wtorek, 15 września 2015

Pyszna szarlotka śmietankowa. Przepis na jabłecznik

Szarlotka, jabłecznik- najczęściej kruche, z lodami, kojarzą się z babcią i jesienią, prawda? Moja, piekła pyszne ciasto z ziarenkami maku, które nazywała gnieciuchem. Szarlotka bywała, acz w rankingu rodzinnych słodkości na drugim miejscu . Przepis na gnieciucha nie przetrwał i na razie nie udało mi się odtworzyć smaku. Może ktoś zna i wie jak się robiło "gnieciuch" z makiem? Wilgotny, jakby drożdżowy? Szarlotki robię za to na kilka sposobów. Najczęściej na cieście z dodatkiem mąki krupczatki dla lepszego efektu kruchości. A tu, jabłka zalane są jajeczno- śmietankową masą. Najlepiej zaczekać aż ciasto zupełnie wystygnie, wtedy dobrze się kroi. I smakuje pysznie, rzecz jasna.

Inne moje szarlotki znajdziesz tu. Do wyboru, do koloru:) 
krucha szarlotka z lodami
krucha szarlotka z budyniem
najbardziej krucha szarlotka
szybka szarlotka sypana
szarlotka babci
szarlotka krucho-drożdżowa




składniki ( na blaszkę ok.23x32 cm) : 
- 160 g zimnego masła

- 150 g mąki krupczatki
- 200 g mąki pszennej tortowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru
- łyżka cukru waniliowego
- dwa żółtka ( białka należy zachować) 
- dwie łyżki lodowatej wody

- 2 kg jabłek twardych jabłek
- sok z cytryny
- 3 łyżki cukru
 
- 3 jajka i białko pozostałe z ciasta
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy lub śmietankowy (proszek) 
- 200 ml słodkiej śmietanki

ew. siekane orzechy do posypania

Masło pokroić w kostkę, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto ( ręką, malakserem lub mikserem z końcówką hak). Odłożyć do lodówki na pół godziny.
Piekarnik rozgrzać do 220 st.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, lub spłaszczyć i palcami wykleić dno blaszki. Ponakłuwać gęsto widelcem. Zapobiegnie to wybrzuszaniu podczas pieczenia.


Wstawić ciasto do piekarnika na 10-12 minut. Podpieczone wyjąć z pieca, zmniejszyć temperaturę do 180 st.
Jedno z białek pozostawionych przy przygotowaniu ciasta roztrzepać widelcem i posmarować nim spód ciasta. Dzięki temu pozostanie kruche, nie nasiąknie jabłkowym sokiem. Jabłka obrać, pokroić w grube plastry. Polać cytrynowym sokiem, oprószyć cukrem i lekko przemieszać w misce. Wyłożyć na podpieczony spód ciasta. Jajka i białko ubić z cukrem na pienistą, jasną masę. Dodać po łyżce mąki, a na końcu wlać śmietankę. Piana stanie się rzadka. Powstałą mieszaniną zalać jabłka. Piec ok. 45- 50 minut, aż ciasto lekko się zrumieni. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i posypać siekanymi orzechami.           


inspiracja - u Smacznej Pyzy

Mówię Wam - niebo na talerzu :)

13 komentarzy :

  1. Bardzo apetyczne to Twoje ciacho:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale wygląda, zapewne jeszcze lepiej pachnie i smakuje.Z przyjemnością wypróbuję ten przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie zrobię taki jabłecznik:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj tak, babcie maja w sobie coś magicznego...Pamiętam jak moja piekła szarotki, drożdżówki, serniki mmmm ...a wszystko tak rach-ciach szybciutko i już pachnialo w całym domku i wszyscy zajadali się świeżymi wypiekami. A jak coś zostawało to przykryte sciereczką tak pachniało w kuchennym kredensie że hej. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja Babcia piekła pyszną szarlotkę, a składników dawała tak "na oko". Zawsze wychodziła pyszna (: Twoja szarlotka wygląda wyśmienicie (:

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio mam fazę na ciasta z jabłkami, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Szarlotek u Ciebie pod dostatkiem widzę :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszniutkie:-) Beatko zaglądałam do Ciebie po przepis na szarlotkę i jak zwykle spędzam tutaj godzinę;) tyle masz pyszności, cudne zdjęcia i rewelacyjny opis,pozdrawiam cieplutko;-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ściskam i pozdrawiam serdecznie:) Zaglądaj ile wlezie:)

      Usuń
  9. Wygląda apetycznie, moim ideałem póki co jest szarlotka wg. siostry Anastazji, ale może czas dać szanse innej? ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepięknie wygląda! :)
    Ta szarlotka musiała być pyszna! *.*

    OdpowiedzUsuń
  11. mmm uwielbiam takie smaki - jabłka i śmietanka!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */