sobota, 18 lipca 2015

Muffinki z jagodami. Babeczki jagodowe z kruszonką

Muffinki robi się najłatwiej ze wszystkich pieczonych słodkości. Składniki suche miesza się w misce pierwszej. Składniki mokre - w drugiej. Potem wlewa mokre do suchych, miesza, ale koniecznie szybko i dość nieporządnie i... koniec przepisu. Ciasto nie lubi czekać na blacie przed włożeniem do piekarnika. Mieszane przez bardzo porządnych lub powolnych miewa fochy i zakalec. A takie byle jak robione - w przypadku muffinek - wyrasta zawsze:) Lepiej, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.




składniki ( na 12 średniej wielkości lub 8 dużych sztuk): 

- 200 g mąki
- 3/4 ( lub pół - dla mniej słodzących ) szklanki cukru
- duża szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - łyżka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 1/4 szklanki mleka
- ok. 30 dag jagód
kruszonka :
- 50 g masła i tyle samo ile zajmuje masło - mąki i cukru - zagnieść palcami na okruchy

Piekarnik włączyć na 180 st. Formy do muffinek nasmarować porządnie masłem i wysypać tartą bułką, silikonowe przesmarować lekko olejem. Można też wyłożyć foremki nasmarowanymi olejem papilotkami. Mąkę, cukier i cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól wymieszać w misce. W osobnym naczyniu zmieszać jajka z olejem i mlekiem. Wlać mieszankę do miski z mąką, szybko i niestarannie wymieszać łyżką. Na końcu wmieszać delikatnie jagody. Napełniać foremki do ok. 3/4 wysokości lub do pełna. Na wierzch każdej muffinki wyłożyć trochę kruszonki. Piec w całkowicie rozgrzanym piekarniku ok. 20 - 25 minut.


Mówię Wam - niebo na talerzu:)
  

6 komentarzy :

  1. Uwielbiam takie muffinki :) Są bardzo pyszne, idealne do herbaty.

    OdpowiedzUsuń
  2. Słodkie, porywam jedną:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie idealne do popołudniowej kawy w niedzielne popołudnie<3

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, pyszności! <3
    Te babeczki musiały smakować genialnie! *.*

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */