środa, 22 lipca 2015

Ciasto drożdżowe z malinami

Jak dla mnie - najlepsze. Przepis mam od kolegi - Maćka, który to zna moją słabość do drożdżowego ciasta i zawsze w naszym domu pojawia się z blaszką odpowiedniej wielkości. Za jego namową, zupełnie inaczej niż w innych drożdżowcach, wkładam ciasto do zimnego piekarnika. Wychodzi  pierwsza klasa. Zamieszczałam kiedyś już podobny przepis z połowy porcji - na ciasto drożdżowe z truskawkami. Wystarczy poczytać komentarze. Naprawdę to przepyszne ciacho i bardzo łatwe do zrobienia, nawet dla tych co uważają, że z ciastem drożdżowym są na bakier. Uda się na pewno.

P.S. Uwaga! Jestem na wakacjach. W przecudnym miejscu. Zostaję tu na zawsze! Jemy prosto i nieskomplikowanie, to co jest pod ręką i do nabycia w wiejskich sklepikach. Dlatego proszę o wyrozumiałość i niespodziewanie się kulinarnych cudów i wynalazków :) Zdjęcia ciasta robiliśmy wieczorem, stąd może nie są aż tak mistrzowskie, jak można by... .Kto może, niech zawija wszystko i przyjeżdża tu choć na weekend. Ryby, jagody, grzyby, własny pomost i przecudne, zupełnie puste jezioro. Raj dla dzieci i dorosłych, mówię Wam.




  składniki (na blaszkę 28x 36 cm):

- 5 dag świeżych drożdży
- szklanka ciepłego, niegorącego mleka (250 ml)
- 3/4 kg mąki pszennej
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 180 g stopionego, niegorącego masła
  - 0,4 kg malin

 na kruszonkę
 - 100 g masła
- mniej więcej tyle samo co zajęło w misce masło - mąki i cukru

Drożdże wkruszyć do miseczki, wymieszać z ciepłym mlekiem, łyżeczką cukru i łyżką mąki. Odstawić na ok.15 minut by drożdże podrosły.
       Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, jajka, wlać zaczyn, czyli mleko z drożdżami i przez kilka minut zagniatać ciasto ( ręcznie lub przy pomocy miksera z końcówką "hak"). Na końcu wlać masło i zagniatać aż zostanie wchłonięte. Odstawić na godzinę, dwie, aż podwoi objętość. Brytfannę wysmarować masłem. Wyrośnięte ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać ręką. Ułożyć na wierzchu maliny. Składniki kruszonki rozetrzeć palcami na okruchy. Posypać nimi wierzch ciasta z malinami. Blaszkę włożyć do zimnego piekarnika. Temperaturę ustawić na 180 st. Piec ok. 60 minut, ciasto urośnie i się zrumieni.   




 Mówię Wam - niebo na talerzu:) 


14 komentarzy :

  1. Cudne ciasto, jeszcze jak można je zjeść nad jeziorem... bajka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne, puszyste ciasto drożdżowe :) Uwielbiam takie.

    OdpowiedzUsuń
  3. a gdzie jest to cudne miejsce :) to może odpocznę sobie przed następną chemią jak jest tam taka cisza .Pozdrawiam Melusia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Melusia, koło Morąga. Numer w banerku nad postem. NA FB szukaj Jola Gubity.

      Usuń
    2. dziękuję bardzo :) a ciasto pycha :)

      Usuń
  4. urlopuj się, zazdroszczę tego prostego i pewnie niesamowicie smacznego jedzenia! a ciasto cudowne, też uwielbiam drożdżowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda cudownie :) Uwielbiam ciasta z malinami i chętnie bym takie teraz zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestes moja najlepsza nauczycielką!Od kiedy znalazłam Twojego bloga umiem piec ciasta drożdżowe i serniki,a do tej pory nic mi nie wychodziło.Ta wersje ciasta drizdzowego tez kupuje:)pozdrawiam Ula

    OdpowiedzUsuń
  7. Co za ulga, że sprawdziłam wymiary blaszki! Ciasto mi wybujało w tym upale :-) będzie ze śliwkami :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mistrzostwo świata! Zrobiłam bez kruszonki i dałam mu chwilę porosnąć w blaszce. Piekłam 40 minut z termoobiegiem :-) pięknie urosło, jest puchate i kwaśne.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */