poniedziałek, 20 lipca 2015

Jak się robi surówkę z marchewki

Surówka z marchewki, obecna w prawie każdym  domowym i restauracyjnym "zestawie surówek". Jedni lubią, inni pamiętają przedszkolne czasy z pomarańczową, pozostawianą na talerzu substancją.
Znalezienie równowagi pomiędzy kwaśnym i słodkim smakiem jest sprawą indywidualną i trzeba szukać, rady nie ma. Surówkę z marchewki najczęściej robi się z dodatkiem startego jabłka i śmietany lub jogurtu, czasem odrobiny majonezu. Kto lubi - może dodać do surówki dwie łyżki startego selera i trochę siekanej natki pietruszki. Sok z cytryny można zastąpić sokiem z pomarańczy.



składniki: 
- 2, 3 duże marchewki
- 1 obrane jabłko
- duża łyżka soku z cytryny
- łyżeczka cukru (trzcinowego, zwykłego lub cukru pudru)
-2 łyżki śmietany  
- odrobina soli i pieprzu do smaku

Marchew i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Skropić cytryną i oprószyć cukrem, dodać szczyptę soli. Wymieszać całość ze śmietaną.    



 Mówię Wam - niebo na talerzu:)

7 komentarzy :

  1. Ja ją uwielbiam, do przedszkola nie chodziłam to nie mam złych doświadczeń:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To raczej nie jest odkrywcze danie..

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubie Pani blog i czesto korzystam z przepisow ale jak zobaczylam enty przepis jagodowy czy kalafiorowy to rece opadly :)
    Moze jakis przepisy na zapiekanki czy frittate?

    OdpowiedzUsuń
  4. Surówkę z marchewki lubię. Uwielbiam marchewkę na surowo, ale za to gotowanej nie ścierpię.

    OdpowiedzUsuń
  5. Surówkę z marchewki lubię. Uwielbiam marchewkę na surowo, ale za to gotowanej nie ścierpię.

    OdpowiedzUsuń
  6. przepadam! jest po prostu pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */