wtorek, 7 lipca 2015

Łatwe lody jogurtowe. Łatwe lody karmelowe

Łatwe lody bez maszynki daje się wykonać w domu. Maszynka miesza masę od czasu do czasu, by nie powstały w nich kryształki lodu. Lubimy gładkie, kremowe doznania i po to właśnie jest mieszanie. Można zrobić to ręcznie lub mikserem, co pół godziny w pierwszych dwóch godzinach mrożenia i sprawa załatwiona.  Najprostsze z prostych lody bez dodatku jajek i śmietanki mogą powstać z karmelowej masy krówkowej z puszki i jogurtu. Wystarczy ubić razem składniki i włożyć do zamrażarki. Gdybym miała posłużyć się określeniem ze sklepowych lad, to lody o smaku " sernik kajmakowy ". Pycha.




składniki:

- 400 ml dowolnego jogurtu naturalnego
- puszka gotowej masy kajmakowej (krówkowej) lub pół, jeśli ktoś nie lubi bardzo słodkich doznań:) 
- dowolne dodatki - siekane, solone orzeszki ziemne, laskowe, rodzynki lub inne bakalie
- duża szczypta soli
- ew. grube kryształki soli do posypania

Jogurt zmiksować z masą krówkową ubijającymi końcówkami miksera. Dodać sól i ew. bakalie. Przełożyć masę do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażarki. Zmieszać mikserem lub łyżką co pół godziny przez pierwsze dwie godziny zamrażania. Przed podaniem wyjąć kilka minut przed podaniem, by lekko zmiękły i łatwiej było je nakładać do pucharków. Ponieważ nie posiadają konserwantów, należy je spożyć w ciągu dwóch tygodni przygotowania.


Mówię Wam- niebo na talerzu:)

8 komentarzy :

  1. Ale bym teraz lody zjadła ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ one muszą być obłędne! :)
    U mnie w zamrażalniku również czekają lody karmelowe! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale bym je teraz zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale wyglądają! Chyba wreszcie zrobię swoje pierwsze domowe lody ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lecę po składniki. U mnie królują ostatnio lody bananowo kakaowo kokosowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam :) kupiłam masę kajmakową i jutro zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. lody zrobione :) w smaku super, tylko jak dla mnie zdecydowanie za słodkie ;) następnym razem dam zdecydowanie mniej masy kajmakowej, bo następny raz na pewno będzie :D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */