wtorek, 25 sierpnia 2015

Ciasto mleczne z brzoskwiniami. Ciasto belgijskie. Lekki sernik

Ciasto łatwe jak nie wiem co. No chyba że ktoś nie umie ubić piany z białek. A przecież każdy umie:) Najlepiej wykonywać je w przeddzień podania, ponieważ wymaga kilkugodzinnego pobytu w lodówce. Nabiera wtedy właściwej konsystencji, tak zresztą jak każdy sernik. Choć w składnikach nie ma sera, powstaje on podczas pieczenia, pod wpływem działania soku z cytryny i wysokiej temperatury. Delikatne, piankowe, leciutkie i banalne do przygotowania ciasto.

P.S. Deser z powodu delikatnej struktury nie kroi się tak pięknie jak tradycyjny sernik. Należy go pozostawić na spodzie z tortownicy, odcinając brzegi papieru. Jako że jest bez tłuszczu i mąki, po dłuższym pobycie w lodówce podchodzi nieco wodą, zatem najlepiej spożyć go możliwie szybko.


składniki ( na tortownicę 26 cm): 
wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę

- 5 jajek
- puszka słodzonego, zagęszczonego mleka
- szklanka zwykłego mleka 3,2 %  ( 250 ml)
- sok z dwóch cytryn
- łyżka kaszy manny
na dno formy
- okrągłe biszkopty do wyłożenia tortownicy
- 3 -4 brzoskwinie lub nektarynki ( świeże lub z puszki )
polewa 
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 3 łyżki mleka
- łyżeczka masła
- łyżeczka cukru

Piekarnik ustawić na 200 st. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przyciąć obręczą. Ułożyć biszkopty a na nich pokrojone na ósemki brzoskwinie.
        Żółtka oddzielić do białek. Do miski wlać mleko skondensowane i zwykłe, dodać żółtka, kaszę i sok z cytryn. Miksować ok. 5 minut. Białka ubić osobno ze szczyptą soli, pod koniec dodając łyżeczkę cukru. Białka wmieszać łyżką w masę z żółtkami. Wylać na ciastka z owocami. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika, piec 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 170 st i piec kolejne 20 minut. Gdyby szybko się rumieniło - przykryć wierzch delikatnie folią aluminiową.
Pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Czekoladę połamać na kawałki, zalać mlekiem, dodać cukier i masło. Mieszając rozpuszczać nad rondelkiem z gotującą się wodą. Polać ciasto i odstawić do schłodzenia w lodówce, najlepiej na całą noc.



Mówię Wam - niebo na talerzu:)

    

8 komentarzy :

  1. Świetny przepis, koniecznie zapiszę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super! Pycha :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny serniczek, z czekoladą najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę to zrobić, wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  5. Naprawdę szybkie w przygotowaniu ciasto. Ciekawa inspiracja jak dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */