wtorek, 11 sierpnia 2015

Jogurtowiec. Ciasto bez pieczenia. Tort z galaretek

Łatwe, efektowne i bez piekarnika. Nie rośnie, nie opada i smakuje jak sernik na zimno. Galaretki najlepiej przygotować poprzedniego dnia, muszą mieć czas zastygnąć, choć moje zalewałam rano i biegałam co chwilę sprawdzać czy już są gotowe. W upały nawet temperatura w lodówce jest wyższa. W marketach jest teraz taki wybór kolorów, że ho, ho. Kto by kiedyś pomyślał, że będzie można przebierać w ametystach i szafirach z torebki. I nawet od razu dwukolorowe są! Coś podobnego.
       A ciasto sprawdzi się również jako tort dla dzieci. I jesienią i zimą w akademiku. I na lato, i na upały:)




składniki (na tortownicę 24 cm) 
na spód - duża paczka okrągłych biszkoptów (pominęłam) 


- 5 różnokolorowych galaretek
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 0,5 l mleka
- 200 ml słodkiej śmietanki 30 - 36%
- 3/4 szklanki cukru lub nieco mniej (zwykły, brązowy lub ksylitol)
- 50 g żelatyny
- owoce do dekoracji - jagody, winogrona, maliny, truskawki itp.

Galaretki przygotować w osobnych, płaskich naczyniach, np. plastikowych pojemnikach. Należy użyć ok. 25- 30 % mniej wody niż zaleca przepis na opakowaniu. Zwykle zamiast 0,5 l należy dać 0,3 l. Odstawić do lodówki do stężenia.
       Kiedy galaretki będą prawie zastygnięte podgrzać mleko (nie gotować), dodać cukier i śmietankę, dobrze wymieszać. Odlać pół szklanki i wsypać do niej żelatynę. Wymieszać, wlać do garnka i ponownie zamieszać całość. Odstawić do ostygnięcia a później na chwilę do lodówki. Kiedy leciutko zacznie tężeć, dodać jogurt i zmiksować lub porządnie wymieszać łyżką.
     Galaretki pokroić nożem w kostki ( ok. 2x2 cm). Jedną zostawić do dekoracji wierzchu. Pozostałe delikatnie wmieszać w jogurtową masę.  
       Tortownicę wyłożyć przeźroczystą folią spożywczą. Na dnie ułożyć biszkopty. Można lekko je skropić osłodzona herbatą z cytryną. Wyłożyć na nie masę z galaretkami, lekko dociskając zwilżoną dłonią by wyrównać powierzchnię. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Można nakryć tortownicę dużym talerzem i odwrócić ją do góry dnem a następnie zdjąć obręcz i folię. Gdy nie ma spodu z biszkoptów - zostawić, gdy jest, nakryć ciasto drugim talerzem i znów odwrócić. Dół powinien znaleźć się wtedy na właściwym miejscu:)  Udekorować deser pozostawioną galaretką i owocami.


      

      Mówię Wam - niebo na talerzu :)
        

10 komentarzy :

  1. świetny deser na lato - lekki, pyszny no i łatwy :-))

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny deser, sam widok daje odrobinę chłodu w ten upał :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mega świetny pomysł! Kolorowo, owocowo, lekko i ze smakiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smak dzieciństwa mojej mamy, uwielbiała ten deser, kiedy była małym brzdącem, ale w sumie zostało jej to do dziś; )

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię takie lekkie słodkości ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealny na upały. Czy dodaatek śmietany to konieczność?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie. Ale jak masło - odrobina w potrawie daje to"coś" :)

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */