sobota, 29 sierpnia 2015

Sałatka z bakłażanem, pomidorami i serem feta

Prosta i bardzo smaczna sałatka na grecką nutę. Ważne, by ją odpowiednio doprawić ale w prostocie siła. Kto ma mięsożerców w otoczeniu, może dodać zgrillowanego kurczaka. Ale gdyby tak ominąć - jest równie dobrze.
Robią coś teraz z bakłażanem, że nie posiada goryczki i często udaje się go przygotować bez wcześniejszego solenia i wycierania. Zauważyliście?




  

składniki ( dla 2 osób) : 
- pół główki sałaty lodowej lub dwie duże garście rukoli lub roszponki
- nieduży bakłażan
- 2- 3 pomidory
- trochę sera feta
- trzy ząbki czosnku
- oliwa (3 łyżki)
- sok z cytryny ( 2 łyżki)
- szczypta chilli
- sól
- odrobina lub nieco więcej chilli
- kilka listków świeżej bazylii

Sałatę porozrywać na kawałki, ułożyć na talerzu razem z pokrojonym w cząstki pomidorem. Bakłażana pokroić w plastry, posmarować pędzelkiem z oliwą i zgrillować na patelni lub grillu elektrycznym, po 2 - 3 minuty z każdej strony. Jeśli plastry są duże, przekroić na pół lub cztery części. Odłożyć na talerz. Drobno posiekać czosnek. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, chilli i po 30 sekundach sok z cytryny. Sos lekko osolić (dużą szczyptą). Połową powstałego sosu polać bakłażana, lekko wymieszać. Drugą połową polać sałatę z pomidorem. Na sałacie układać plastry bakłażana, posypać kawałeczkami sera feta.


Mówię Wam - niebo na talerzu:)

5 komentarzy :

  1. Letnie smaki, pyszna sałatka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Grillowany baklażan! Pychota. Jeśli znajdę w osiedlowym sklepie to robię dziś na kolację!

    OdpowiedzUsuń
  3. Podobno są już inne odmiany niż kiedyś, bez goryczki. Uwielbiam bakłażany. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A można zamiast bakłażana użyć młodej cukinii?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */