poniedziałek, 21 września 2015

Szybki indyk z warzywami. Pierś indyka w cebuli z rozmarynem

Przepis tak łatwy i banalny, że aż nie wiem, czy to przepis. Ale pomysł podsuwam, gdyby ktoś nie miał ochoty  na  skomplikowane wygibasy z indykiem na kuchennym blacie. I  nawet gdyby rozmarynu brakło - nie szkodzi. Osobiście bardziej lubię rozmaryn za wygląd niż za smak.  Wystarczy, jeśli położy się małą gałązkę na wierzchu potrawy. By uzyskać mocniejszy aromat, podczas smażenia warzyw można dodać kilka lekko rozgniecionych igieł, a potem je usunąć. Szybki, dobry obiad gotowy w pół godziny.




składniki: 

- pierś z indyka
- 2 duże cebule
- 1 duża, czerwona papryka ( jeśli mamy - również żółta i zielona)
- dwa ząbki czosnku
- gałązka rozmarynu
- duża szczypta pieprzu, sól
- olej lub klarowane masło do smażenia 

Piersi pokroić w cienkie plastry lub paski, natrzeć solą i czosnkiem, posypać pieprzem, odstawić na chwilę. Cebulę pokroić w cienkie półkrążki, lekko posolić, dodać łyżeczkę cukru, ugnieść ręką, by lekko puściła sok. Paprykę pokroić w cienkie, krótkie paski. Na patelni rozgrzać olej lub klarowane masło, wrzucić warzywa. Smażyć na średnim ogniu mieszając, aż warzywa lekko zmiękną. Przełożyć je na talerz. Na tę samą patelnię dołożyć trochę masła lub oleju, mocno rozgrzać i wyłożyć plastry mięsa. Obsmażyć krótko (po ok. 2 minuty) po obu stronach, do lekkiego zrumienienia. Dłuższe smażenie spowoduje, że mięso stanie się twarde. Na mięso wyłożyć podsmażone warzywa, udekorować gałązką rozmarynu.   

   

4 komentarze :

  1. Bardzo apetyczne danie, pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na jesienny, rozgrzewający obiad! :) Z cudownym zapachem rozmarynu! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki Pani wiem, dlaczego pierś z indyka i polędwiczki wieprzowe zawsze wychodziły mi twarde :) za długo je smażyłam. Polędwiczki wyszły mi pierwszy raz pyszne i soczyste, teraz spróbuję z indykiem :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */