wtorek, 28 lipca 2015

Łatwy sernik kokosowy z ananasem. Sernik pina colada

Bardzo łatwy do zrobienia, kremowy i delikatny sernik. Białe, zmielone sery wiaderkowe ułatwiają i znacznie przyśpieszają sprawę. Nie da się przy nich zbytnio napracować. Bo zmieszać składniki - kto by nie potrafił. A tu jak raz - tylko tyle. Wyjątek od tej reguły stanowią serniki puszyste, gdzie ubija się jajka, ale i to przecież żadna filozofia. A taki sernik jak ten nie urośnie i nie opadnie. Pozostanie sobie w takiej samej formie, równy jak stół. Gładki i kremowy sernik, w sam raz zamiast śniadania :) By uzyskać konsystencję idealną, można (w tym przypadku niekoniecznie trzeba) piec sernik na grillowej kratce z wyposażenia piekarnika, a pod nią umieścić szeroki garnek lub formę z wrzątkiem. O tych sposobach pisałam w poście jak upiec dobry sernik. Tym, którym nie chce się tam zajrzeć przypominam, że sernik po ostudzeniu najlepiej schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Wtedy dopiero zyskuje właściwą konsystencję. To najtrudniejsze, prawda? :) Dlatego zwykle piekę sernik w przeddzień podania. Schłodzony smakuje najlepiej.   






By wybrać najulubieńszy ze smaków, zajrzyj do zakładki serniki.


składniki ( na tortownicę 26 cm)
na spód i boki: 
- ok. 350 g herbatników (kokosowych lub pełnoziarnistych lub zwykłych typu petitki), użyłam sezamowych, pełnoziarnistych, chrupiących ( dostępne tutaj)
- 100 g stopionego masła
- 100 g wiórków kokosowych
na sernik :
- 1 kg zmielonego/zblendowanego, białego sera ( może być gotowy "wiaderkowy")
- 250 ml sera mascarpone
- pół puszki skondensowanego niesłodzonego mleka ( lub słodzonego, wtedy pomijamy cukier puder, drugą połowę puszki damy do polewy)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 4 jajka
- 3 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
- pół puszki mleka kokosowego (można pominąć)
- puszka ananasa ( ok. 400g) (nie nadaje się świeży)

polewa: 
- 200 ml jogurtu greckiego
- pół puszki mleka skondensowanego
- łyżka cukru pudru ( jeśli mleko było słodkie nie dajemy)
do posypania:
- wiórki kokosowe

Ciasteczka mocno pokruszyć w malakserze lub w plastikowym woreczku przy pomocy wałka lub dłoni. Wsypać do miski i zalać stopionym masłem. Wymieszać na mokry "piasek". Wysypać nim spód tortownicy, docisnąć i wykleić boki. Wstawić do lodówki na ok. pół godziny lub dłużej.

Piekarnik ustawić na 180 st. Ananasa wyjąć z syropu i zblendować na mus. Ser przełożyć do miski, dodać wszystkie składniki, zmiksować do połączenia, krótko, by zbytnio nie napowietrzyć masy.    Wlać do formy wyklejonej ciasteczkami.
         Na spód piekarnika wstawić formę lub płaski garnek z wrzątkiem. Na drugiej półce od dołu ustawić kratkę grillową. Wstawić ciasto do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 130-140 stopni i piec jeszcze godzinę i 15 minut. Zmieszać składniki polewy, wylać na ciasto i piec jeszcze 15 minut. Pozostawić w piekarniku do całkowitego ostudzenia a następnie wstawić ciasto na kilka godzin do lodówki.


   
  
Mówię Wam - niebo na talerzu :)

18 komentarzy :

  1. Uwielbiam, po prostu uwielbiam serniki - Twój wygląda idealnie, tak jak lubię! I cieszę się że nie tylko ja potrafię jeść sernik na śniadanie ;) Przepis zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Do polewy użyć mleka skondensowanego słodzonego czy nie? :-) Następny ssernik to będzie ten :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niesłodzonego, tego co zostało z masy sernikowej.

      Usuń
  3. Super serniczek, fajnie połączone smaki kokosa i ananasa. Pozycja do wypróbowania. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam pytanko czy trzeba uzyc mleka skonsensowanego ? Tu gdzie mieszkam nie ma :( moze mozna sie bez niego obyc ?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można. Daj dwa mascarpone i wyjdzie dobrze.

      Usuń
  5. O tak, poproszę zdecydowanie<3

    OdpowiedzUsuń
  6. Strukturę ma niesamowitą :) Musiał smakować świetnie z dodatkiem mleka kokosowego; )

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam wszystkie serniki. Kokosowego z ananasem nie jadłam, a wygląda wyśmienicie (:

    OdpowiedzUsuń
  8. oj ależ on musi być smaczny! moje smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. W piekarniku już się pieczę :) mam pytanko, po co jest woda w garnku w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Para wodna powoduje, że sernik zyskuje bardziej aksamitną konsystencję i nie wyrasta po to by zaraz opaść.

      Usuń
  10. o jezu. uwielbiam kokosa i uwielbiam ananasa. sernik z ich połaczenia musi być idealny.. walić dietę - w weekend będzie wyżerka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam, mam pytanie, do sernika dajemy całą puszkę mleka skondensowanego czy pół bo komuś odpowiedziałaś że to co zostanie z sernika bierzemy na polewę? bo jak wezmę całą puszkę na sernik to nic mi nie zostanie na polewe...
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pół do sernika, pół do polewy. Już poprawiłam:)

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */