poniedziałek, 2 listopada 2015

Tort z kaszy. Jesienny obiad z cukinią

Można byłoby napisać zwyczajnie - kasza z mięsem i cukinią. Ale czasem forma podania całkowicie zmienia postać rzeczy. I smak, smak nawet zmienia, który jest częściowo zależny od naszego nastawienia, często wywołanego przez pierwsze wrażenie. Jeśli damy do wyboru, pięciolatkowi na przykład, kaszę polaną sosem na talerzu i tort z kaszy, to rzecz jasna, jest dużo większe prawdopodobieństwo, że tort spodoba mu się bardziej. Pięćdziesięciolatek może się nie przyznać, ale wiadomym jest, tort to tort:) A to zupełnie łatwa sprawa, wystarczy całe danie zapakować do niedużej tortownicy i docisnąć, by złapało okrągłą formę. Przepis ze zdjęciami, nadesłała na konkurs z nagrodą od Tefala - Paulina Żoch ze Stargardu Szczecińskiego. Jeszcze raz gratuluję, garnki pojechały i mam nadzieję, są już w użyciu.   
 
 
 
składniki (na tortownicę 18 cm), na cztery osoby :

- 2 torebki kaszy jęczmiennej ugotowanej wg. przepisu na opakowaniu 
- 150 g parzonego, wędzonego, chudego boczku
- duża cebula lub dwie mniejsze
- 2 łyżeczki masła
- łyżka mielonej, słodkiej papryki
- cukinia (ok. 300-400 g) 
- 400 g dobrej jakości mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego (najlepiej samemu w domu zmielić łopatkę, karczek wieprzowy czy mięso z udek kurczęcia) 
- utarte w moździerzu - łyżeczka soli, łyżka oregano, łyżeczka ziaren kolendry, 1/4 łyżeczki ziarenek gorczycy, pół łyżeczki majeranku, dwa zmiażdżone ząbki czosnku, duża szczypta chilli. Można też wykorzystać gotową mieszankę "do wieprzowiny" bez polepszaczy
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- ew. dodatkowa sól do smaku 
- olej do smażenia
- natka pietruszki lub kolendry

Cebulę i boczek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i boczek, oprószyć nieco solą i łyżką papryki. Smażyć aż cebula lekko się zeszkli a boczek przyrumieni. Całość wymieszać z kaszą i dwiema łyżkami posiekanej natki pietruszki lub kolendry.
Cukinię umyć i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Część odłożyć do dekoracji. Resztę bardzo lekko oprószyć solą i króciutko podsmażyć na łyżeczce masła lub krótko zgrillować. Piekarnik ustawić na 200 st. 
Na tej samej patelni na której smażył się boczek i cebula, podsmażyć na łyżce rozgrzanego oleju, mięso z przyprawami. 
Dno tortownicy wyłożyć pergaminem, założyć obręcz. Na spód wyłożyć połowę kaszy, lekko docisnąć, połowę podsmażonych plastrów cukinii i połowę mięsa. Czynności powtórzyć. Wierzch udekorować surowymi plastrami cukinii i wstawić do piekarnika na 10 minut, by lekko przyrumienić dekorację.
 
 
Mówię Wam - niebo na talerzu:)
 
 

9 komentarzy :

  1. Obiadowy tort, w niedzielę zrobiłby furorę, spróbuję zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oryginalny przepis, tort wygląda bardzo smacznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ej mega to jest! Forma mi się bardzo podoba! :) Wręcz, mimo porównania do 5latka, ja uczyniłabym tak samo :D

    OdpowiedzUsuń
  4. pierwszy raz widzę tort z kaszy, a do tego z moją ulubioną cukinią. wygląda fantastycznie! (:

    OdpowiedzUsuń
  5. danie wybitnie "jednogarnkowe"! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo pyszne :) i delikatne :) mniam

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */