czwartek, 15 października 2015

Łatwa konfitura z dyni. Dżem dyniowy z pomarańczą i wanilią

Słoiczek tej konfitury/dżemu dostałam od Alicji. I jej konsystencja (zawartości słoiczka, rzecz jasna:) odpowiada mi najbardziej ze wszystkich dyniowych wynalazków jakie do tej pory jadłam. A dlatego otóż, że warzywo nie stało się rozgotowaną, szklistą i miękką papką, za którą nie przepadam. Dynia starta na wiórki, z powodu dość krótkiego czasu gotowania zachowała jędrność. Wyjątkowo zatem podaję przepis z żelującym cukrem, choć nie lubię go używać. Jednakowoż uznaję, że o ile nie zjada się go w nadmiarze, jest często lepszym rozwiązaniem niż niektóre sklepowe dobra z fabryki. Prawda? :)



 składniki (na ok. 12 słoiczków ok. 200 ml)
- 3,5 kg dyni (waga samego miąższu po obraniu)
- skórka otarta z dwóch pomarańczy ( sama pomarańczowa część)
- sok z 3 cytryn (można dać pomarańcze ale cytryna da wyraźniejszy, kwaśny smak)
- 2 laski wanilii (wyskrobane wnętrza)   
- 1 kg cukru żelującego

Dynię obrać ze skórki, pokroić na wygodne do starcia na tarce lub malakserem kawałki. Pestki i miękkie części odrzucić. Miąższ zetrzeć na średniej grubości wiórki. Zagotować mieszając. Dodać pozostałe składniki, dalej mieszając doprowadzić do wrzenia. Kiedy zabulgoczą porządnie, gorące przełożyć do małych słoików i odstawić do góry dnem do ostudzenia.



Mówię Wam - niebo na talerzu:)

7 komentarzy :

  1. Do jesiennych naleśników, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. o kurka! Mówisz starta? Musze i ja spróbować tego sposobu :)
    Zachowała piękny kolor, szczęście mieć taki słoiczek w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być naprawdę pyszny...<3

    OdpowiedzUsuń
  4. A jak nie mam laski wanilii to mogę dać cukier waniliowy?

    OdpowiedzUsuń
  5. super w smaku! :) tylko mi wyszła bardzo zbita, chyba zbyt się zżelowała.. :(

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */