czwartek, 30 lipca 2015

Sałatka z pomidorków i polędwiczki. Polędwiczki na sałacie w sosie miodowo-balsamicznym

Sałatka, która może być przystawką, obiadem lub kolacją. By polędwiczka była soczysta, należy ją krótko podsmażyć lub zgrillować i dopiero wtedy włożyć na 15- 20 minut do nagrzanego piekarnika. 15 minut pieczenia da lekko różowe mięso, po dwudziestu - dwudziestu pięciu- mięso będzie mocniej wypieczone. A polędwiczka może być wieprzowa lub wołowa. Warto ją wcześniej potrzymać przez trzy godziny w marynacie, by skruszała i przeszła aromatem przypraw. W zależności od upodobań, sałatkę można przygotować na samej rukoli lub na tzw. popularnym "mixie" rozmaitych odmian sałaty.
Prosta, bardzo smaczna sałata na wszelkie okoliczności.  




składniki ( na 2-3 porcje) :

marynata do polędwiczki: 
- 5 łyżek oliwy
- 3 gałązki estragonu ( niekoniecznie)
- łyżeczka czarnego, świeżo zmielonego pieprzu
- łyżeczka utłuczonych ziaren kolendry
- pół łyżeczki ostrej papryki
- łyżeczka musztardy Dijon

 składniki:
- pół opakowania rukoli lub mieszanki sałat
- ok. 25- 30 dag polędwiczki wołowej lub wieprzowej
- ok. 10- 12 szt pomidorków koktajlowych ( mogą być w różnych kolorach)
- łyżka orzeszków piniowych lub pistacjowych
- 2 łyżki parmezanu startego w płatki lub wiórki

na sos: 
- 2 łyżki miodu
- 5 łyżek octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy
- duża szczypta soli, duża szczypta pieprzu

Zmieszać składniki marynaty i zalać nią polędwiczkę. Odstawić w szklanym naczyniu do lodówki na przynajmniej trzy godziny. W trakcie marynowania można ją odwrócić raz czy dwa. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Mięso wyjąć z marynaty i  obsmażyć krótko z każdej strony na mocno rozgrzanym grillu lub ryflowanej patelni. Włożyć do żaroodpornego naczynia ( bez pokrywy) lub brytfanny i piec od 15 (jeśli chcemy różowe mięso) do 25 minut. Wyłożyć na deskę i pokroić na cienkie plastry. Ułożyć na sałacie, udekorować połówkami pomidorków koktajlowych. Orzeszki posiekać na grube kawałki i podprażyć krótką chwilę na suchej patelni. Posypać sałatkę. Składniki sosu wymieszać w zakręconym słoiku lub zmiksować. Skropić nim całość a następnie posypać wszystko parmezanem.
  

Mówię Wam - niebo na talerzu:)
   

2 komentarze :

  1. ah marzy mi się taka sałatka, zapisuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. To wręcz lekkie danie na letni obiad:)pycha:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */