czwartek, 10 września 2015

Łatwy deser brzoskwiniowy. Brzoskwinie w sosie karmelowym

Aromatyczny, przepyszny deser. W składzie sosu do gotowania i polania owoców - mleczko kokosowe lub zwykła śmietanka, koniecznie prawdziwa wanilia i nieco imbiru. Kto nie lubi - nie daje, rzecz jasna. Potrzebne są dojrzałe, miękkie, soczyste brzoskwinie lub nektarynki. Klękajcie narody. Ambrozja. Pięciowarstwowe ciasta przegrywają konkurencję :) 



składniki (na 4 osoby) : 

- 6 dorodnych owoców
- 200 ml śmietanki lub mleczka kokosowego plus 3 łyżki do dekoracji
- 100 g cukru (najlepiej brązowego) 
- 2 łyżki wody
- 1 cm świeżego imbiru (niekoniecznie)
- laska wanilii
- łyżeczka masła
- listki mięty do dekoracji

 Brzoskwinie przekroić na połówki i pozbawić pestek. W rondlu lub na wysokiej patelni ( muszą później zmieścić się tam połówki brzoskwiń) , na małym ogniu podgrzać cukier z wodą aż się rozpuści i nabierze jasnozłotego koloru. Dodać masło, zamieszać i odstawić z ognia. Lekko ostudzić. Imbir zetrzeć na drobnej tarce. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wyskrobać nożem miękki środek. Dodać razem z imbirem do karmelu. Mleczko kokosowe zmiksować, by połączyło się w jednolitą emulsję. Przelać do rondelka z karmelem i przyprawami, ponownie krótko podgrzać. Do powstałego sosu włożyć połówki owoców i gotować pięć minut poruszając od czasu do czasu naczyniem. Wyłożyć owoce na talerze lub półmisek, polać sosem, udekorować kroplami mleczka kokosowego lub śmietanki i listkami mięty.  
 

Mówię Wam - niebo na talerzu:) 

3 komentarze :

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */