poniedziałek, 7 grudnia 2015

Ciasto z jabłkami z kaszy jaglanej

Ciasto z kaszy jaglanej nie ma typowej faktury ciasta z mąki, rzecz jasna. Nie wyrasta. Jest kremowe, wilgotne, troszkę w rodzaju brownie. Na towarzyskim spotkaniu goście brali kawałek, wydawali pomruki uznania, pytali z czego to jest i chcieli przepisu. No to daję, skoro dobre i zdrowe. Zmiksowaną masę z dodatkiem cukru, jeszcze przed dodaniem kakao mogę wyjadać łyżką, stanowi pyszny krem. Kto umie ugotować kaszę, ma połowę sukcesu w kieszeni. Uczuleni na jajka mogą zastąpić je ugotowanym siemieniem lnianym. W świątecznej czy zimowej wersji można dodać dwie łyżeczki przyprawy do piernika. 



składniki ( na formę ok. 23x28 cm) :
- 2 szklanki kaszy jaglanej ( suchej, nieugotowanej)
- 3/4 szklanki cukru lub innego słodzidła (mogą być zblendowane daktyle)
- 100 g stopionego masła, oleju rzepakowego lub kokosowego
- 5 jajek ( lub 5 łyżek ugotowanego z 3/4 szklanki wody siemienia lnianego)
-100 ml mleka
- 4 łyżki kakao
- kilka kropli ekstraktu z migdałów lub wanilii
- szklanka posiekanych orzechów włoskich, laskowych lub innych ulubionych
- pół szklanki rodzynek lub żurawiny
- 4 twarde, kwaśne jabłka

polewa:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 3-4 łyżki mleka lub śmietanki

Kaszę przepłukać wrzątkiem, wodę odlać. Zalać zimną wodą, ok. 2 cm nad powierzchnię kaszy. Zagotować i trzymać na małym ogniu ok 15 minut pod przykryciem. Pozostawić pod przykrywką, odstawić na 15 minut. Piekarnik ustawić na 160 st. Kaszę zblendować na krem z dodatkiem cukru, mleka i oleju. Dodać jajka, kakao, ekstrakt zapachowy, bakalie i pokrojone w grubą kostkę obrane jabłka, wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wstawić ciasto do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut.    

Czekoladę połamać na kawałki, dodać mleko i rozpuścić w rondelku nad gotującą się wodą. Polać ciasto. Udekorować orzechami, migdałami lub skórką pomarańczową.

   

14 komentarzy :

  1. to ciasto zapowiada się obłędnie! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. mam pytanie 2 szkl. kaszy suchej czy po ugotowaniu?

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis przetestowany :D czy jabłka powinny być chrupiące czy bardziej jak w szarlotce miękkie? U mnie wyszedł wariant 1 i zastanawiam się czy ich następnym razem nie poddusić w rondelku?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wolę nierozpadnięte. Jeśli pokroi się je drobniej, będą bardziej miękkie. Podprażone wcześniej można też dać oczywiście i sprawdzić,czy wariant jest bardziej odpowiedni. Robiłam - wolę wyczuwalne. Podprażone mocniej zlewają się z resztą ale i tak było bardzo smacznie.

      Usuń
  4. Mam pytanie. Ugotować 2 szklanki kaszy suchej czy 2 szklanki mają być po ugotowaniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za odpowiedź.

      Usuń
  5. Zamiast kaszy mogą być płatki jaglane? Jeśli tak, ta sama ilość?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem na pewno, ale wydaje mi się, że nie. Po namoknięciu raczej się rozpuszczą i nie wiem czy utrzymają ciastowatą formę.

      Usuń
  6. Przykro mi, ale to ciasto nie ma nic wspólnego z prawdziwym ciastem. To jest raczej kakaowy pudding z kaszy na zimno :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przecież napisałam, że nie ma faktury typowego ciasta z mąki.

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */