czwartek, 12 listopada 2015

Ogórki po chińsku. Sałatka z ogórka do obiadu

Bardzo dobre zastępstwo dla naszej ulubionej mizerii. Stopień ostrości należy regulować według osobistych preferencji. Dorzucić więcej chili - żaden przecież problem. Przy pytaniach o sól czy pieprz nie ma uniwersalnej odpowiedzi. W kuchni nie da się precyzyjnie dookreślić tych ilości, gdyż każdy ma czułość w innym miejscu. Jeśli danie wyszło zbyt mało wyraźne albo przeciwnie - mamy nadmiar, za mało/za dużo - słone/słodkie/ostre, należy przy następnym wykonaniu dorzucić lub zmniejszyć ilość tych przypraw, by smakowało najlepiej dla domowników. Pierwsza próba - lekcja pierwsza. Dopiero następne pozwolą uzyskać efekt najbardziej pożądany. Prawda? :) Podaję zatem przepis na ogórki, który w tym tygodniu uznajemy za najlepszy. Bardzo dobre ogórki na ostro. Na przystawkę albo do dań w stylach azjatyckich, mięs czy warzyw stir fry, króciutko smażonych (w np. tym rodzaju) - genialne. Mieszanka słono-kwaśno-ostra, z dodatkiem odrobiny słodkości. Ogórki wyszukane dla potrzeb Ani, wpisane do rodzinnego menu na stałe. Czarny sezam do posypania - jeśli mamy. Ładnie wygląda i nadaje dodatkowej chrupkości. Nie jest konieczny.

P.S. Istnieje duża dowolność w sposobie krojenia ogórka. Tradycyjne plastry, długie wstążki  uzyskane nożykiem do obierania warzyw, słupki ( jak na zdjęciu), nacinane na krzyż kawałki - jak kto chce.


składniki (na dwie osoby) :
- 1 dorodny, długi ogórek
- ok. 3/4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku
- 2,5 łyżki octu ryżowego
- szczypta cukru (ok. 1/5 łyżeczki)
- 2 łyżki oleju arachidowego lub sezamowego
- ok. 1 łyżeczka drobno posiekanej świeżej lub suszonej papryczki chilli  (lub tylko szczypta czy więcej - wg.uznania i tolerancji)
- 1,5 łyżeczki czarnego sezamu do posypania

Ogórek pokroić np. wzdłuż na pół, potem na  ćwiartki, na ósemki a następnie na ok. 4 cm kawałki.  Jeśli warstwa pestek jest duża, można ją wykroić. Jeśli mała - zostawić. Przełożyć do miski, osolić i odstawić na pół godziny. Ogórki puszczą sok, który należy wylać. Dodać posiekany czosnek, ocet, szczyptę soli, cukier, wymieszać dokładnie i odstawić na ok. 10- 15 minut. Posypać chili. W woku lub na patelni podgrzać mocno olej tak, by zaczął dymić (ale się nie spalił). Pierwszy dym - olejem polewamy ogórki. Będzie skwierczało:) Przed podaniem całość wymieszać, posypać czarnym sezamem.      


Mówię Wam - niebo na talerzu:)

9 komentarzy :

  1. Smakowity sposób na ogórkową surówkę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy pomysł. Dla mnie hitem jest z kolei ogórek z miodem i pieprzem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pierwszy raz słyszę w ogóle o takim przygotowaniu ogórków! Zaskakujące, ale kuszące :)
    Jak tylko nie zapomnę to muszę takie cudo zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niby tylko ogórek, ale w zupełnie innym wydaniu. Czuję się zaintrygowana.

    OdpowiedzUsuń
  5. zdecydowanie moje smaki, muszą być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Baaardzo podoba mi się ta wersja ogórkowej sałatki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. O proszę takich ogórków jeszcze nie jadłam, ale z chęcią spróbuje, bo teraz mam faze na ogórki

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */