poniedziałek, 9 listopada 2015

Ciasto marchewkowe z czekoladą. Marchewkowy placek cynamonowy z bakaliami

Ciasto cynamonowe, dość zwarte, lekko gliniaste, wilgotne, z rozpuszczonymi kawałeczkami czekolady. Cynamonu dać można ile się chce lub wcale. Troszkę lub dużo dla bardzo intensywnego koloru i aromatu. Jeśli dosypiemy szczyptę gałki muszkatołowej, zyskamy lekko piernikowy posmak. I orzechy lub słonecznik, ważne są dla chrupkości. Oraz rodzynek dwie garście można dorzucić. A gdyby wcześniej namoczyć je w rumie na przykład, to wtedy podczas pieczenia aromat w mieszkaniu będzie taki, że sąsiedzi się zbiegną. Takie zwykłe, bardzo porządne ciasto na poniedziałki, środy i niedziele. Och, do kawy! Łatwe, bo z rzeczy trudnych jest tylko marchewka do starcia na wiórki. Dodatek kilku łyżek suchej kaszy jaglanej intrygująco chrupiący. Można pominąć. Ale przy drugim pieczeniu:)

  

składniki ( na keksówkę ok. 11x 28 cm) :
- 4 duże marchewki starte na średniej grubości wiórki (400 g)
- pół szklanki rodzynek
- 3-4 łyżki rumu ( jeśli nie mamy - może być mocna herbata z kieliszkiem spirytusu lub wódki)
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego (lub zwykłego) 
- 125 ml oleju rzepakowego
- 150 g mąki pszennej
- 150 mąki żytniej pełnoziarnistej lub pszennej razowej
- 4 łyżki surowej kaszy jaglanej
- łyżeczka proszku do pieczenia (lub półtorej jeśli ktoś lubi bardziej puszyste ciasta) 
- pół łyżeczki sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- tabliczka (100g) gorzkiej lub mlecznej czekolady
- pół szklanki siekanych, ulubionych orzechów lub słonecznika lub pół na pół
- 2 łyżki kakao

Rodzynki zalać rumem i odstawić na godzinę. Jeśli używamy herbaty i alkoholu - zalewamy gorącą i wystarczy wtedy 15 minut moczenia. Ustawić piekarnik na 180 st. Formę nasmarować masłem i wysypać tartą bułką. Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Kiedy będzie ubita, cienką strużką, nie przerywając miksowania wlać olej. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek, sodę i cynamon. Połączyć z masą jajeczną. Dodać startą marchew, bakalie i posiekaną na kawałki czekoladę. Połowę masy odlać i wymieszać z 2 łyżkami kakao. Jasne ciasto wyłożyć na spód blaszki, ciemne na wierzch, można lekko je przemieszać trzonkiem łyżki czy widelca. Albo układać masy naprzemiennie, po łyżce jasnej i ciemnej. Ciasto wyjdzie wtedy w łaty. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec ok. 50 - 60 minut, aż patyczek od szaszłyka wyjęty z ciasta będzie suchy, nieoklejony ciastem. Ostudzić na kratce, ew. posypać wierzch ciasta cukrem pudrem.

   inspiracja - tutaj
  Mówię Wam - niebo na talerzu:)

12 komentarzy :

  1. Aż chciałoby się sięgnąć po kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te rozpuszczone kawałeczki czekolady, ten cynamon .... :) Nie dziwię się, że sąsiedzi się zbiegają na ciasto .... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Beato,
    Cieszę się że zainspirowałam Cię do upieczenia tego ciasta.
    Właśnie obmyślam wersję z dodatkiem dyni :)

    Pozdrawiam ciepło
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam marchewkowe! Twoje wygląda superowo :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Roztyję się ja i moja rodzina przez ten blog...nie ma rady, pieczemy

    OdpowiedzUsuń
  6. ulala.. toć to wieeelka pyszność! :) Mm.. nabrałam ochoty na kawalątek. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dotychczas robiłam ciasto tylko z marchewką, ale ten dodatek czekolady brzmi (i wygląda) kusząco ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm smakowite ciasto! przyznam szczerze, że uwielbiam takie bardziej zbite :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */