czwartek, 11 czerwca 2015

Najłatwiejsze ciasto z truskawkami. Jogurtowe ciasto truskawkowe

Proste ciasto do zrobienia w pięć minut. Bez potrzeby używania miksera, z porcji na małą keksówkę. Wystarczająco dobre i szybkie, by z ciastem pod pachą odwiedzić znajomych. W wersji lux można ubić 200 ml słodkiej śmietanki i udekorować nią każdą porcję na talerzyku. Obecność kakao nie jest konieczna, można je pominąć i uzyskać zwykłe, jasne ciasto z truskawkami. Przygotowania trzeba zacząć od wyjęcia wcześniej jajek i jogurtu z lodówki, by miały pokojową temperaturę. A kiedy już zaczynamy działania, od włączenia piekarnika, bo ciasta z proszkiem do pieczenia i jogurtem, czy kefirem czy maślanką nie lubią długiego oczekiwania na włożenie do piekarnika i mogą odwdzięczyć się zakalcem.





składniki ( na małą keksówkę, ok. 12x25 cm)  : 
wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę 

- 250 ml  jogurtu naturalnego ( może być tez kefir lub maślanka)
- pół szklanki oleju ( np. rzepakowego)
- dwa duże jajka ( lub trzy małe)
- kilka kropli ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego

- 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
- łyżeczka sody do pieczenia
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- łyżka kakao
- ok. 25 dag pokrojonych w kawałki truskawek
- ew. dwie garście posiekanych orzechów włoskich, laskowych lub migdałów

Ustawić piekarnik na 170 st. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem lub olejem i wysypać tartą bułką. W jednej misce wymieszać jogurt, olej, jajka i wanilię. W drugiej mąkę, sodę, proszek, cukier i kakao. Kawałki truskawek oprószyć łyżką mąki, lekko wymieszać. Do miski z mąką wlać masę z jogurtem, wymieszać krótko i nieporządnie łyżką. Dodać truskawki, delikatnie i krótko przemieszać i od razu przełożyć ciasto do formy. Posypać orzechami. Wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika, na drugą półkę od dołu, z piekarnikiem ustawionym na funkcję góra- dół. Piec ok. 45 - 50 minut. Patyczek od szaszłyka włożony w ciasto powinien wyjść nieoklejony, suchy. Wyjąć ciasto z piekarnika i studzić na metalowej kratce.





Mówię Wam - niebo na talerzu:)


12 komentarzy :

  1. To ciasto mówi-spróbuj mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ekstra ciacho do kawy! :) Fajny pomysł na truskawki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jogurtowe zawsze są najlepsze!; )

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż tutaj czuć zapach tego ciasteczka! Świetne! Ja też chętnie je wypróbuję tym bardziej, że czasem takie ciasta na "już" są baaardzo potrzebne, a i póki sezon na truskawki w pełni to trzeba z ich uroków korzystać. Pokusiłbym się o polania takiego ciastka polewą czekoladową, ale to już chyba łasuchowanie do piątej potęgi będzie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A co tam. Truskawki z czekoladą - pycha:)

      Usuń
  5. Mmm, wygląda znakomicie :) Już sobie wyobrażam ten zapach wydobywający się z piekarnika... Bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. rzadko piekę ciasta z truskawkami i kakao, a przecież to takie pyszne połączenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda miękko, wilgotno i apetycznie. Wspaniałe ciasto! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. niestety wyszedł zakalec :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html - może tu znajdziesz przyczynę?

      Usuń
  9. Wsadzałam patyczek był suchy...ostudziłam a po wyciągnięciu mi opadł. Pozdrawiam...wygląda smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */