czwartek, 1 października 2015

Ciasto z dynią i makiem. Pomarańczowe ciasto z makiem

Podczas pieczenia ciasto pachniało na całej ulicy. A taki niby niepozorny, zwykły codzienny placek do kawy. Ale jest bardzo wilgotny, lekko chrupiący od migdałów, mięciutki. Ach jak! Można upiec go płaskiej blaszce, jak na zdjęciach, w wyższej keksówce lub w tortownicy. W ostatnim wariancie  będzie zgrabnym torcikiem do przełożenia morelowym dżemem. Ciasto do koca i kawy. Bardzo dobre, jesienne ciasto z dyni. Nie, to ciasto z maku! Nie wiem. Pycha!
 


składniki ( na blaszkę ok. 23x32 cm lub tortownicę 22 cm)
wszystkie składniki muszą mieć jednakową, pokojową temperaturę

- ok. 0,7 kg dyni  (waga po obraniu)
- połowa pomarańczy
- 130 g miękkiego masła
- dwa małe kieliszki rumu (lub kilkanaście kropli ekstraktu rumowego)
- 3/4 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
- 6 jajek
- 100 g zmielonego maku ( można kupić w marketach gotowy, zmielony, w plastikowych woreczkach, nie ten z puszki)
- 150 g posiekanych migdałów
- ew. 2 łyżki siekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 szklanki mąki
- 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
- ew. cukier puder do posypania wierzchu po upieczeniu

Dynię obrać ze skóry, pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Przełożyć do rondla, skropić sokiem z połowy pomarańczy. Zagotować, zmniejszyć ogień, mieszać aż dynia będzie miękka, a sok odparuje. Ostudzić ( wstawiam do drugiego garnka z zimna wodą) i zblendować na mus.
Piekarnik ustawić na 180 stopni. Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białek. Masło pokroić w kostkę, ucierać kilka chwil z cukrem, aż się połączą. Ucierając dawać po jednym żółtku. Następnie wlać mus z dyni, dodać mak, siekane migdały, skórkę otartą z połowy pomarańczy (tylko pomarańczową część). W masę porcjami wsypać przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wmieszać w ciasto, całość przelać do formy. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec dotąd, aż patyczek od szaszłyka wyjęty z ciasta będzie suchy. W płaskiej formie, niewysokie ciasto piekło się 30 minut. W keksówce lub tortownicy potrzebuje więcej czas, ok. 40 - 55 minut.
Ciasto można przełożyć lub posmarować jego wierzch dżemem brzoskwiniowym.




     Mówię Wam - niebo na talerzu:)
 

11 komentarzy :

  1. dynia i pomarańcza i jeszcze mak-ależ pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ej.. tak się nie robi! A gdzie zaproszenie na kawę i ciasto?! <3 toć stworzyłaś cudo... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto pachnące jesienią. Na pewno bardzo dobre;) Też się przymierzam do ciasta z dynią:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, moje smaki! Mogę wpaść na kawałek? ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Faktycznie, niby niepozorne, ale od razu widać, że przepyszne (:

    OdpowiedzUsuń
  6. Już sobie wyobrażam jak cudownie musiało smakować <3

    OdpowiedzUsuń
  7. rum się zgubił ;) ale upiekłam i wyszło przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */