piątek, 26 czerwca 2015

Kruche ciasto z owocami. Ciasto z budyniem i czereśniami

Bardzo kruche, delikatne ciasto z masą budyniową. Z czereśniami i kruszonką. Kto chce, może dodać do kremu i kruszonki wiórki kokosowe. Ciasto nie rośnie, zatem i nie opada, wypełnia sobie blaszkę  i tak ma być:) Nie ma problemu z zakalcem. Przy wyjmowaniu z blaszki i porcjowaniu najlepiej posługiwać się szeroką łopatką, bo ciasto jest naprawdę mega kruche. Sezon na czereśnie trwa krótko, Pani Iwonka z naszego sklepiku mówi, że grzech nie korzystać. Voila :)



składniki ( na blaszkę ok. 23x 28 cm) : 
- 150 g zimnego  masła ( bez oleju)
- 100 g mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 70 g cukru
- jajko
masa budyniowa: 
- 700 ml mleka
- dwie czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
- łyżka mąki pszennej
- żółtko
- trzy łyżki cukru ( dwie, jeśli dodamy cukier waniliowy)
- wnętrze wyskrobane z laski wanilii, łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu waniliowego
- łyżka masła
lub
- 2 opakowania waniliowego, śmietankowego lub kokosowego budyniu ugotowanego z mniejszej o 30 % ilości mleka niż w przepisie na opakowaniu
kruszonka
- 100 g masła, tyle samo co zajmuje masło - mąki pszennej i cukru i łyżeczka mąki ziemniaczanej
- ok. 0,5 kg wydrylowanych czereśni , śliwek, brzoskwiń (skórką do dołu) lub innych owoców. Porzeczki, wiśnie można oprószyć małą ilością skrobi ziemniaczanej, by wchłonęła nadmiar soku. 

Masło pokroić na małe kawałki, dodać resztę składników i zagnieść szybko ciasto. Przykryć folią i wstawić na pół godziny do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 160 st. Wykleić ciastem blaszkę. Można też najpierw rozwałkować ciasto między arkuszami papieru do pieczenia. Ponakłuwać ciasto gęsto widelcem, wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika na 25 minut. Wyjąć ciasto i lekko ostudzić, pozostawione w blaszce.
          Połowę mleka zagotować z cukrem, resztę wymieszać ze skrobią, mąką i żółtkiem. Mieszaninę wlać na gorące mleko intensywnie mieszając. Kiedy zgęstnieje, odstawić z ognia. Wyłożyć budyń na ciasto, poukładać wydrylowane wiśnie.
          Składniki kruszonki zagnieść palcami i pokruszyć na owocach. Ciasto wstawić ponownie do nagrzanego do 180 st piekarnika i piec jeszcze 30 minut.


   

   Mówię Wam - niebo na talerzu:)

13 komentarzy :

  1. oj tak, czereśnie są niestety bardzo krótko, więc najchętniej jem je po prostu na surowo :-) A taki pacek chętnie zrobiłabym z truskawkami albo malinami :-)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajne, kruchego z czereśniami nie jadłam jeszcze;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne, na pewno bym się skusiła na kawałek... no dobra, tylko 2! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepsze! A czereśnie wprost ubóstwiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam ciasta z czereśniami! Superowe :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pyszności! Już nie mogę się doczekać na czereśnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja się czeresinkami objadłam u teściowej jakieś dwa tygodnie temu. Niestety nie pomyślałam, żeby wziąć trochę "na później" bo u mnie głównie czereśnie idą na kompot. Do wypieków zawsze bardziej mi pasowały wiśnie. Ale porzeczki mam i z chęcią przepis wypróbuję bo prezentuje się znakomicie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Cuuuudowne ciasto... Poproszę o kawałeczek! :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Skusiłaś mnie. Dawno nie piekłam takiego ciasta z owocami. A teraz właśnie są truskawki, które świetnie się do tego nadają :)

    OdpowiedzUsuń
  10. właśnie jestem w trakcie pieczenia, mam nadzieję że będzie pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy wiśnie w żelu ze słoika lub w jakiejs "kompotowej" formie tez sie nadadzą?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */