piątek, 31 lipca 2015

Domowe lody śliwkowe. Lody bez maszynki

Puszyste, gładkie, baaaardzo dobre lody o intensywnym smaku i zapachu śliwki. Lubię w nich kawałki skórki i owoców, jednak gdyby ktoś wolał uzyskać zupełnie gładki mus, może obrać owoce, przesmażyć a później je zblendować. Przepis jest łatwy, wymaga tylko oddzielnego ubicia składników i podsmażenia owoców. Bez spulchniaczy, polepszaczy, środków konserwujących i innych śmieci o których można ( a czasem nawet nie) przeczytać na opakowaniach sklepowych :) Pychota. Kto posiada maszynkę do robienia lodów - oczywiście może wykorzystać. Kto nie - musi przynajmniej dwa razy w pierwszych dwóch godzinach mrożenia  zmiksować lub dobrze wymieszać masę. Dzięki temu uzyskamy gładką konsystencję deseru, gdyż nie dopuścimy do wytworzenia się ostrych kryształków lodu. O jakie dobre.




składniki ( na ok. 800 ml lodów) : 

-  ok. 20 dag śliwek
- 2 jajka
- 200 ml śmietanki 30 - 36%
-  3 łyżki cukru

Śliwki pozbawić pestek i razem ze skórką pokroić w kostkę.
        Do małego rondelka wsypać łyżkę cukru i podgrzewać chwilkę. Wrzucić śliwki i mieszając gotować aż większość owoców się rozpadnie i sos zgęstnieje. Dwie- cztery łyżki odłożyć do innego naczynia - do wykorzystania jako polewę przy podaniu lodów. 
        Naszykować trzy miski do ubijania.
        Żółtka oddzielić od białek. W pierwszej misce ubić białka, pod koniec ubijania dodając cukier.    W drugiej misce utrzeć żółtka z kolejną łyżką cukru. W trzeciej - ubić śmietankę. Przy pomocy łyżki wymieszać delikatnie ubite żółtka ze śmietanką. Następnie wmieszać porcjami ubite białka. A potem po łyżce przesmażonych owoców.
     Pojemnik przykryć i wstawić do zamrażarki. Po pół godzinie masę zmiksować lub mocno przemieszać łyżką. Czynność można powtórzyć jeszcze dwa lub trzy razy co pół godziny. Ja z lenistwa przemieszałam raz. Nie było aż tak gładko ale przepysznie:)




  
  Mówię Wam - niebo na talerzu:)

6 komentarzy :

  1. Śliwkowe to pewnie smakują nieziemsko,zrobić trzeba będzie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają :) Lodów śliwkowych jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy lodow sliwkowych nie jadlam, ale przepis brzmi bardzo zachecajaco.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam pytanie odnośnie jajek :) Jakoś mam opór przed surowym jajkiem, mimo że mamy swoje kurki. Czy trzeba wcześniej sparzyć jajko, żeby było bezpiecznie? pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sparz, na pewno nie zaszkodzi. Jemy tatara i surowe jajka w lodach. Często i od zawsze. Bo uważam, że większe niebezpieczeństwo czyha w basenach czy domowych klamkach, telefonach, gąbkach i w publicznych toaletach. Na banknotach. No wszędzie! Zazdroszczę prawdziwych jajek, pozdrowionka:)

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */