niedziela, 16 sierpnia 2015

Błyskawiczna szarlotka. Szarlotka sypana

To najłatwiejszy przepis na szarlotkę, bez ucierania, zagniatania i ubijania, stary jak świat i sprawdzony milion razy. Bez jajek. Miesza się mąkę z kaszą manną i cukrem, i wysypuje pod i na jabłka. Kasza manna skleja składniki podczas pieczenia i jest pysznie. Jeśli ktoś ma jabłka ze słoika  (najlepszy mój przepis tutaj) to już tylko wystarczy włączyć piekarnik i jest:). Kto lubi - dodaje cynamon albo rodzynki czy siekane orzechy. Kto nie - pomija. Na ciepło czy zimno, z lodami, bitą śmietaną lub solo. Niektórzy mówią, że najlepsza jaką jedli :)




składniki ( na blaszkę ok. 23 x 32 cm lub torownicę 26 cm):

- dwie szklanki kaszy manny
- dwie szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
- dwie łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka cukru
- 2 kg jabłek (najlepiej twarde, niezbyt słodkie, mogą być też np. takie ze słoika)
- ew. dwie, trzy łyżeczki cynamonu i dwie garście rodzynek
- 170 g prawdziwego, schłodzonego masła bez oleju

 Dwie lub trzy łyżeczki masła do wysmarowania grubo dna i boków formy
Formę wysmarować masłem. Piekarnik ustawić na 170 st. Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce czy w malakserze lub pokroić w kostkę ok. 1,5x1,5 cm.
       Kaszę mannę, mąkę, proszek i cukier wymieszać dobrze w misce, podzielić na trzy równe części. 1/3 wysypać na dno blaszki, wyrównać. Wyłożyć połowę jabłek, oprószyć je lekko cukrem (ok. 2 łyżki), ew. cynamonem i rodzynkami. Posypać możliwie równo drugą częścią mieszaniny. Wyłożyć drugą warstwę jabłek, (ew.posypać cynamonem i rodzynkami) i wierzch oprószyć pozostałą mieszanką mąki, cukru i kaszy. Wyrównać powierzchnię łyżką. Na to wszystko wyłożyć kawałeczki masła. Ja strugam je nożykiem do warzyw, ale można je pokroić lub zetrzeć na grubej tarce. Ciasto wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec ok. 60 -70 minut.  


 Mówię Wam - niebo na talerzu:)

31 komentarzy :

  1. To moja ulubiona szarlotka! Przepis na nią też publikowałam u siebie. Jest nieziemska! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybka, ale pewnie bardzo pyszna;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekę ją już drugi raz w tym tygdniu. Sezon na jabłka pełną gębą! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Czekam z niecierpliwością na teściów, żeby im takie ciasto zaprezentować jak do nas wpadną w odwiedziny :) Dziękuję za przepis!/ Kaja

    OdpowiedzUsuń
  5. Strasznie dawno jej nie robiłam. Smaczna i szybka w wykonaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam ,czy masło trzeba dawać na każda warstwę sypana czy całe 150 g na sama gore ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo ładnie, zapewne również tak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak ja dawno nie jadłam szarlotki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy zamiast jabłka mogą być śliwki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam, choć kto wie:) Trochę mogą mieć za dużo soku. Ale trzeba sprawdzić:)

      Usuń
  10. Pyszna, robiłam , i napewno zrobię mojej wnusi na urodzinki. Oczywiście oprócz tortu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny blog. Szukałam przepisu na biszkopt i tu trafiłam. Dodaję do ulubionych :-) Małgorzata

    OdpowiedzUsuń
  12. Robiłam już dwa razy i za każdym razem szybko znikała..pozdrawiam Ewa

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy manna błyskawiczna się nada?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepsza ta zwykła, ale z błyskawiczną robiłam i się nada:)

      Usuń
  14. Rada dla tych którym spód się nie dopiekł i był w formie proszku: piekłam w tortownicy i po godzinie obkroiłam ciasto tak by odeszło od brzegów po czy przyłożyłam dugi spód od tortownicy na gorze ciasta i przewróciłam je do góry dnem by sprawdzić czy jest ok. Niestety nie było więc nałożyłam na nie masło i jeszcze na 20 minut wsadziłam do pieca i po tym czasie wyszło znakomite. I miało i spod i górę chrupiące. Przepyszne. A w ramach modyfikacji dodałam do sypkich składników szklankę mleka w proszku. Tak juz mam że zawsze przerabiam przepisy na swój sposob. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Właśnie miałam taki problem i zamierzałam prosić o radę, a tu...proszę - już wiem :-))
    A czy podlanie przed pieczeniem odrobiną oliwy spodu też da ten sam efekt? Muszę spróbować. I dziękuję za przepis - szarlotka jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) dałabym masło w wiórkach na spód.

      Usuń
  16. Kasza manna ma być ugotowana czy sypka-tzn.surowa???

    OdpowiedzUsuń
  17. No i niestety wyszła marnie :/ mimo iż piekłam 1,5 godziny w środku i tak miejscami całkiem surowa.. w innych przepisach widziałam większą temperaturę, ale piekłam według Twojej. Pewnie masz elektryczny piekarnik albo z termoobiegiem.. szkoda, bo miała być dla gości :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam elektryczny piekarnik. Piekłam bez termoobiegu, by ciasto nie wyschło.Piekarnik, rodzaj jabłek, mniej, bardziej soczystych, u każdego inaczej być może. Ustaw następnym razem temperaturę na wyższą.Pozdrowionka

      Usuń
  18. Witam, zrobiłam sZarlotke rano.coś mnie yknelo i ukrywam właśnie kawałek...a tam spod cechy, surowy....da się to uratować?

    OdpowiedzUsuń
  19. Ukroilam kawałek a tak spod suchy, surowy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dopiec, włączyć tylko dolną grzałkę albo przykryć wierzch aluminiową folią.

      Usuń
  20. Pierwszy raz zawiodlam sie na Twoim przepisie... pieklam prawie 2 godz i po 1.5h musialam ciasto odwracać bo na spodzie suche i masla dodawac...
    Jesli zrobie jeszcze eaz to nasla na spod tez dam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uchm, 2 godziny i pół, to pewnie cały sok odparował i stąd suchość.
      Tu wiele czynników wpływa na efekt ostateczny. Jabłka, ilość masła, czas pieczenia. Metodą prób i błędów trzeba, nie da się inaczej.

      Usuń
    2. A masło na spodzie jest w przepisie.

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */