poniedziałek, 28 września 2015

Puszyste ciasto drożdżowe z jabłkami. Drożdżowki z jabłkami

Pachnące, bardzo puszyste, wilgotne ciasto drożdżowe. Takiego nie znajdzie się w żadnym sklepie czy cukierni, bo rzadko która używa do jego wyrobu prawdziwego masła. To ono nadaje specyficzny, przecudny smak i zapach podczas pieczenia. A czasem dodają maślany aromat, nie dajcie się zwieść:)  Jeśli ktoś lubi cynamon, będzie pachniało jeszcze lepiej. Drożdżowe ciasto lubi ciepło. Dlatego podczas jesiennych czy zimowych temperatur wstawiam je do rośnięcia do lekko nagrzanego piekarnika. Ustawiam 50 stopni i po 4- 5 minutach wyłączam grzałki. Ciepło utrzymuje się wystarczająco długo by napuszyć ciasto. Podobnie robię z chlebowym zakwasem. Ożywia się w oka mgnieniu. 
       Ciasto po wyrośnięciu zagniata się jeszcze raz, spłaszcza i roluje z nadzieniem z owoców. W zależności od tego na ile części pokroimy roladę, powstaną bułeczki albo ciasto drożdżowe z dużą ilością jabłek. Stąd podwójny tytuł w nagłówku. 12 pokrojonych części - powstaną bułeczki, 6  to już ciasto drożdżowe.






składniki (na blaszkę 20x42 cm): 
- 50 dag mąki pszennej chlebowej lub 60 dag pszennej typ. 450 - 550
- 12 g drożdży suchych lub 24 g świeżych
- 4 duże łyżki cukru
- 2 jajka
- 200- 220 ml ciepłego, niegorącego mleka
- 60 g stopionego, ostudzonego masła
- pół łyżeczki soli

 - 4-5 dużych, twardych jabłek
- ok. 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu

Suche drożdże wsypać do miski z mąką. Jeśli używamy świeżych, należy rozpuścić je w mleku z łyżeczką cukru i mąki i poczekać ok. 15 minut aż lekko podrosną. Wtedy wlać je do mąki. dodać cukier, jajka, sól i ok. 10 minut zagniatać ciasto ręcznie lub mikserem z końcówkami haki. Gdyby było bardzo rzadkie można dodać nieco mąki, ale niezbyt dużo. Więcej mąki, mniej puszyście na końcu, zatem z wyczuciem, tyle by się dało zagniatać, ale było luźne. Dodać masło, zagnieść aż połączy się z ciastem. Odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce, miskę przykryć ściereczką. Po godzinie lub półtorej powinno podwoić objętość.



            Jabłka obrać i pokroić w ósemki a potem w półplasterki lub zetrzeć na tarce.Skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem i cynamonem. Wymieszać.
           Ciasto zagnieść je jeszcze raz. Gdyby się kleiło, podsypać mocno mąką, zagnieść naoliwionymi dłońmi. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Urwać kawałek ciasta ( ok. 1/6) i wykleić nim spód blaszki. Blat lub stolnicę posypać porządnie mąką. Ciasto rozwałkować lub ugnieć dłońmi na kwadrat 40x40 cm. Ułożyć na nim jabłka z cukrem i cynamonem.. Zwinąć roladę. Pokroić ją na 6 lub 12 kawałków. Układać przekrojeniem do góry, w jednakowych odstępach. Odstawić do lekkiego wyrośnięcia na ok. 20 minut. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Do całkowicie rozgrzanego wstawić bułki na 30 minut - gdy 12 kawałków, na 35-40 minut gdy 6. Gdyby ciasto się szybko się rumieniło - okryć bułeczki folią aluminiową.Wyjąć z piekarnika i ostudzić na metalowej kratce.




Mówię Wam - niebo na talerzu:)

             
       

23 komentarze :

  1. jeejuuu uwielbiam drożdzowce, a takie z jabłkami.. obłęd!

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie jem drożdżówkę, ale nie z jabłkami, a teraz mam smaka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo puszyste wyszły! Napatrzeć się nie mogę;) chyba zacznę robić rozczyn;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, ależ ono jest cudowne! <3
    Uwielbiam taki drożdżowe odrywańce! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham drożdżowce:)trzeba by się zabrać za taki z jabłkami:)

    OdpowiedzUsuń
  6. przepiekne zdjecia ach cudownie puszyste uwielbiam takie slodkosci :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne! ;)

    http://glee-poland.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. cudownie zawinięte, a jak musiało pachnieć w całym domu! <3
    Zgadzam się z Tobą, że żadna piekarnia nie udostępni nam takiego smaku ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ cudownie puszyste!
    Narobiłaś mi apetytu na drożdżowe :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czytam skladniki, czy masla jest rzeczywiscie wiecej niz maki??? Maslo 60 dag, maka 50 dag???
    Zabuelle

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam :) czy to ciasto można zrobić wieczorem i włożyć na noc do lodówki a rano dokończyć ? Bardzo proszę o szybką odpowiedz .Dziękuję i pozdrawiam NIKUSIA :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odpowiadam najszybciej jak to możliwe:) Można. Odłożyć pod przykryciem z folii. Gdyby nie rosło szaleńczo, (choć może rosnąć), rano należy zostawić je do podrośnięcia w ciepłe miejsce, np. do lekko podgrzanego np. 30 -40 st i wyłączonego po nagrzaniu piekarnika.

      Usuń
  12. To az tyle drozdzy potrzebuje?? 24 g i 50 dag making to chyba za duzo.

    OdpowiedzUsuń
  13. To az tyle drozdzy potrzebuje?? 24 g i 50 dag making to chyba za duzo.

    OdpowiedzUsuń
  14. Dzisiaj upiekłam. Rzeczywiście pyszne 😋

    OdpowiedzUsuń
  15. moje rozyczki siedza juz w piekarniku ale zapomnialam o tym ,ze jak je wylozylam do blaszki to nie odstawilam ponownie do wyroscniecie mam nadzieje ze pomimo tego bedzie pyszna jak twoje....

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam! Szukałam czegoś, żeby "zużyć" jabłka, które sobie leżały i jakoś nikt nie miał na nie zbytniej ochoty. Szarlotka na kruchym już parę razy ostatnio była więc czemu nie drożdżowe!? Super pomysł. Super przepis. (jakoś udało mi się ogarnąć troszkę rzadką konsystencję) rezultat wart powtórzenia :)do tego piękne zdjęcia!
    Zaglądnę tu jeszcze nie raz :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */