piątek, 20 listopada 2015

Sernik z makiem. Sernik makowy na ziemniakach

To mój ulubiony przepis na sernik, korzystam z niego tak dawno, że ho, ho. Dodatek ziemniaków powoduje, że ciasto nabiera konkretniejszej konsystencji. A te makowe kule w połączeniu z serem wydają mi się bardziej fantazyjną kombinacją od zwykłego seromakowca. Taka to mieszanka, że już  chce się świąt. Ale w święta nie da się zjeść wszystkich ciast na świecie. Dawkuję zatem.
 




składniki (na tortownicę 24 cm) :
masa makowa: 
- 300 g zmielonego maku (można kupić suchy mak zmielony, w torebkach)
- 60 g masła
- pół szklanki miodu
- 100 g orzechów
- 100 g rodzynek
-100 g skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki likieru amaretto, łyżka brandy lub rumu
lub zamiast - ok. 600 g gotowej masy makowej z puszki, najlepiej bez konserwantów i polepszaczy chemicznych

masa serowa: 
- 1 kg trzykrotnie zmielonego, tłustego lub półtłustego, białego sera ( jeśli wiaderkowy - lepiej gęsty)
- 5 jajek
- 100 g roztopionego masła
- 20 dag ugotowanych, utłuczonych porządnie ziemniaków
- 250 g cukru
- łyżka cukru waniliowego lub wyskrobane wnętrze laski wanilii czy kilka kropli ekstraktu
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- ok. 3 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej lub rodzynek

do posypania - ok. 100 g płatków migdałowych

Mak zalać wrzątkiem i gotować ok. 30 minut. Odsączyć na gęstym sicie. Masło roztopić, dodać miód, nie gotować. Dodać posiekane bakalie, połowę soku z cytryny i alkohol. Wymieszać z makiem, sprawdzić, czy masa jest dostatecznie słodka, w razie potrzeby dosłodzić miodem lub cukrem. Gdyby była bardzo gęsta, dodać więcej soku z cytryny. Odstawić. 

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 180 st. Przygotować duże metalowe lub żaroodporne naczynie do nalania wrzątku i ustawienia go na dnie piekarnika 

Masa serowa
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę. Wymieszać z serem, mikserem na niskich obrotach. Dodać ziemniaki, masło, wanilię, zmiksować. Wsypać mąkę kukurydzianą i bakalie, ponownie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać delikatnie łyżką w masę serową. Przelać do tortownicy.

Z maku uformować kule wielkości mandarynki, ok. 6-7 sztuk. Delikatnie włożyć je do masy serowej, możliwie symetrycznie. Metalowe lub żaroodporne naczynie wypełnić wrzątkiem, wstawić na dno piekarnika. Blaszkę z sernikiem ustawić na kratce grillowej z wyposażenia piekarnika, na drugiej lub trzeciej półce od dołu. Piec sernik ok. godziny. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
Płatki migdałów podprażyć krótka chwilę na rozgrzanej, suchej patelni aż staną się lekko rumiane, od razu przełożyć je  na talerz, lubią zbyt mocno zrumienić się pozostawione na gorącej patelni . Ostudzonymi płatkami posypać ciasto.  

 inspiracja tu.

Mówię Wam - niebo na talerzu:)

25 komentarzy :

  1. Wpraszam się na solidny kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wygląda, uwielbiam połączenie sera z makiem. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślinotok totalny ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. jaaa.. sernik idealny <3 koochana, gdybyś mi chociaż tak kawałek odstąpiła?! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Mieli, jeśli się ma niezmielony. Napisałam:)

      Usuń
    2. Faktycznie, przepraszam za moje niedopatrzenie:) sernik wygląda bardzo apetycznie, taki ciężki, śmietankowy, nie jakiś seropodobna masa.Lubie takie połączenia, to dwa w jednym, na małą ilość osób, np. dwie to fajna opcja bo ma się i serniki i makowiec częściowo:)
      Nie robisz spodu???

      Usuń
    3. Nie robię, bo mi psuje cały efekt sernika:) Zdaje się że tylko w kilku przepisach na blogu w serniku jest spód. Reszta - bezspodowa:)

      Usuń
  6. Jestem pod wielkim wrażeniem sernika, który nic nie opadł i prezentuje się wspaniale. Czy ser do kogla-mogla należy dodawać stopniowo np. po kilka łyżek, czy Pani mieszała porcje sera ręcznie czy mikserem? Czy można dodać gotową masę makową?
    Dziękuje serdecznie za porady:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żaden z serników nie opada, tylko trzeba znac ich upodobania:)Te z ubijaniem żółtek czy piany lubią się piec w kąpieli wodnej i to załatwia sprawę. Reszty nie należy napowietrzać , tylko zmieszać składniki, wtedy nie urosną i nie opadną. Tu jest link http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/poradnik-kulinarny.html. W tym serniku mieszałam mikserem, na końcu pianę - łyżką, delikatnie.

      Usuń
  7. Dziękuję za cenne porady:) Czy do białek dodała Pani część cukru? Czy można użyć gotowej masy makowej z puszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, nawet napisałam w przepisie:) Można dodać do białek część cukru.A żółtka utrzeć aż mocno pojaśnieją. 5 minut powinno wystarczyć.

      Usuń
  8. Jeszcze pytanie: jak długo ucierać żółtka z cukrem czy około 10 minut wystarczy, a może to zbyt długo? Czy formę z wrzącą wodą należy wyjąć po wyłączeniu piekarnika, czy może pozostać z sernikiem wewnątrz i powoli studzić się z sernikiem?
    Dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozwolić studzić się z sernikiem. 3-5 minut wystarczy :)

      Usuń
  9. Witam, a czy zamiast mąki kukurydzianej może być np. budyń lub mąka ziemniaczana???Jeśli tak to również dwie łyżki????

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy w tym przepisie dodawała Pani ser od razu całość czy może po 2-3 łyżki? Potem, po dodaniu ziemniaków, należy wlać całe masło, wanilie i dopiero uruchomić mikser, czy w trakcie miksowania dodawać stopniowo ziemniaki, a potem masło? Jak długo miksować z masłem i na jakich obrotach?

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam, czy mogę to ciasto zrobić jutro?będzie dobre w niedziele?

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten przepis jest bezbłędny - idealny. Już kolejne święta z tym wypiekiem, moje najlepsze ciasto, dziękuję bardzo za przepis:)Wesołych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę , pozdrawiam i wesołych świąt:)

      Usuń
  13. Zrobiłam. Pychotka. Dziękuję za przepis, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */