piątek, 10 lipca 2015

Proste ciasto z jagodami

Robi się je błyskawicznie. To szybkie ciasto do popołudniowej kawy czy kubka mleka na śniadanie. Nie należy przesadzić z ilością owoców i wyjąć wcześniej jajka z lodówki, by złapały pokojową temperaturę. Wtedy wyjdzie jak malowane. Puszyste, lekkie, delikatne, bardzo dobre i łatwe ciasto. Kto chce, może na wierzch dać kruszonkę. Trzeba wziąć 50 g masła i tyle samo co zajęło masło - mąki i cukru. Nawet jeśli kruszonka nieco utonie ( jak na zdjęciach) to jej maślany smak docenią kruszonkowi wyjadacze:)  





składniki (na tortownicę ok.22 cm) :

- 4 duże jajka ( lub 5 małych)
- pół szklanki cukru ( ok. 100 g)
- pół szklanki oleju
- półtorej szklanki mąki ( ok. 225 g)
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia

- łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
- 30 dag jagód

kruszonka (niekoniecznie) - 50 g masła i tyle co zajęło masło - cukru i mąki - rozgnieść palcami na okruchy ,
cukier puder do posypania , jagody na wierzch do dekoracji

Piekarnik ustawić na 160 st. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia. 
Całe jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ubijania, cienką strużką wlać olej a następnie wmiksować mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy lub ekstrakt.
Masę przelać do formy, wyłożyć na wierzch jagody, ew. pokruszyć kruszonkę. Wstawić do
całkowicie rozgrzanego piekarnika, piec ok. 50 minut. Po upieczeniu studzić chwilę w lekko uchylonym piekarniku, wyjąć z pieca, postawić na kratce do studzenia ( np. grillowej z piekarnika). Ostudzone wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem, udekorować jagodami.




 Mówię Wam - niebo na talerzu :)




27 komentarzy :

  1. Wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. najlepsze = najprostsze :) uwielbiam takie pyszne i niekoniecznie skomplikowane ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste i pyszne, najlepsze
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto bardzo dobre,juz prawie zjedzone:) Pozdrawiam.Basia

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy można zamiast jagód dać truskawki??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tylko najlepiej krojone, skorka do dolu i nie nalezy przesadzic z iloscia;


      Usuń
    2. Spróbuję ;) dziękuję za szybką odpowiedz ;)

      Usuń
  6. Świetne ciasto. Ja uwielbiam właśnie takie ciasta można dodać do nich wszystkie owce. Są przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie fantastyczne ciasto, wygląda na niezwykle puszyste!

    OdpowiedzUsuń
  8. A czy ktos juz zrobil to ciasto? Bo wyglada pieknie !!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Made it with wild strawberries and it tastes very nice! Thanks for the recipe!

    OdpowiedzUsuń
  10. A mi nie wyszło takie wysokie. bardziej zbite. jaki mógł być tego powód?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być kilka powodów. Jakość mąki ( wyższe ciasto da ta o typie 380), więcej owoców, mniej napowietrzone ubijaniem jajka. gwałtowne wlanie oleju, czasem dodanie mąki w jednej porcji na raz.

      Usuń
  11. Półtorej szklanki mąki = 200 dag?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podpinam się pod pyt

      Usuń
  12. Moje już właśnie się piecze.. Ciekawe czy wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam je wczoraj z chłopakiem, który piecze dużo ciast i wychodzą mu wyśmienicie.. NIESTETY to ciacho nie wyszło nam w praktycznie 100%. Nie urosło tak bardzo jak na zdjęciu (tak jakby te na zdjexiach robione byly z podwójnej porcji) do tego zakalec.. A robilismy idealnie jak w przepisie, mąka przesiewana i dodawana stopniowo, olej stopniowo itp.. No cóż, szkoda :/
    Może jakaś porada co mogło być nie tak ? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html - tu o zakalcach, może coś znajdziecie? Najczęściej przyczyna jest niejednakowa temperatura produktów. Ciasta z jogurtem czy na maślance często bywają zakalcotwórcze, sama poległam wiele razy.

      Usuń
  14. Ciasto jagodowe z okazji imienin Jagody - bezbłędne! Dziękuję za niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. właśnie wyjęłam z piekarnika:-) nie wyszło tak wysokie ale wygląda smacznie

    OdpowiedzUsuń
  16. Piekę sporo ciast, nawet bezjajecznych- wychodzą wyśmienite. To nie wyrosło, zwłaszcza na środku, ciasta jakby za mało w stosunku do ilości jagód :( W smaku ok, ale bez rewelacji niestety.

    OdpowiedzUsuń
  17. Owszem w okrągłej, ale już wiem co zrobiłam źle. Nie doczytałam temp. pieczenia i piekłam prawie w 180 st. i pewnie za szybko się zapiekło, ale to nic, bo solenizantowi i nie tylko bardzo smakowało :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */