niedziela, 9 sierpnia 2015

Najłatwiejszy deser z kawą. Panna Cotta kawowa. Deser na upały

Jak zrobić deser, by się zbytnio nie napracować a osiągnąć mistrzowski efekt wiedzieli Włosi. Najlepszy na czas upałów, gdy na samą myśl o otworzeniu piekarnika temperatura podskakuje o kilka stopni. Ale już otwarcie lodówki - proszsz bardzo. Z przyjemnością wielką. Panna cotta - deser w rodzaju mlecznej galaretki, zwykle na bazie śmietanki, w tym przepisie odchudzonej do jogurtowego poziomu. Za to z żółtkami, których zwykle inne panna cotty nie zawierają. Potrzebne będą małe filiżanki albo salaterki lub foremki do muffinek. Pycha. Zajadamy z wielką przyjemnością i smakiem.

P.S. Warstwę galaretki kawowej, która się nieco schowała na zdjęciach można dać na spód salaterek, zostawić do zastygnięcia i wlać resztę. Będzie stanowić wtedy  wierzch deseru, do wyboru, do koloru:)




składniki ( na 3-4 porcje lub więcej w zależności od wielkości salaterek/filiżanek) : 

- 2 szklanki mleka
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 3 żółtka 
- 2 łyżki cukru/ ksylitolu
- laska wanilii lub kilka kropli ekstraktu waniliowego ( niekoniecznie)
- 1,5 łyżki żelatyny 

galaretka kawowa: 
- 3/4 szklanki kawy zaparzonej w ekspresie lub kawiarce lub rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- ew. łyżka rumu lub amaretto 

do dekoracji - wiórki czekolady, bita śmietana, owocowy sok lub owoce

Mleko podgrzać z cukrem by było gorące, nie gotować. Dodać wnętrze wyskrobane nożem z
przekrojonej wzdłuż laski wanilii. Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody, dobrze wymieszać. Zarówno mleko jak i żelatynę ostudzić. Mleko wymieszać z jogurtem. Żółtka ubić z cukrem na biały puch. Wlać je do mleka, wymieszać a następnie dodać
rozpuszczoną żelatynę. Mieszać najlepiej przy
pomocy tzw. "rózgi". Odstawić do ostudzenia a następnie przelać do salaterek lub małych filiżanek. Po ostygnięciu wstawić do lodówki.

Kawę osłodzić, żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach gorącej wody, wymieszać z kawą. Ostudzić. Wylać na stężałą warstwę deseru z lodówki i odstawić do schłodzenia i zastygnięcia. Wyjmować na talerzyki . Salaterki można włożyć na krotką chwilę do naczynia z ciepłą wodą, ułatwi to przekładanie deseru. Udekorować bitą śmietaną lub wiórkami czekolady. 


Mówię Wam - niebo na talerzu:)

8 komentarzy :

  1. Panna Cotta to jeden z moich ulubionych deserków, twoja wygląda przepysznie :3

    Pozdrawiam,
    http://healthy-dreams.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosty, ale jaki pyszny deser!: )

    OdpowiedzUsuń
  3. heh nawet panna cotta jest ponad moje siły :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały blog! będę zaglądać tu częściej i bardzo pyszny pomysł na deser!

    OdpowiedzUsuń
  5. Hmm... przeczytałam dwa razy i chyba zgubiłaś informację co z jogurtem. Jak go przygotować i w którym momencie dodać. Możesz zerknąć bo przepis zapowiada się fajnie.:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */