wtorek, 23 czerwca 2015

Łatwe ciasto czekoladowe "poduszeczki" . Puszyste ciasto z serem

Łatwe, bardzo puszyste, lekkie ciasto. Wilgotne, bo z dodatkiem sera. Ser należy zapakować do woreczka, woreczkowi uciąć rożek i narysować masą na cieście kratkę. Zamiast woreczka można użyć dekoratora cukierniczego zwanego rękawem. Mój ser ma dodatek truskawek, stąd różowy kolor. W sezonie nie dodaję truskawek tylko do bigosu :) Internety podają najczęściej przepis w wersji czarno-białej. I jest ślicznie. Śliczniej nawet niż u mnie, bo mój ser miejscami przemieścił inaczej niż plan zakładał. Zupełnie nie szkodzi. Poćwiczę następnym razem. Zwykle ser zapada się w puszysty, rosnący w trakcie pieczenia biszkopt, tworząc na wierzchu ciasta symetryczne "poduszeczki" i ładny wzór w środku. Pyszne ciasto czekoladowe.  





Dobrze, by wszystkie składniki miały jednakową, pokojową temperaturę. 

składniki ( na blaszkę ok. 28x40cm lub np. 23 x 32 cm)
na ciasto:
- 5 jajek
- 125 ml oleju
- 125 ml letniej wody
-180 g cukru
- 220 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
na masę serową: 
- 300 g zmielonego/zblendowanego białego sera (może gotowy tzw/"wiaderkowy"na serniki, ale gęsty. Rzadkie, wodniste sery rozpłyną się w cieście )
- 15 dag zblendowanych na mus truskawek
- 100 g cukru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej ( lub opakowanie proszku budyniowego)
- 2 łyżki kaszy manny
w wersji bez truskawek - 500 g sera, 100 g cukru, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub torebka budyniu ( pomijamy kaszę)

Blaszkę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić na jasny puch z połową cukru. Nie przerywając ubijania wlać cienką strużką olej i wodę.
        W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli. Pod koniec dodawać po łyżce pozostałego cukru. Pianę wmieszać delikatnie do masy żółtkowej. Mąkę, proszek i kakao przesiać porcjami przez sito do jajek, po każdej porcji wmieszać delikatnie, by piana nie opadła.
       Ciasto przelać do blaszki. Ustawić piekarnik na 180 st.
       Zblendowany/zmielony ser zmiksować z cukrem i musem truskawkowym, dodać mąkę lub proszek budyniowy lub skrobię ziemniaczaną i kaszę. Odstawić na 10 minut, by kasza lekko zagęściła masę. W wersji jasnej - ser miksujemy ze skrobią/budyniem i cukrem, bez odstawiania.
       Przełożyć ser do plastikowego woreczka. Najlepiej włożyć go do wysokiej szklanki czy pojemnika, jak na zdjęciu. Uciąć róg torebki na szerokość ok. 0,5 cm i wycisnąć masę tworząc kratkę na ciemnej masie. Tak równo, jak się da :) 

Piec ciasto w całkowicie rozgrzanym piekarniku ok. 30 - 35 minut. 









Mówię Wam - niebo na talerzu:)
    
 

9 komentarzy :

  1. Cudowne poduszeczki, narobiłaś mi ochoty na ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam Twoje triki, ten z woreczkiem mi szczególnie przypadł do gustu! Ciasto wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastycznie wygląda! Musi być przepyszne; )

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląd super a smak na pewno powala :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale uroczo się prezentuje! Muszę kiedyś takie zrobić :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Dla prawdziwych łakomczuchów ten Twój kratkowany sernik:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie wiem czy mi się wydaje czy tk jest w rzeczywistości ale zdjęcia dają wrażenie, ze ciasto jest niezwykle lekie i puszyste - a własnie takie ciasta kocham! Nigdy nie probowałam takiego przepisu - nigdy też go nie miałam. Cieszę się, że trafiłam tu - spróbuję i mam nadzieję, ze się uda! Dam znać jak wyszło!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */