niedziela, 13 grudnia 2015

Czerwony barszcz na wigilię. Barszcz czerwony z pieczonych warzyw

Najlepiej, kiedy barszcz ma piękny, głęboki, buraczany kolor. I intensywny, słodko-kwaśny smak. Jak ugotować najlepszy barszcz wigilijny? My najbardziej lubimy ten na domowym zakwasie, choć niektórzy radzą sobie całkiem nieźle i bez niego. Namawiam do spróbowania przygotowania czerwonego barszczu na wywarze z upieczonych wcześniej warzyw, nawet nieco poprzypalanych, bo takie mają silniejszy charakter i dadzą więcej aromatu. By barszcz wigilijny był naprawdę głęboki w smaku, warzyw musi być dużo. Caaaały, duży garnek. Nie trzy marchewki i dwie pietruszki. A po zagotowaniu niech wolniutko i długo pyrkoczą pod pokrywką. Jak już oddadzą wszystko wywarowi, wtedy w połączeniu z zakwasem i przyprawami barszcz jest pyszny. Będzie się wydawało, że napakowany warzywami garnek da ogromną ilość zupy, ale po wyjęciu zawartości, pozostały w środku płyn da ilość w sam raz. Za to esencjonalną jak należy:) Najlepiej gotować go w przeddzień podania, lub przynajmniej dwie godziny przed, wtedy ma jeszcze ładniejszy kolor i mocniejszy smak. Po wlaniu buraczanego kwasu i przy podgrzewaniu nie należy dopuszczać do zagotowania, jedynie mocno podgrzewać, inaczej robi się brązowy i mętny. Do barszczu lubimy krokiety lub uszka. A co podajecie u Was?  




na ok. 2,5 - 3 l czerwonego barszczu (należy go gotować w ok. 4-5 litrowym garnku) :

- 6-8 szt. marchewek
- 6-7 korzeni pietruszki
- nieduży seler i ewentualnie kilka gałązek selera naciowego
- 2 duże cebule
- 4 buraki
- mały por
- kilka gałązek lubczyku lub pęczek natki pietruszki
- 6 dużych kapeluszy suszonych grzybów
- 4 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego, kilka kulek czarnego pieprzu
- sól (ok. 1/2 łyżki),
- ok. 1 l domowego zakwasu z buraków
- ew. łyżka, dwie octu (dowolnego) lub soku z cytryny
- świeżo mielony, czarny pieprz, majeranek, cukier

Jeśli używamy sklepowych koncentratów barszczu - ilość wg. uznania - do smaku

Marchew, pietruszkę, selera, cebulę obrać i pokroić na ćwiartki, buraki i seler w centymetrowe plastry. Wrzucić do dużej miski, dodać trzy łyżki oleju i wymieszać. Przełożyć na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika. Temperaturę ustawić na 220 stopni na funkcji góra-dół. Piec ok. 30 - 40 minut na 3 półce od dołu piernika. Należy uważać by warzywa nie były spalone, jedynie mocno przypieczone. Można pod koniec pieczenia włączyć grzałkę grilla. Czarne przypalenia w niedużych ilościach są  jak najbardziej wskazane, jednak ich nadmiar da gorzki smak. Gdyby szybko i mocno się przypalały, należy je okryć folią aluminiową i zdjąć ją 10 minut przed końcem pieczenia.
Upieczone warzywa przełożyć do garnka, zalać wodą (tylko do ich pokrycia), dodać por, lubczyk lub natkę pietruszki, grzyby, liście laurowe, ziele i pieprz w kulkach, dodać sól, zagotować i zmniejszyć ogień do minimum. Gotować pod pokrywką ok.1,5- 2 godziny. Wlać przez sitko zakwas z buraków, podgrzać chwilę, ale już nie dopuścić do zagotowania. Doprawić zupę solą, świeżo mielonym pieprzem, majerankiem, octem i ew. cukrem. Barszcz musi mieć wyraźny kwaśno-słodko-słony smak.   

         
  Mówię Wam - niebo na talerzu:)

11 komentarzy :

  1. Dobry wieczór:)
    Co dom,to inny barszcz:)
    Przygotowuje zakwas,gotuję normalny wywar warzywno-buraczany, dodaję wywar z gotowanych suszonych grzybów i na końcu zakwas. Tego wywaru to nie za wiele,ale tak,żeby była wyczuwalna nuta w smaku.
    Podajemy z uszkami,teściowie dawali jeszcze podsmażoną cebulkę,ja wolę majeranek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki piękny, głęboki kolor. Uwielbiam barszcz ze smażonymi uszkami:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Barszczyk robić zupełnie bez mięsa? Czy jakieś kości wrzucić? Nigdy nie jadłem barszczu tylko na warzywach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wrzucaj jeśli chcesz. Niektórzy w wigilię nie dają. A pieczone warzywa dają więcej aromatu.

      Usuń
    2. Dzisiaj zlałem zakwas. Już się nie mogę doczekać środy kiedy zacznę gotować. Zakwas wyszedł przepyszny. Gęsty, cudowny w kolorze i smaczny jak zanurzyłem i oblizałem palucha. Cały dom wypełnił się buraczanym-czosnkowym- świątecznym aromatem

      Usuń
    3. Sukces murowany. Teraz tylko nie dopuścić do zagotowania i będzie pycha:)

      Usuń
    4. Zdrowych, spokojnych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia dla autorki najlepszego blogu kulinarnego świata. A barszczyk wyszedł - długo szukałem słowa i jedyne odpowiednie to - zajebisty.

      Usuń
    5. Dziękuję i wzajemnie:) Świąteczne uściski!

      Usuń
  4. oo.. wszędzie widzę barszcz, wszędzie! :) Czyżby to jakiś znak? :D
    Piękny kolor!

    OdpowiedzUsuń
  5. wyszedł pyszny

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */