piątek, 19 czerwca 2015

Cukinia smażona z serem i czosnkiem. Makaron z cukinii na szybki obiad lub kolację

Gdy mam potrzebę zjedzenia lekkiego, błyskawicznego obiadu czy kolacji, ten przepis na cukinię  nadaje się znakomicie. W sezonie, na naszym stole pojawia się kilka razy w miesiącu. Nie jest zbyt kalorycznie ( o ile nie dodam za dużo sera:), ale za to baaaardzo smacznie. Można też zupełnie się nie ograniczać i dodatkowo ugotować makaron spaghetti, a nawet podsmażyć krótko i dodać drobno pokrojone kawałeczki kurczaka. Będzie obiad  "z mięsem", a dla niektórych to ważne i inaczej się nie liczy :) Do przygotowania dania najlepiej nadają się małe, młode cukinie z miękką skórką, nie należy ich z niej obierać.  



składniki ( na dwie porcje) :
- młoda cukinia ( lub dwie) z miękka skórką
- dwa, trzy ząbki czosnku
- mała papryczka chili lub pół ( ja pomijam)
- ok. 10 dag mozzarelli pokrojonej w kostkę
- łyżka siekanej natki pietruszki
- kilka pomidorków koktailowych (niekoniecznie) 
- łyżka, dwie startego parmezanu lub innego, ulubionego, twardego sera ( bursztyn, dziugas, grana padano itp)
- dwie łyżki ziaren słonecznika
- dwie łyżki oliwy i dwie łyżeczki masła do smażenia

Słonecznik podprażyć krótko ( przez minutę, dwie) na suchej patelni by stał się bardziej chrupki, przełożyć na talerzyk. Cukinię pokroić w długie, cienkie paski. Najlepiej robić to nożykiem do warzyw, tak, jak obiera się je ze skórki. Środkową część z nasionami wyrzucić. Na dużej patelni rozgrzać maslo i oliwę, wrzucić pokrojoną drobno papryczkę chili. Po minucie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory i od razu cukinię. Wszystko lekko osolić i wymieszać, smażąc chwilę. Dodać mozarellę i przykryć patelnię pokrywką, zmniejszyć ogień do minimum. Po minucie ser powinien się lekko rozpuścić.Cukinia błyskawicznie mięknie, należy ją smażyć krótko. Wszystko posypać natką pietruszki, startym parmezanem i nasionami słonecznika.




Mówię Wam - niebo na talerzu:)


8 komentarzy :

  1. świetne danie, proste, efektowne i na pewno pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podobny właśnie robię, ale z makaronem spaghetti i kurczakiem. Dla mnie rewelka. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. widziałam już przepisy na różne dania z "makaronem" z cukinii ale jakoś tak zawsze myśląc co na obiad zapominam o tym. muszę przykleić kartkę na lodówce, żeby wreszcie spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. dzisiaj postanowiłam zrobić to danie- czekam na opinię męża :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawe, czy to mięsożerca czy jarosz:)

      Usuń
  5. Jadłam dzisiaj, tylko w wersji z serem feta i oliwkami, bez parmezanu. Poezja :) Zastanawiam się, czy nie zastąpić pomidorków koktajlowych suszonymi. Może być ciekawie :) Tak czy inaczej rewelacja :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tworzenie i sprawdzanie w kuchni jest najfajniejsze:)

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */