środa, 4 listopada 2015

Granola. Domowy sposób na płatki owsiane

Jak zrobić domowe, chrupiące płatki owsiane? Łatwizna. Trzeba wziąć płatki owsiane, najlepiej te zwykłe, nie błyskawiczne i wszystkie ulubione bakalie - orzechy różnego rodzaju, migdały, pestki słonecznika czy dyni. Do tego suszone owoce według uznania - morele, śliwki, żurawina, rodzynki i ewentualnie wiórki kokosowe. Trzeba wszystko zmieszać z miodem a nawet z cynamonem. Każdy daje co lubi, by potem nie musieć wydłubywać z talerza. Wysuszyć - upiec krótko w piekarniku. Mieszając od czasu do czasu, by wszystko w miarę równomiernie się przypiekło i przyjemnie chrupało w śniadaniowym podaniu. No i wtedy wystarczy jogurt, mleko czy kefir i szybkie, zdrowe jest zawsze pod ręką. Można zabierać w słoiczku do pracy, świetna rzecz. Zamiast batona nawet, do wyjadania na sucho. Dobra też do posypywania ulubionego deseru czy lodów. Pycha! 




składniki : 

- 2 szklanki płatków owsianych
- szklanka ulubionej mieszanki posiekanych orzechów
- pół szklanki siekanych migdałów
- pół szklanki ziaren słonecznika
- pół szklanki żurawiny
- pół szklanki siekanych, suszonych moreli
- ew. wiórki kokosowe, suszone jabłka czy śliwki
- dwie, trzy duże łyżki miodu lub syropu z agawy czy klonowego, rozpuszczone w dwóch, trzech łyżkach ciepłej wody z łyżeczką cynamonu

Piekarnik ustawić na 150 st. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski wymieszać, miodem z cynamonem i ponownie wymieszać. Rozsypać na blasze. Piec ok. 10 minut, przemieszać łopatką lub drewnianą łyżką i piec jeszcze ok. 10 - 15 minut - każdy piekarnik jest inny. Kiedy się zezłocą i będą chrupkie - są gotowe. Po wyjęciu pozostawić do ostygnięcia na kuchennym blacie i przesypać do słoika.    


Mówię Wam - niebo na talerzu:)

15 komentarzy :

  1. nie ma nic lepszego, niż deser z domową granolą!

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak,świetnie się je ,nawet na sucho:)

    OdpowiedzUsuń
  3. często robię granolę,najlepiej smakuje mi chyba z jogurtem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile czasu można ją przechowywać w słoiku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli jest dobrze wysuszona, chrupiąca, nie miękka - miesiąc.w szczelnym pojemniku. Dłużej nie sprawdzałam.

      Usuń
    2. Super, dziękuję 😊 Właśnie ją zrobiłam, będzie na śniadanko 😊

      Usuń
    3. Ja nie wiem po co pytałam o możliwość przechowywania. Oba jest taka pyszna, że chyba dodaję ją już wszędzie! Jak tak dalej pójdzie to kanapki z szynką będę miała posypane granolą 😉

      Usuń
  5. kooocham domowe granole! <3 pyszna Ci wyszła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie przygotuję domową granolę:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja granola w dziwnie błyskawiczny i niezauważony sposób wyparowała ;)
    Czas przygotować nową porcję i zrobię ją właśnie z dodatkiem żurawiny.

    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  8. Domowa granola to jest coś ! :)
    ja zapiekam oddzielnie płatki z "suchymi" dodatkami. A bakalie dodaje do ostygnietej granoli :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Granola to świetny pomysł, kiedy skręca nas by zjeśc coś słodkiego, a chcemy się zdrowo odzywiać. Niemniej jednak zaproponuję inną równiez pyszną przekąskę opartą na płatkach owsianych: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/ciastka-owsiane-co%C5%9B-s%C5%82odkiego-dla-odchudzaj%C4%85cych-si%C4%99 Ciastka - choć brzmi niezdrowo, to naprawde nie ma sie czego obawiać: występuje w nich tylko naturalny cukier z owoców - to one sa słodzikiem :) Smacznego!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */