego tekstu :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Się uprasza - nie nabijać się:)

      Usuń
  9. Ciasto przepyszne, przełatwe i tak dalej :) Piekłam wczoraj, piekę dzisiaj. Dzięki za łopatologiczne podanie przepisów, dla mnie jak znalzł :)
    Kłaniam się nisko i pozdrawiam jak najserdeczniej!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i pozdrawiam serdecznie równie:)

      Usuń
  10. Witam ja ostatnio staram się jak najrzadziej jadać ciasta, ponieważ obecnie jestem, na diecie. I w sumie niepotrzebnie wchodzę, na tego bloga i inne, które traktują, o jedzeniu, ponieważ wówczas i teraz mam ochotę przerwać dietę.

    OdpowiedzUsuń
  11. Mąkę wymieszać z cukrem, wanilią, solą i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem . To gdzie ten cukier ??

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam, czy maślankę mogę zastąpić jogurtem?

    OdpowiedzUsuń
  13. Moi synowie trzy i pol i dwu latek zrobili to ciasto prawie sami, ja tylko pilnowalam proporcji i rozbilam jajka.WYSZLO PYCHA

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam, czy masło do kruszonki także ma mieć temperature pokojowa czy dać zimę z lodówki? Pozdrawiam Aga

    OdpowiedzUsuń
  15. Chciałam Pani podziękować bo ciasto jest przepyszne a robiłam ciasto dla gości 3 raz w życiu (Dwa poprzednie to zakalce) :) W pierwszym dniu poszła prawie cała blacha i wszyscy byli zadowoleni! Czy można truskawki zastąpić innymi owocami np. jablkami, sliwkami itp?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. Wierz mi czas na sernik i biszkopt czy drożdżowe, są równie łatwe, daj znać jak upieczesz :) Inne owoce - można. W przypadku bardzo soczystych, na przykład wiśni trzeba uważać z ilością, żeby wylany sok nie podziałał zakalcowo.

      Usuń
    2. Dziękuję! Będę częściej zaglądać:)/ Kaja

      Usuń
  16. Jajka ubić z cukrem na pienistą masę... tzn. pierwsze ubić białko dorzucić cukier a później żółtka, czy od razu wszystko wrzucić i ubić? Może niezbyt mądre pytanie ale dla mnie istotne. Dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ubiłam całe jajka z cukrem.

      Nie ma pytań głupich przy pieczeniu :D Jak widzę w przepisie łyżka/ łyżeczka to brakuje mi informacji czy płaska czy czubata :D

      Usuń
    2. Jasne:) Jak nie piszę czy płaska czy czubata, to średnia, ani taka ani taka, ani przesadnie wysoka, ani zbyt płaska. Chyba, że mi zależy i to ważne bardzo, wtedy o tym piszę:) Pozdrowionka

      Usuń
  17. Witam, a co to jest za cudo, na którym leży ciasto? z czego to jest wykonane? Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to jest jakiś cynkowany metal, lekki dość i bardzo fotogeniczny:)

      Usuń
    2. bardzo fotogeniczny :) poza tym świetne przepisy, z których często korzystam :)

      Usuń
  18. Zrobiłam dokładnie jak w opisie, nic nie zmieniałam, ciasto bardzo opadło. Co zrobiłam źle?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może wyjęłaś z piekarnika zaraz po upieczeniu? Musi lekko ostygnąć w piekarniku.

      Usuń
  19. Wyszedł zakalec :( Bardzo smaczny, ale jednak zakalec, a marzyło mi się puszyste ciacho. Piekłam dwa naraz, jedno z czereśniami, drugie z brzoskwiniami i morelami. Owoce swieze, wysuszone po myciu, poukładane ze sporymi odstępami... A i tak się zzakalcowało. Może to wina kruszonki... Wyszła mi troche kleista, wtopiła się w ciasto. No i zamiast papieru do pieczenia wysmarowałam blaszki masłem. A tak poza tym wszystko szło wg przepisu - piekarnika nie otwierałam, ciasto czekać na blacie nie musiało, wylałam, owocki i kruszonka i bach do piekarnika. Hmm... Co mogo pójść nie tak...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html - to link do artykułu o możliwych powodach, może coś dopasujesz. Czasem wystarczy burzowa pogoda a czasem "niewiadomoco". Mnie też się zdarza i powodów dojść czasem niepodobna :( Gdyby nie zostało zjedzone, można zrobić bajaderki - http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/04/bajaderki.html

      Usuń
    2. Na pierwszym miejscu powodów stawiałabym na kruszonkę co wpadła do środka. Masło do smarowania jest ok.

      Usuń
  20. Można prosić o wypisanie składników na blachę 23x23? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zrobić w takiej, będzie wyższe.

      Usuń
  21. Mozna uzyc mrozonych truskawek?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */