piątek, 28 sierpnia 2015

Ciastka ze śliwkami. Ciasteczka na serku homogenizowanym

To półkruche ciasto zagniecione z dodatkiem homogenizowanego serka, dzięki któremu dłużej zachowuje świeżość. Śliwki rekomendować nie trzeba, pieczona smakuje wyśmienicie. Najlepiej posypać ją niewielką ilością brązowego cukru, który skarmelizuje się podczas pieczenia, a jeśli śliwki soczyste - zwyczajnie rozpuści. Na ciastkach ze zdjęć występuje biały w grubych kryształkach, brązowy jak raz wyszedł. Ten sam rodzaj ciastek można wykonać z niedużymi morelami, jagodami czy cząstkami jabłek.


składniki ( na ok. 20 - 25 szt szt) : 

- 220 g mąki pszennej
- 180 g masła
- 3 łyżki cukru
- żółtko
- 200 g waniliowego serka homogenizowanego
- kilkanaście śliwek
- trochę brązowego cukru do posypania ciastek

Masło pokroić na nieduże kawałki, zagnieść ręcznie lub mikserem (z końcówką hak) na jednolite ciasto. Gdyby mocno się kleiło, dodać nieco więcej mąki. Rozwałkować na dobrze
podsypanym mąką blacie na grubość ok. 0,5 cm.
Piekarnik ustawić na 170 st. Wycinać z ciasta foremką lub szklanką kółka, nieco większe niż połówka śliwek. Podważać łopatką i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kółku położyć połówki owoców i lekko prószyć je cukrem. Uformować dookoła owoców niewielki rant w kształcie "słoneczka". Wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika z funkcją góra-dół-termoobieg, na ok. 10 - 15 minut. Piec do zrumienienia ciastek.





 Mówię Wam- niebo na talerzu :)

2 komentarze :

  1. Są świetne! Lubię takie małe słodkości :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */