poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Błyskawiczne ciasteczka maślane

Łatwe herbatniki do zrobienia w mgnieniu oka. Masło, mąka i żółtka. Trochę mleka, tu skondensowanego. Nada się też karmelowe, czyli masa krówkowa, jeśli ktoś lubi. Goście zapowiedzieli się na wizytę. Zaraz. I prawie od ręki ciastka wjechały do piekarnika. Piętnaście minut później na stół. I mogliśmy spokojnie raczyć się kawą z domowym herbatnikiem. Ciasteczka są dość miękkie, w smaku maślane lub jeśli dodamy wanilii czy karmelu - waniliowe lub karmelowe. Można je z wierzchu posypać sezamem albo grubym czy zwykłym cukrem. Dodać siekane orzechy albo słonecznik. Tylko zagnieść ciasto i utoczyć kulki. Dobre do zabawy z dziećmi.




składniki ( na ok. 25 ciastek): 

- 130 g masła
- dwie szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru ( może być zwykły lub trzcinowy) 
- dwa żółtka
- 1/4 szklanki skondensowanego, niesłodzonego mleka ( przy słodzonym lub karmelowym należy zmniejszyć trochę ilość cukru
- łyżka cukru waniliowego

Piekarnik ustawić na 170 st. Masło pokroić w kostkę, przełożyć do miski, dodać resztę składników i zagnieść ręką ciasto. Dużą, płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta toczyć kulki wielkości orzecha włoskiego. Każde kłaść na talerzyku z cukrem lub sezamem i lekko spłaszczyć. Układać na blaszce cukrem czy sezamem na wierzch. Piec w całkowicie nagrzanym piekarniku, ok. 10 - 15 minut. Ciasteczka są dość miękkie, lekko twardnieją przy stygnięciu.



  Mówię Wam - niebo na talerzu:) 

11 komentarzy :

  1. Pochrupałabym z chęcią;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie szybkie łatwe cisteczka mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie expressowe ciastka fajnie zrobić na drugie śniadanie dla dziecka do szkoły:-) Już zapisuję:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowite ciasteczka do pochrupania :D

    OdpowiedzUsuń
  5. moje ukochane, ja bym posypała słonecznikiem :-))

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealne do tej ślicznej puszki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciastka wyglądają pysznie, muszę przyznać, że jeszcze nigdy nie robiłam z mlekiem skondensowanym. Założę się, że nadaje im ono niepowtarzalny smak :))
    http://marshmallove-blog-pl.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasteczka super :) kruchutkie i pachnące . Ja dałam mleczko słodkie i nie dodałam już cukru jak dla mnie są wystarczająco słodkie .Pozdrawiam Mela

    OdpowiedzUsuń
  9. zapomniałam wspomnieć że moje ciasteczka piekły się 20 min :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekłam krócej i zesztywniały już po upieczeniu:)

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */